Hlavní obsah

Vepřový guláš s bylinkovými knedlíčky

Hodnocení:
(39)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Klasický guláš se dělává z hovězího masa, ale i vy už jste ho asi zkusili připravit z vepřového. Přidejte protentokrát uzenou papriku a jako přílohu podávejte bylinkové knedlíčky. Určitě to bude vítaná a oblíbená obměna.

Ingredience pro:
4 porce
Na guláš
  • 750 g vepřové plece
  • rostlinný olej
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 2 papriky červené
  • sůl
Na knedlíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce plocholisté petržele
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

Krok 1: Vepřové maso nakrájejte na kostky, osolte a na oleji osmahněte dozlatova. Maso vyjměte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a rovněž dozlatova osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když je skoro hotová, přidejte prolisovaný česnek a uzenou papriku. Promíchejte, nechte rozvonět a podlijte asi 250 ml vody nebo hovězího vývaru. Maso vraťte zpět, přidejte plechovku krájených sterilovaných rajčat a nechte asi 50 minut dusit doměkka.

Krok 2: Mezitím si připravte knedlíčky. Všechny uvedené suroviny smíchejte vidličkou, podle potřeby přidejte jednu až dvě lžíce studené vody. Hotové těstíčko je spíš tužší konzistence. Vytvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Do guláše přidejte na kousky nakrájenou červenou papriku, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vývaru nebo vody. Knedlíčky se zavařují přímo v guláši: vložte je do probublávající omáčky (tak, aby nebyly ponořené, jinak by se zbarvily), přiklopte poklicí a ještě asi 10 až 15 minut dovařte, dokud nejsou hotové.

Jak často děláte guláš? Vaříte jen klasiku, nebo rádi zkoušíte různé obměny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama