Hlavní obsah

Večeře s chutí hořčice? Ty musíte vyzkoušet!

Foto: Jakub Jurdič

Hořčice se hodí k přípravě výborných jídelFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud hořčici používáte při vaření jedině k párku, děláte velkou chybu! Hořčice – a jedno jestli dijonská, plnotučná nebo hrubozrnná – je totiž skvělá i jako hlavní ingredience!

Článek

Jednou z nesporných výhod hořčice je to, že ji většinou máte v lednici. Do dnešních receptů ani nejsou potřeba jiné extra zvláštní suroviny. Než se ale pustíte do vaření, je potřeba si zopakovat starou známou věc: z nekvalitní suroviny dobré jídlo neuvaříte. Zapomeňte proto na plnotučnou hořčici v kelímku za 10 korun a pořiďte si nějakou kvalitní.

Jakmile ve složení narazíte na barviva, radši ji v regálu nechte – znamená to totiž jedině to, že výrobce šidil na množství hořčičného semínka. Vyhýbejte se i těm s konzervanty jako benzoan sodný (E 211), které vašemu zdraví rozhodně neprospěje, a co víc: je tam úplně zbytečně. (Více se o tom dozvíte v tomto článku). Klasické plnotučné hořčice jsme testovali také zde.

Lahodná omáčka k masu z vína a hořčice

Na 2 porce potřebujete: 2–3 větší šalotky, 1 velký stroužek česneku, 1/2 červené chilli papričky, asi 50 g másla, 100 ml bílého vína (nejlepší je na to bílé portské, každé víno ale omáčce propůjčí trochu jinou chuť), 100 ml drůbežího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 1 vrchovatou lžíci dijonské nebo anglické hořčice (musí být ostrá), 1 lžíci hrubozrnné hořčice, špetku soli a čerstvě mletý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Bílé víno a hořčice vytvoří dokonalou kombinaci chutíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Omáčka se hodí v podstatě k jakémukoli minutkovému masu, výborná je třeba k opečené vepřové panence (jak na to, se dozvíte zde) nebo třeba kotletám.

Šalotky a česnek nasekejte úplně najemno, kousek chilli papričky zbavte semínek a nasekejte ji rovněž úplně jemně. V hlubší pánvi rozpusťte máslo a všechny tři ingredience na něm zpěňte. Když začíná česnek s cibulí lehce zlátnout, přilijte víno, které nechte odpařit. Pak přidejte vývar a opět omáčku nechte zredukovat zhruba na polovinu. Nakonec přidejte smetanu a opět nechte zredukovat. Úplně na závěr přidejte oba druhy hořčice, dochuťte solí a pepřem, a už jen lehce prohřejte.

Kuřecí maso zapečené ve smetanovohořčičné omáčce s bramborami

Na 3 porce potřebujete: 300 ml drůbežího vývaru a 2 větší kuřecí prsní řízky nebo hezký velký skelet z celého kuřete, ze kterého uděláte skvělý vývar, a ještě oberete dostatek masa, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kelímek (asi 180 g) zakysané smetany, 2–3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky, 6 brambor (asi 350 g), 30 g parmazánu nebo jiného tvrdého výraznějšího sýru, 3 lžíce strouhanky a další asi 2 lžíce másla, sůl a čerstvě mletý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Do této krusty patří také parmazánFoto: Jakub Jurdič

Postup: Pokud používáte kuřecí prsa, nakrájejte je na malé kousky, osolte je, opepřete a orestujte dozlatova, pokud máte kuřecí skelet, připravte z něj drůbeží vývar, a maso následně oberte. Já chodím pro skelet na trh nebo k řezníkovi, a na tom je masa na tři porce vždy.

Brambory oškrábejte, nakrájejte na tenké plátky, vařte je asi 6 minut do poloměkka a sceďte je. Troubu zapněte na 200 stupňů. V pánvi rozpusťte tři lžíce másla, přidejte trochu hladké mouky a usmažte řidší jíšku dozlatova. Pak ji po naběračce podlévejte vývarem a vždy rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Když je do ní zavařený všechen vývar, vmíchejte zakysanou smetanou, hořčici a nasekanou pažitku či petrželku. Do omáčky vmíchejte maso.

Vzniklou směs nalejte do zapékací misky, navrch urovnejte předvařené brambory, vše posypte nastrouhaným sýrem a strouhankou a zalijte troškou rozpuštěného másla. Vše pečte vyhřáté troubě asi 15–20 minut. Hotovo!

Rychlovka z brambor, pórku a hrubozrnné hořčice

Na 2 porce potřebujete: 6 větších brambor, 1/2 pórku, 3 velké lžíce hrubozrnné hořčice, asi 3 cm dlouhý kousek zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř a asi 30 g másla

Foto: Jakub Jurdič

Když se spojí skvělé ingredience, nemusí být součástí oběda nebo večeře vůbec maso...Foto: Jakub Jurdič

Postup: Tohle jídlo je super rychlé, moc dobré, a navíc i docela levné, hodí se navíc i jako nevšední příloha ke grilovanému masu. Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Zázvor oškrábejte a nastrouhejte najemno. Pórek nakrájejte na tenoučká kolečka a na másle ho restujte, dokud kraje nezačnou zlátnout. Uvařené brambory smíchejte s hořčicí, zázvorem (včetně šťávy!), orestovaným pórkem, a podle potřeby dochuťte čerstvě mletým pepřem nebo ještě trochou zázvoru.

Tak co? Pustíte se do vaření ve jménu hořčice s námi?

Reklama

Načítám