Hlavní obsah

Velký průvodce zahradními nůžkami: Jaké se hodí pro vás?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Na zahradě se bez nůžek neobejdete. S těmi klasickými na papír si samozřejmě nemůžete vystačit, musíte sáhnout po nůžkách zahradních. Jenže po kterých, když jich je v obchodech tolik?

Článek

Kvalitní nůžky jsou na zahradě opravdu nepostradatelné – pokud se například květinu nebo větev pokusíte ustřihnout či uříznout tupým nebo nevhodným nástrojem, můžete rostlinu poškodit. Řez by měl být totiž zcela hladký (žádné otřepené či pomačkané okraje). A právě to vám správně zvolené zahradní nůžky zajistí.

Jeden břit, nebo dva?

První, co byste měli při výběru nůžek zvážit, je, zda zvolíte ty se dvěma, nebo s jedním břitem. To se samozřejmě odvíjí od toho, co s nimi budete stříhat.

Pokud potřebujete nůžky na tvrdé či suché dřevo o větším průměru, sáhněte po těch jednobřitých (někdy označované také jako jednočepelové nebo kovadlinkové). Pouze horní břit mají ostrý, ten druhý je široký a tupý a slouží k přidržení stříhané větve. Zabraňuje tak poškození kůry a zajistí, že horní čepel dřevem snadno pronikne.

Naopak čerstvé dřevo, tenké větvičky a květiny nejlépe ustřihnete nůžkami dvoučepelovými (neboli dvoubřitými či dvojsečnými), tedy takovými, jež mají ostré obě čepele, které do stříhané rostliny pronikají současně. Stříhají přesně a čistě. Jen je budete muset častěji brousit než nůžky jednočepelové.

Na velikosti a síle záleží

Běžné, malé zahradní nůžky určené pro střih květin či větví do průměru 20 až 25 milimetrů by vám měly pěkně padnout do ruky a jejich ovládání byste rozhodně měli bez potíží zvládnout pouze jednou rukou. Ovšem vzhledem k tomu, že jsme každý jiný, je dobré si nůžky před koupí v obchodě vyzkoušet (ženám s malýma rukama se bude stříhat lépe menšími nůžkami než ostřílenému kutilovi s dlaněmi o dvojnásobné velikosti).

Foto: Archiv firem

1. Fiskars Ruby, dvoučepelové P26V, info o ceně v obchodě, 2. WOLF-Garten, dvoubřité RR 5000, doporučená cena 936 Kč, 3. Gardena, kovadlinkové zahradní nůžky Classic, doporučená cena 265 Kč.Foto: Archiv firem

Jestliže se chystáte stříhat větve o průměru 25 až 45 mm, musíte jejich velikosti přizpůsobit i velikost nůžek a pořídit si jedny větší (těmi malými byste větve neustřihli, případně byste se pořádně nadřeli a nůžky by neměly dlouhou životnost). Tyto nůžky navíc mívají převodový mechanismus, který zajistí, že nevydáte při stříhání tolik energie.

Na trhu najdete také nůžky s dlouhou rukojetí. Ty se nejčastěji používají na jarní stříhání stromků a kromě převodového mechanismu vám stříhání ulehčí tím, že dlouhá rukojeť funguje jako páka, takže nepotřebujete tolik síly, abyste si poradili i s opravdu silnými větvemi.

Foto: Archiv firem

1. Fiskars, nůžky na silné větve převodové, info o ceně v obchodě, 2. Hecht, pákové zahradní nůžky, doporučená cena 279 Kč, 3. Gardena, kovadlinkové nůžky na větve Comfort, doporučená cena 990 Kč.Foto: Archiv firem

Profesionální zahradníci, sadaři či vinaři jistě ocení nůžky s elektrickým pohonem, ale pro běžné zahradničení je takový luxus prakticky zbytečný. Pokud ale máte živý plot, tak je možná oceníte. Vybírat můžete z elektrických či akumulátorových nůžek.

Foto: Archiv firem

1. Gardena, nůžky na živý plot EasyCut 450/50, doporučená cena 2 350 Kč, 2. WOLF-Garten, akumulátorové nůžky na živé ploty POWER HTA 700, doporučená cena 3 456 Kč, 3. Hecht, elektrický plotostřih – 610, doporučená cena 1 399 Kč.Foto: Archiv firem

Na co si dát pozor

Jak už jsme upozornili výše, vždy je dobré si zahradní nůžky před koupí vyzkoušet na vlastní kůži. Kromě velikosti a nutnosti vynaložené síly na stříhání by vám měla vyhovovat i konstrukce nůžek. Měly by být ergonomicky tvarované, nesmějí vám vyklouzávat z ruky. Některé nůžky mají i chrániče prstů.

Jste-li levák, vždy se ujistěte, že kupujete nůžky určené právě vám, případně univerzální. S nůžkami pro praváky si totiž práci na zahradě velmi znepříjemníte.

Nůžky by neměly být ani příliš těžké – na to si dejte obzvláště pozor. Zatímco v obchodě se vám mohou zdát v pořádku, po hodině stříhání „na ostro“ už takový pocit mít nemusíte. Proto váháte-li mezi několika modely, volte ten lehčí (nicméně nikoli na úkor bytelnosti nůžek).

Reklama

Načítám