Hlavní obsah

Obyčejná potravina s parádními účinky. S čím pomůže cibule?

Foto: Maly Designer, Shutterstock.com

Foto: Maly Designer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi základní druhy zeleniny, kterou snad každý najde ve své spíži. A přestože vyjde doslova na pár kaček, můžete ji doma zužitkovat na mnoho způsobů. Ano, řeč je o cibuli, super zdravé a velmi všestranné surovině.

Článek

Možná jste kvůli ní uronili víc slz než pro leckterou bývalou lásku. Někdy štípe v očích tak, že byste ji nejradši hodili oknem. Přesto na ni jen tak nezanevřete. Cibule totiž skvěle ochutí jídlo, a co je důležitější – patří mezi ty nejzdravější potraviny, které doma ve spížce můžete mít.

Benefity pro zdraví

  1. Antibiotikum z přírody - Látkou číslo jedna je alicin, kterému cibule vděčí za ono štiplavé aroma. Právě alicin je ovšem dobře vyzbrojeným bojovníkem proti virům a bakteriím. Cibule tak pomáhá nejen při léčbě nemocí dýchacích cest.
  2. Napomáhá regulovat cholesterol - Bohatá je i na vitaminy skupiny B, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu.
  3. Posiluje imunitu - Krom řady minerálních látek jako vápník, draslík nebo hořčík obsahuje cibule i slušnou dávku vitaminu C, který pomáhá posilovat imunitu.
  4. Prospívá srdci a cévám - Obsažené látky mají také velmi příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Konzumace cibule pomáhá posilovat srdce a zpevňovat cévy.
  5. Podporuje hubnutí - Na cibuli můžete vsadit i při hubnutí. Najdete v ní silný antioxidant kvercetin, který krom toho, že má dobrý vliv na psychické zdraví, pomáhá zefektivnit fungování metabolismu.
  6. Pomáhá diabetikům - Obsahuje také látky, jako například chrom, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu je velmi vhodnou potravinou nejen pro diabetiky.
Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

Cibule vám pomůže i během diety, zrychluje metabolismusFoto: Dari Ya, Shutterstock.com

Cibulové vychytávky

Fantastické účinky okusíte hlavně v případě, když si dopřejete cibuli syrovou, třeba v salátu, pomazánkách nebo na chlebu se sádlem. A kdybyste se náhodou nastydli, můžete otestovat některou z oblíbených babských rad:

  • Cibulový čaj - Při viróze, nachlazení i chřipce vám úlevu může dopřát čaj z cibule. Připravíte ho snadno. Jednu větší cibuli pokrájíte na větší kusy, zalijete horkou vodou a necháte pod pokličkou zhruba 15 minut louhovat. Pít můžete spolu s medem.
  • Cibule v ponožkách - Na zmírnění příznaků chřipky i uvolnění hlenu můžete vyzkoušet cibuli v ponožkách přes noc. Cibuli nakrájíte, pomačkáte, ohřejete na topení. Poté ji vměstnáte do teplých ponožek, které si necháte po celou noc. Ráno by vám mělo být lépe.
  • Cibulová šťáva - Od dráždivého kašle vám může pomoci cibulová šťáva. Cibuli pokrájejte, promíchejte se lžící medu a nechte přes noc stát. Uvolní se šťáva, kterou můžete popíjet.
Foto: Whiteaster, Shutterstock.com

Na kašel je nejlepší cibulový čajFoto: Whiteaster, Shutterstock.com

Co když je vám po cibuli těžko?

A co když je vám po cibuli těžko, například trpíte nafouklým břichem či nadýmáním? V takovém případě pomůže, když ji spaříte. Jednoduše cibuli nakrájejte a přelijte ji horkou vodou. Nebo trénujte. Nebude to pro každého, ale zkuste aspoň občas sníst kousek syrové cibule jen tak beze všeho. Tělo si totiž na mnoho nadýmavých druhů zeleniny dokáže zvyknout, díky čemuž mohou potíže po konzumaci zcela odeznít.

Načítám