Hlavní obsah

Dejte si sklenici vody a udělejte si seznam aneb Co udělat ještě před snídaní, abyste měli lepší den

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První hodiny dne jsou ideální pro činnosti, které vyžadují plnou koncentraci. Využijete-li toho, můžete z této denní doby vytěžit více, než by vás možná napadlo. Čemu se věnovat ještě před snídaní?

Článek

Mnoho úspěšných lidí vstává o hodinu až dvě dřív a v tomto čase se věnují činnostem, které je vzpruží – cvičí, jdou se projít, chystají se do práce. Takový čas po ránu vás pozitivně naladí a obrní před úkoly všedního dne. Každý je jiný, a tak budou každému vyhovovat jiné činnosti, my přinášíme pouze nástin a inspiraci. Co tedy můžete udělat ještě před snídaní?

1. Vypijte sklenici vody

Zdánlivá maličkost, jako je sklenice vody, udělá poměrně dost. Proč? „Tělo je po noci slabě dehydrované – potíme se a přibližně osm hodin nepřijímáme žádné tekutiny. Pro organismus je tedy velkou službou mu jako první ještě před jídlem dodat ráno vodu, ideálně vlažnou či teplou. Pomůže nastartovat metabolismus a to včetně správného vylučování,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu, Michaela Bebová. A pravidelná stolice, jak mnozí jistě vědí, je základ spokojenosti.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sklenka vlažné vody nalačno hydratuje tělo a nastartuje metabolismusFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Zacvičte si

Chcete se začít pravidelně hýbat, ale máte pocit, že po práci už nemáte sebemenší chuť ani motivaci? Zkuste to ráno, ideálně ještě před snídaní! Příjemně zaktivujete tělo i mysl a je na vás, jakou aktivitu zvolíte – domácí jógu či rozcvičku, nebo zda vyrazíte do posilovny či si zaběhat. Můžete to udělat i tak, že se projdete do práce a snídani si dáte až tam (jak poznáte, že chůzí spalujete tuky). Co se týče pohybu, budete mít od rána „splněno“, to vás bude hřát a motivovat, protože časem možná přijdete fyzické aktivitě na chuť a možná, že si na ni najdete chvilku i odpoledne.

3. Naplánujte si den

Věnovat z kraje dne pár minut sebereflexi a myšlenkám ohledně denního rozvrhu přispívá k duševnímu klidu, protože vám to umožňuje udělat si v každém dni předem pořádek. Každé ráno si sepište, co chcete zvládnout, a jednotlivé položky si odškrtávejte, jakmile se vám to podaří.

„Body si pište na papír podle priority. Nahoru ty, které mají nejvyšší prioritu, a níže úkoly s prioritou nižší. Nemusí vás trápit, když body s nižší prioritou ten den nestihnete,“ radí Lucie Tvrdoňová, podnikatelka ve výživě a fitness.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Sepište si, co chcete přes den zvládnout, a potom si položky odškrtávejteFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

4. Pracujte na obtížných úkolech

V časných ranních hodinách bývá ticho a klid. Mnohým lidem se proto v tomto čase nejlépe pracuje. Vaši ranní rutinu můžete otočit, pokud to pracovní režim dovoluje – co si takhle přivstat a rovnou se vrhnout na to nejtěžší, co vás v práci čeká? Teprve potom si zacvičte a nasnídejte se s pocitem, že už máte to nejdůležitější splněno a čekají vás už jen samé příjemnější záležitosti.

5. Čas s rodinou

Dny bývají hektické, často si se svými blízkými ani nestihnete pořádně promluvit. Ale ráno jste všichni doma. Když se naučíte dříve vstávat, můžete tento čas využít pro společné chvíle. Můžete spolu připravit snídani, jít se projít nebo si jen v klidu popovídat.

„Každé ráno vstávám o hodinu dřív, než musím. Tuto hodinu věnuji svému synovi. Nachystám mu čerstvou svačinu do školy a společně se nasnídáme. Je to krásná ranní rutina, díky které mám nejen dobrý pocit z příjemně stráveného času, ale také z toho, že mému dítěti vytvářím zdravé návyky,“ popisuje svou zkušenost Lucie Tvrdoňová.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Vstaňte dřív a připravte svým blízkým snídani, abyste si sebe užili, než se rozprchnete do světaFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Načítám