Hlavní obsah
2,7
(47)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

O co méně je toto jídlo fotogenické, o to víc je chutné. Vepřové jazyky jsou trochu kontroverzní pochoutkou, jedni na ně nedají dopustit, druzí by je nepozřeli za nic na světě. (Nejen) pro první skupinu mám následující recept, třeba vás inspiruje.

20 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 vepřové jazyky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 5 kuliček jalovce
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 10 g koření na divočinu
  • 1 lžička soli
Na omáčku
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 4 lžičky brusinkové zavařeniny
Článek

Postup

01.

Nejprve je třeba uvařit vepřové jazyky. Důkladně je omyjte a vložte je spolu s očištěnou mrkví, petrželí, jednou celou cibulí, bobkovými listy, novým kořením, jalovcem, celým pepřem a lžičkou soli do tlakového hrnce. Ten doporučuji použít, jinak byste jazyky museli vařit několik hodin. Vše zalijte vodou, hrnec zaklopte a jazyky duste asi 90 minut doměkka, je-li třeba, klidně i déle. 

02.

Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a následně je oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vývar sceďte, zeleninu a koření z vývaru už nebudete potřebovat.

03.

Nyní je čas na omáčku. V jiném hrnci orestujte na lžíci másla najemno nasekanou druhou cibuli. Až začne zlátnout, zarestujte do ní hladkou mouku a asi 1 lžíci směsi koření na divočinu. Samozřejmě můžete použít i jednotlivé divoké koření a bylinky, ale já, ač nejsem fanda hotových kořenících směsí,  tuto docela ráda používám. Vznikne jíška, kterou postupně zalévejte scezeným vývarem z jazyků, až do ideální konzistence omáčky. 

04.

Omáčku vařte asi 10 minut a pak do ní vlijte smetanu a přidejte nakrájené jazyky, vše ještě krátce provařte a dosolte. Můžete servírovat s brusinkovou zavařeninou. 

Foto: Autorka

Ideální přílohou je vařená rýže nebo knedlíkyFoto: Autorka

Pokud upřednostníte jako přílohu knedlík, udělejte si ten domácí houskový, který se zaručeně povede!

Reklama