Hlavní obsah

Ve stresu nezhubnete. Nikdy!

Foto: Thinkstock

Stres nezaženete hladověním, ani přejídánímFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžeme držet dietu, žít zdravě a hýbat se ostošest. Když ale tělo sužuje stres, nemusí se ručička váhy pohnout ani o kilo dolů nebo dokonce bude šplhat dál vzhůru. Jak se ho zbavit? Sama nepatřím mezi ty, které stres hravě zvládají, proto jsem se obrátila na odborníky!

Článek

Proč při stresu tloustneme…

Stres je reakce na jakoukoli fyzickou nebo psychickou zátěž. Vyplavují se při něm stresové hormony – adrenalin a kortizol. „Tyto hormony mají za úkol dodat zdroje energie do svalů, srdce a dalších orgánů, protože tělo očekává boj nebo útěk, tedy okamžitý fyzický výkon,“ říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu pro redukci váhy Kompliment. To, co v dnešní době prožíváme, je ale podle odbornice spíše dlouhotrvající psychický stres, při kterém tuto energii nevyužijeme, proto se vyplavené zdroje energie mění v krvi na tuk a ukládají se do tukových zásob.

Kdy je situace alarmující

Nedostatek spánku, rychlé pracovní tempo, žádný relax… Nelze se divit, že kila dolů nejdou. „Pan Marek z Brna je programátor a jeho práce je dosti stresující, často spí jen čtyři hodiny denně. To se promítalo do výkyvů jeho váhy. Přestože dodržoval veškerá doporučení ohledně stravy a pohybu, přes týden se váha nehýbala a někdy dokonce i něco přibral. Přes víkend, kdy si trochu odpočinul, šla váha vzorově dolů. Celkem zhubl 13,3 kilogramu za čtyři měsíce, ale nebýt stresu, mohl by být výsledek ještě lepší,“ uvádí konkrétní případ Gabriela Knosová a upozorňuje na to, že při hubnutí je třeba najít si čas na odpočinek a dostatečný spánek.

Stres jako dieta?

I když patříte k těm, které mi píší, že ve vypjaté situaci kila ztrácejí, neradujte se! Jde o nezdravé hubnutí a bývá následkem nepravidelného, nekvalitního nebo nedostatečného stravování. „Člověk ztrácí hmotnost ze svalové hmoty, zatímco tukové zásoby mohou zůstat nedotčeny. Organismus navíc začne s energií šetřit a cítíte se více unavené,“ varuje odbornice. Možná že v tomto světle jsou na tom lépe ženy, které stres řeší jídlem, i když to je také problém. Vyplavený kortizol totiž podporuje chuť k jídlu, zejména na tučné a sladké pokrmy. Tělu ani nepřidá rychlé stravování, organismus při něm nestačí včas zareagovat pocitem sytosti a máme potom sklon k přejídání.

Foto: Thinkstock

Vychutnejte si své jídlo v kliduFoto: Thinkstock

Nezahánějte nepohodu jídlem

Rozhodně tedy stres nezaženeme do kouta ani hladověním, ani přejídáním. „Příjmem potravin ve stresu si pěstujeme nezdravý návyk, proto bychom neměly psychickou nepohodu zahánět jídlem. Konzumaci potravin je obecně dobré nespojovat s jinými činnostmi. Nejlepší je vychutnat si jídlo v klidu nebo v průběhu příjemné konverzace u stolu,“ radí odbornice.

Jak přesto zhubnout?

Protože stres neovlivňuje pouze hubnutí, ale celkově zdraví, je dobré mu předcházet a do vypjatých situací se vědomě nepouštět. Asi mi dáte za pravdu, že tohle bývá nadlidský výkon. Přesto jsou věci, které udělat můžeme:

  • Každopádně je třeba hlídat si správný příjem potravy a nedovolit, aby se stres stal pánem vašeho jídelníčku.
  • V napjatých situacích pomáhá dostatečný pitný režim – tedy pít hodně vody, neslazených nápojů, případně minerálek (ideálně bez bublinek).
  • Jídelníček by měl být jako při dietním režimu – jídlo pětkrát denně po dvou až třech hodinách. A nehledět pouze na kalorie, ale také na potřebné množství vitaminů a minerálů.
  • Jestliže dopředu víme, že nás čeká psychicky náročnější období, kterému se zkrátka vyhnout nedá, raději podle odbornice odložme své hubnutí na vhodnější a hlavně klidnější dobu a zajděme si třeba na masáž, dbejme na pravidelný a dostatečný spánek.

Nejen stres, ale jakékoli další potíže při hubnutí můžete probrat se mnou i s ostatními na Facebooku. Nebojte se obrátit i na naše odborníky v poradnách. Hubnutí zdar a zdravému životnímu stylu zvlášť!

Reklama

Načítám