Hlavní obsah

Větší klid, snazší hubnutí i lepší produktivita: největší výhody, proč se vyplatí trochu si přivstat

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzké ranní vstávání se zpočátku nejeví jako nejatraktivnější možnost, jak začít den. Množství pozitiv, které přináší, vás ale možná přesvědčí o opaku. Proč byste měli zvážit, že mu alespoň dáte šanci?

Článek

Někdo je skřivan a jiný zase sova, takže sovám časné vstávání může vyloženě nesedět a nemusejí si na něj doopravdy zvyknout nikdy. Mnoho lidí je ale v tomto směru namíchaných a výhody, které jim ranní vstávání přinese, je mohou překvapit – když mu dají šanci. Pokud nepatříte vyloženě mezi sovy, možná dokáže prospět i vám. Co vás čeká, když si přivstanete?

1. Lepší time management

Míváte často pocit, že přes den nikdy nestihnete všechno, co jste chtěli? Možná máte problém s plánováním času. Jestliže býváte večer vyčerpaní a zralí akorát tak do postele a naopak máte pocit, že nejproduktivnější jste v dopoledních hodinách, můžete si zkusit přivstat – zpočátku stačí jen čtvrthodinka. Získáte tak čas navíc a můžete ho věnovat třeba tomu, abyste si v klidu sepsali, co potřebujete udělat.

Úkoly řaďte podle priority a během dne postupně odškrtávejte. „Plánování je dobré spojit s nějakým rituálem, který již máte, ideálně s ranní kávou nebo sprchou. Spojíte tak příjemné s užitečným,“ radí psychoterapeutka Jana Hostovská.

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Brzké ranní vstávání má řadu výhod, získáte více času pro sebeFoto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

2. Klid pro sebe

Když většina lidí ještě spí, je všude klid a ticho. Toho mohou skřivani nebo „namíchaní“ jedinci využít pro oblíbené aktivity, u kterých nechtějí být rušeni. Zacvičte si jógu nebo meditujte, než vstanou děti, běžte si zaběhat nebo se projděte se psem, než se probudí partner a bude si chtít povídat, anebo si třeba napusťte vanu a relaxujte či zahajte den četbou na pohovce.

3. Vyšší produktivita

Vědomí, že jste den začali aktivně a něco jste stihli už před odchodem do práce, může vést k pozitivnímu nastavení a pomůže k lepší náladě a svěžejší mysli. To se projeví i na pracovní produktivitě, kdy vás práce méně vyčerpá, a je tak pravděpodobné, že si dobré naladění udržíte až do odpoledne a budete si moci naplno užít také volný čas.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

U ranní kávy můžete naplánovat, co vás ten den čeká, a úkoly potom postupně odškrtávatFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Lepší spánek a snazší hubnutí

Brzké vstávání může vést ke zkvalitnění a zpravidelnění spánku, protože kopíruje přirozené cirkadiánní rytmy: vede k tomu, že půjdete i dříve spát, jelikož přináší příjemnou únavu. Jak informuje koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická, pokud usínáte do 22 hodin, tělo lépe regeneruje, a dokonce i lépe hubne.

A to díky růstovému hormonu somatotropinu, který tělo produkuje zejména během spánku. „Jeho uvolňování je nejintenzivnější kolem 23. hodiny a pak zhruba ve dvě hodiny ráno. Krátký a nekvalitní spánek může tyto koncentrační vrcholy negativně ovlivnit,“ vysvětluje odbornice s tím, že včasné usínání a brzké vstávání se tedy rozhodně vyplatí, pokud chcete být druhý den produktivní a méně unavení.

„Nelekejte se, pokud se vám zpočátku dřívější usínání nebude dařit, každá změna režimu chce svůj čas. Přestože se nepodaří hned usnout, dopřejte si fyzický klid, zařaďte večerní meditaci, vypijte hrnek bylinkového čaje nebo se začtěte do oblíbené knihy,“ radí Jana Hostovská.

5. Zdravější život

Více času pro sebe, více odpočinku, více energie, lepší plánování času... To všechno může skřivanům a lidem, kteří nejsou vyloženě sovy, přinést zvyk časnějšího ranního vstávání. Může do života vnést řád, díky němuž získáte chuť dělat věci tak, aby vám prospívaly. Takže se možná naučíte snídat, jíst pravidelně, relaxovat a nezanedbávat se. Po čase si třeba uvědomíte, že jste si osvojili množství zdravých návyků, včetně pravidelného pohybu, o které jste se léta jen marně pokoušeli.

Načítám