Hlavní obsah

Sami na Vánoce? Tyhle věci vám pomohou je přežít!

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk, který má kolem sebe milující rodinu, těžko pochopí, že někdo jiný Vánocům neholduje. A že si přeje, aby svátky klidu a pohody už skončily. Být na Štědrý den sám totiž nemusí být nic příjemného. Ale i tak se to dá zvládnout.

Článek

Přemýšleli jste někdy nad tím, co jsou Vánoce? Lidé mají často tendence přisuzovat jim nejrůznější významy, přitom se z toho vytrácí spojení „v klidu a pohodě“, které pro každého může znamenat něco úplně jiného. Než začnete propadat smutku, že váš Štědrý den nebude jak podle šablony, řekněte si, jak byste si ho užili nejvíce.

„Ať už kolem sebe rodinu a přátele máte nebo ne, je na místě si vždycky položit otázku: Jak chcete vánoční čas trávit vy? Není lehké si upřímně odpovědět, protože jste permanentně přesvědčováni o takzvaných všeobecných pravdách, že se máte o Vánocích se všemi sejít. Výsledkem ale je mnohdy pocit nepohody,“ upozorňuje psycholožka Emilie Šípová.

Samota za odměnu

Uvědomte si, že samotu není nutné vždy brát jako „tu horší variantu“. Naopak to pro někoho může být velice očistné a mnohdy to může zlepšit vztahy. Emilie Šípová se ve své praxi dokonce setkává častěji s těmi, kteří by raději trávili Vánoce po svém než s někým jen proto, aby nebyli sami.

„Vybavuji si ženu, která si poprvé v životě dovolila na Štědrý den zůstat dlouho v posteli, předem si upekla jen linecké cukroví, protože celý život pekla tak trochu z donucení. Podívala se na pohádky, které milovala jako dítě, a zůstala celý den v domácím oděvu,“ vypráví. Jeden muž zase obešel místa, která pro něj byla z nějakého důvodu důležitá, a mnohdy se tam smířil s věcmi minulými, na což do té doby neměl sílu. Využil tak mystičnosti tohoto období.

„Vánoce také můžete pojmout jako generální úklid ve své hlavě. Zkuste také více myslet na to, co máte, a nesoustředit se pouze na to, co byste chtěli mít,“ radí psychoterapeutka Lucie Mucalová. Jakmile se přestanete trápit nad tím, co nemůžete změnit, uleví se vám. 

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Vezměte Štědrý den jako příležitost být chvíli sami a dělat si, co chcete Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Pryč z vánoční reality

Jenže ne každý si samotu během Štědrého dne užívá. Pak můžete vyzkoušet některou z alternativ, co dělat, aby ten den co nejrychleji utekl. Čím dál oblíbenější je únik někam do zahraničí, na dovolenou. Nad tím před dvěma lety přemýšlela třeba i herečka Alena Mihulová, když jí zemřela maminka (přečtěte si její slova zde). Nakonec to neklaplo a krásné svátky strávily s dcerou a její partnerkou i v Česku, ale myšlenky se do budoucna nevzdává. Nemusíte hned za hranice, mnohdy stačí jen odjet z domova.

Staňte se vánočním zázrakem

Lidí, kteří jsou sami, je více, než se může zdát. Někdo na tom dokonce může být se svojí samotou hůře než vy. Například lidé v domovech pro seniory. Zabalte do krabičky cukroví, připravte domácí vaječný koňak, vyhledejte organizaci poblíž svého domova a vyrazte.

Některé seniory nikdo nenavštěvuje a samota je pro ně tíživá. Pokud některého seniora navštívíte, možná v něm vzbudíte pocit, že se stal vánoční zázrak. A ten pocit je k nezaplacení. Předtím je ale lepší se s centrem domluvit. Dobrý skutek můžete udělat také třeba v útulcích pro zvířátka.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Zkuste navštívit někoho, kdo je také osamělý. Zejména starému člověku uděláte velkou radostFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Navštěvujte (se)

Pomoc ale můžete využít i vy sami. „Některé organizace pořádají setkání lidí, kteří se o Vánocích cítí osaměle. Obvykle to bývají krizová centra anebo církevní spolky,“ radí psycholožka. Útočiště můžete nalézt i u někoho ze svých příbuzných či kamarádů.

Anebo naopak můžete vy připravit večeři u sebe. „Před pěti lety jsem měl být sám, a tak jsem pozval kamaráda, který za rodinou jezdí až na Boží hod. Sice smutek trochu visel ve vzduchu, ale ve dvou to nebylo tak hrozné. Stala se z toho tradice, teď se nás schází už šest,“ vypráví devětatřicetiletý Mirek.

Samotu nepodceňujte

Pro někoho jsou ale svátky skutečně náročné období, a to zejména pro lidi, kteří se léčí s nějakou psychickou poruchou, jako jsou třeba deprese nebo úzkosti. „Pokud člověk ví, že je pro něj samota o Vánocích skutečně těžké téma, je dobré se na to předem připravit, zajít za svým lékařem a požádat ho o pomoc. Stejně tak o svátcích fungují krizová centra, kam může člověk jít anebo zavolat,“ upozorňuje Šípová.

Pokud víte, že je pro vás těžké zvládat samotu, snažte se na Štědrý den vypnout od okolního světa. Nesledujte internet a sociální sítě, které budou plné naaranžovaných fotografií, které vypadají lépe, než se ti lidé na nich mnohdy cítí. Dejte si něco dobrého k jídlu a myslete na to, že každý den v roce, i ten Štědrý, má jenom dvacet čtyři hodin a že jednou skončí.

Jak trávíte Štědrý den vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám