Hlavní obsah

Veganské zeleninové placičky

Hodnocení:
(53)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Já vím, kdekdo si řekne, že kapr k Vánocům prostě patří, ale pro leckoho dalšího je zvířecí utrpení prostě tabu. Ať patříte do kterékoli skupiny, vězte, že tyhle zeleninové placičky s ovesnými vločkami potěší i masožrouty (byť ne nutně na Štědrý večer) a pro vegetariány a vegany to bude důstojná náhrada smaženého kapra.

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1 lžíce koření na ryby
  • 1 plátek řas Nori
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • hraška
  • strouhanka
  • olej na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Zásadní je hmotu připravit o den či dva dříve, aby vločky nabobtnaly a dobře se s nimi pracovalo. A jelikož zpravidla ochutnávají i masožrouti, pro jistotu množství ingrediencí raději rovnou zdvojnásobte.

Krok 2: Na rostlinném oleji nechte zesklovatět najemno pokrájenou velkou cibuli, přidejte najemno nastrouhaný celer a větší mrkev, osolte a ještě 10 až 15 minut restujte doměkka. Přidejte koření na ryby, lžíci sojovky, rozmixovanou řasu Nori (nebo Nori vločky, ty koupíte ve zdravé výživě), jemné ovesné vločky (130 gramů) a čtvrt hrnku vody nebo zeleninového vývaru. Pořádně propracujte a nechte den až dva odležet. Směs se bude zdát suchá, ale není to tak.

Krok 3: Druhý den udělejte z těsta placičky a buď je obalte v klasickém trojobalu, nebo jako já v hrašce (40 gramů) rozmíchané s vodou (80 ml) a poté ve strouhance. Hraška je obalovací směs, kterou mají ve velkých supermarketech, na internetu a ve zdravých výživách, skvělá je i k zahušťování.

Krok 4: Smažte ve vyšší vrstvě řepkového oleje z obou stran dozlatova, přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.

Foto: Jakub Jurdič

Vánoce bez masa rozhodně neznamenají prázdný stůl!

Tip pro vegetariány a  celiaky: Pokud se nevyhýbáte vejcím, do směsi místo vody přidejte 1 vejce. Pro bezlepkovou variantu jednoduše kupte bezlepkové vločky. Trochu je rozmixujte a obalte v kukuřičné strouhance. A určitě zkuste celé naše veganské vánoční menu!

Za zapůjčení porcelánu k focení děkujeme společnosti Rudolf Kämpf s.r.o..

Podávejte s klasickým bramborovým salátem, jen pro vegany vynechejte vejce a místo majonézy  dejte sojanézu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek