Hlavní obsah

Jak vyzrát na vánoční přejídání? Bylinkami!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce jsou svátky pospolitosti a lásky, ale také jídla. Zatímco se sváteční stoly prohýbají pod tíhou dobrot, žaludek či žlučník dostávají zabrat. Jak si pomoci bez tabletek? Zeptali jsme se bylinkářů.

Článek

Přepálený tuk z řízků, majonéza v salátu a navrch cukroví s máslovým krémem. To jsou nástrahy Vánoc na talíři. Když si všeho užíváte tak nějak s mírou, obvykle se to obejde bez větších obtíží, jenže… vánoční svátky jsou obdobím, kdy si chcete dopřát víc, a na problémy je zaděláno.

Reakce těla na přejídání

Když se tučné jídlo spojí s vydatnou přílohou, zalije alkoholem a doplní něčím sladkým (kachnička s knedlíkem, pivo a talíř cukroví), do výskání vám nebude, zvlášť když přeženete velikost porce. V lepším případě budete jen ležet unavení s bolestí hlavy. Tělo musí pracovat usilovněji, proto se zvýší tepová frekvence i krevní tlak. Neděste se, ale někdy přejedení s přemírou tuků může vzdáleně připomínat infarkt.

Nejčastěji se po sérii těžkých jídel setkáte s říháním, nadýmáním, zácpou či naopak průjmem a pálením žáhy. V nejhorším případě může jít o žlučníkový záchvat. Poznáte ho podle tupé bolesti břicha napravo pod žebry, která může vystřelovat k lopatce. Pokud bolest nepřechází a přidá se pocit na zvracení či žloutnutí očního bělma, je čas na okamžitou návštěvu lékaře. Platí to i pro akutní zánět slinivky, který doprovází silná bolest břicha prostupující až k páteři.

Foto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Po několikerém přejedení vás nemusí bolet jen žaludek, ale také hlava a můžete mít vyšší tlak Foto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Jak se tomu vyhnout?

Nemá smysl úplně si zakazovat těžká jídla, ale záleží na velikosti porce – po najedení byste se měli cítit polosytí. Důležité jsou také odstupy mezi jídly. Víte-li, že si večer chcete dát u tchyně kachničku se zelím a knedlíkem, naordinujte si předtím několikahodinový půst, tedy alespoň tři čtyři hodiny, kdy nebudete jíst opravdu nic, ani uždibovat cukroví, ani pít kafe, jen vodu. Žaludek bude mít čas si odpočinout.

Ostatně pití čisté vody může pomoci obalamutit žaludek v plnosti – nesníte pak tolik jídla a včas přestanete. Místo šlofíčka po vydatném obědě radši jděte na procházku nebo se aspoň chyťte úklidu. Díky pohybu se zrychlí metabolismus a vám bude rychleji lépe.

Bylinky na akutní stavy

Pokud máte bylinkářství za rohem, připravte se na vánoční hodování předem. Lektorka bylinkových kurzů Lenka Martanová doporučuje namíchat tuto směs: „Zvažte dohromady po deseti gramech řepíku, lnice, zeměžluče, kořene puškvorce a navrch pět gramů pelyňku. Z této směsi dejte vždy lžičku po každém jídle do hrnku, zalijte čtvrtlitrem vroucí vody, nechte 15 minut vylouhovat a vypijte.“ Netroufáte-li si na míchání vícero bylin, vsaďte na jednodruhové, klidně sáčkované čaje z pampeliškového listu, řebříčku, dobromysli nebo meduňky.

Foto: GreenArt, Shutterstock.com

Jednoduchá domácká rada, jak ulevit žaludku, je čaj z čerstvé máty – nejenže pomáhá, ještě příjemně chutná Foto: GreenArt, Shutterstock.com

Pomoc najdete i v kuchyni

Kromě bylin jsou tady ještě další potraviny, které si s přetíženým žaludkem poradí. Bylinkář a včelař Petr Knápek má hned tři osvědčené recepty: „Smíchejte 2 lžičky semínek fenyklu s půlkou lžičky sušené bazalky a zalijte hrnkem vroucí vody. Pití je to chuťově příjemné a určitě vám po něm hezky slehne v žaludku. Dále doporučuji odšťavnit čtvrt hlávky zelí a po vydatném jídle po doušcích popíjet šťávu. Na rozdíl od kysaného zelí není tak štiplavá. Podobné účinky má i ananas. Tučné jídlo jím můžete zakončit – nesnězte ho celý, jen pár kostiček. Obsažený bromelain pomáhá štěpit bílkoviny a uleví trávicí soustavě.“

Z dobře dostupných potravin ještě Lenka Martanová radí jíst zeleninu bohatou na hořčiny, jako je rukola, artyčok nebo čekanka.

Máte nějaký vlastní osvědčený recept na přetížený žaludek? Podělte se s námi!

Reklama

Související témata:

Načítám