Hlavní obsah

Vánoční první pomoc: Co dělat s kostí v krku?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Snad největší zdravotní hrozbou nadcházejících svátků je kost zapíchnutá v krku. Během Vánoc přitom číhají i další nástrahy, které dokážou pořádně potrápit. Na co si dát pozor a jak poznat, že je nejvyšší čas chvátat na pohotovost?

Článek

Jednou z nejoblíbenějších vánočních písniček je „Vánoce, Vánoce přicházejí“, jejíž text napsal Zdeněk Borovec. A možná právě i ona má na svědomí strach z kostí zapíchnutých v krku. Však se v ní zpívá: „Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost, říká táta vždy, když chvátá na pohotovost.“ Jenže jak poznat, že je opravdu čas volat rychlou anebo se vydat k lékaři? A jak si nejprve pomoci sám?

Kost v krku nepodceňujte

Vidina brzy rozbalených dárků, celodenní půst a vlčí hlad nebo družný hovor... Ať už je příčinou kosti uvíznuté v krku cokoliv, nepanikařte. Nejprve zkuste kostičku zajíst, ideálně něčím měkkým, do čeho se může zapíchnout a putovat až do žaludku. Nejlepší na to je chléb nebo vařené brambory. Nemusíte mít strach, že by se během trávicího procesu objevily nějaké komplikace – žaludeční šťávy kost rozpustí.

Když se vám to nepodaří, není na co čekat – vyrazte na pohotovost. Podstatné je, jak hluboko je kost zapíchnutá. Je-li na kořeni jazyka, mandlích či v krku, pokusí se ji lékař na ORL odstranit speciálními dlouhými nůžkami. Pokud však vězí hlouběji, je třeba ji vyjmout endoskopicky na gastroenterologii či interně.

Rozhodně ale nečekejte, že to přejde. „Když člověk spolkne větší kost, může si tak způsobit i krvácení, což potenciálně ohrožuje i život,“ varuje Martin Zelený, který jezdí se záchrannou službou a v sanitce prožil už několikery Vánoce. Krvácení také může způsobit záněty.

Foto: Teresa Kasprzycka, Shutterstock.com

Při jídle si dejte pozor na malé kostičky Foto: Teresa Kasprzycka, Shutterstock.com

Když je vám těžko 

Zdravotních rizik spojených s vánočními svátky je více. Lékař Petr Werner vzpomíná, že na traumatologické oddělení vždy pár dnů před Štědrým dnem chodili lidé s řeznými a tržnými ranami. Nehledejte za tím ale výtržnosti z vánočních večírků – na vině byli stromečky a kapři, s nimiž se pacienti utkali.

Martin Zelený také poznamenává, že ve svátečních dnech vozí více lidí s trávicími potížemi, nevolnostmi a vůbec břichaboly. A potvrzují to i další zdravotníci. Protože ruku na srdce – kdo se někdy o svátcích alespoň trochu nepřejedl? Výsledkem je, že namísto rozjímání trávíme konec večera na gauči s hlubokým oddechováním. V lepším případě.

Spolehněte se na bylinky

Když je vám pouze těžko, pomoc zvládnete sami. Jako první záchrana funguje spolehlivě mátový, fenyklový nebo heřmánkový čaj. K lepšímu trávení pomůže i tymián, který mimo jiné zvyšuje produkci žaludečních šťáv. K té napomáhá také třeba jablko anebo voda s citronem.

Třebaže máte pocit, že je to nadlidský úkol, zvedněte se a jděte se projít. Pohybem se nastartuje metabolismus, začne rychleji spalovat a zbaví vás přebytků, které tlačí v bříšku. Nemusíte zrovna zdolat vzdálenost Praha–Prčice, stačí krátká procházka kolem domu. Když už nic jiného, čerstvý vzduch je vždycky vzpruha.

Foto: CHAjAMP, Shutterstock.com

Pokud je vám těžko, pomohou vám bylinné čaje a lehká dietaFoto: CHAjAMP, Shutterstock.com

Bolesti břicha

Problém však může být vážnější, než je tíha bramborového salátu v žaludku. „Bolesti břicha mohou být rizikové a značit vážnější komplikace,“ varuje Petr Werner. Někdy se za nimi skrývá třeba žlučníková kolika.

Než se vydáte do nemocnice, zkuste bolest rozehnat analgetiky. Petr Werner doporučuje Algifen, který pomáhá od křečí v oblasti břicha. Stejně dobře mohou posloužit i klasické léky na bolest, které máte doma asi i vy: Paralen nebo Ibalgin. Pokud potíže odezní, naordinujte si klidový režim a zapomeňte na všechno nezdravé jídlo. Když ne, vyhledejte lékařskou pomoc.

Žlučníkový záchvat může mít každý

Mohlo by jít například o žlučníkový záchvat. „Typická je náhlá a silná bolest, která se objevuje na pravé straně pod žebry a může vystřelovat až do zad. Někteří lidé mohou i zvracet,“ popisuje lékař. Záchvat se objeví nejčastěji do hodiny od jídla, které ho nastartovalo. Spouštěči jsou zejména pokrmy tučné, smažené, kořeněné, ale také přemíra alkoholu. Dávat pozor by si měli hlavně lidé, kteří mají se žlučníkem problémy a lékař jim předepsal dietu. Neznamená to však, že by ostatní byli z obliga. Záchvat může postihnout každého.

Jestliže tedy bolest neodeznívá ani po podání analgetik, na nic nečekejte a zavolejte záchrannou službu anebo vyrazte na pohotovost sami. Lékař totiž musí stav posoudit a případně odstranit žlučníkové kameny, které záchvat způsobily, a tím opět zprůchodní žlučové cesty.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Žlučníkový záchvat rozhodně nepodceňujte Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Zácpa a průjem: dietní opatření jsou nutná

Vánoční stravování může člověka poznamenat i pár dnů po svátcích. Nejste běžně zvyklí jíst příliš mastného a tučného a potom najednou dodáte tělu takovou nálož? Pak se nemůžete divit, že se to projeví třeba zácpou, či naopak průjmem. V prvním případě je důležité hodně pít, hýbat se a vyměnit tučné za jídla s vlákninou – pomůže střevům dostat se zpět do pohybu.

Máte-li průjem, protože jste splácali páté přes deváté, naordinujte si hladovku. Pijte černý či bylinkový čaj, po pár hodinách si dejte kus suchého pečiva nebo rýži. Jestliže nejsou problémy závažného charakteru, brzy odezní. Důležité je hodně pít, protože během průjmu organismus přichází o velké množství vody a hrozí dehydratace. Kdyby však potíže přetrvávaly, případně by se k nim přidala i bolest či horečka, vyhledejte lékařskou pomoc.

Foto: gmstockstudio, Shutterstock.com

S vánočními svátky se někdy pojí i problémy se zácpou, či naopak průjmemFoto: gmstockstudio, Shutterstock.com

Držíte se, anebo se na Vánoce také občas přejíte? 

Reklama

Související témata:

Načítám