Hlavní obsah

Vstávání bez budíku? Jde to! Máme návod, jak tělo vycvičit

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Reklama

Představte si, jak by bylo úžasné vstávat bez budíku, protože vaše tělo by bylo natolik odpočaté, že by se včas probudilo samo. Utopie? Kdepak. Prý to jde. Chce to ale trénink a hlavně dodržet pár pravidel. Zvládnete to?

Článek

Ráno se ozve protivný zvuk budíku, vytrhne vás ze spánku, ale vaše tělo křičí, že by ještě spalo. Nedá se nic dělat, musíte vstávat do práce.

Kdybyste tak byli schopní vstát sami. A byli odpočatí, plní energie a připravení na vše, co vás ten den čeká. Že to je nemožné? Podle britské psycholožky a spánkové terapeutky Neriny Ramlakhan to jde. A je to vcelku snadné. Stačí chodit spát, když se cítíte unavení, nepřemáhat se, neponocovat. Tady jsou rady, jak na to.

Strava a pohyb

Pohyb, stravovací návyky, pitný režim. To je taková svatá trojice zdravého a kvalitního spánku. Základem je poslouchat tělo a jít spát, když se cítí unavené. Jenže abyste poznali ten správný čas, musíte mu dopřát prostor „přirozeně promluvit“. Tučná jídla, litry kávy a čaje a nulový pohyb brání tělu vysílat jasné signály.

Když si dáte k večeři svíčkovou se šesti, budete se chtít odvalit rovnou do postele. Ale na vině nebude skutečná únava, jen útlum po tučném jídle. Podobné je to s kofeinem, který umí utlumit příznaky únavy. Vaše tělo může být ve skutečnosti totálně vyčerpané, jen nedokáže „překřičet“ ty litry kávy a čaje.

Pro zdravou a přirozenou únavu, která je podmínkou kvalitního spánku, je nezbytný dostatek pohybu. Ale pozor, nikoli těsně před spánkem. Pohyb vás totiž nabudí, a je pak těžké usnout. Sportujte maximálně dvě hodiny před tím, než zamíříte do postele.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Přemýšlejte o tom, co jíte. I to má obrovský vliv na to, jak se vám spíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pozor na televizi

Kdo by to neznal. Jste unavení, ale ten seriál je tak napínavý. Přemáháte se, ale nakonec usnete před televizí. Uprostřed noci se probudíte na gauči, odpotácíte se do ložnice, ale už vám nejde usnout. Nebo spíte trhaně, mělce, nekvalitně.

Přerušili jste totiž produkci spánkového hormonu melatoninu. Když ho vaše tělo produkovalo, měli jste jít spát, ale neposlechli jste. Probuzením před televizí jste produkci melatoninu zastavili. „A úplně nejhorší je, že v takových chvílích lidé sahají po mobilu. Kombinace modrého světla, nízké hladiny melatoninu a jeho přerušené produkce, je pro spánek naprosto vražedná,“ varuje Nerina Ramlakhan.

Foto: MinDof, Shutterstock.com

Usínáte na gauči před televizí? Chyba! Když se vám chce spát, vypněte ji a jděte. Že vrahem je zahradník, se holt dozvíte zítraFoto: MinDof, Shutterstock.com

Zimní čas

Tohle období je pro spánkové problémy typické, snad nikoho nebaví chodit z práce za tmy a za tmy vstávat. Ale podle odbornice je to spíš o lidské psychice, o tom, že se tomuto pocitu poddáváme.

„Už dopředu se vlastně bojíme, jak těžce to budeme snášet. Já si myslím, že těmto změnám bychom ale neměli věnovat příliš pozornosti. Věřte vrozené lidské odolnosti, síle vašeho těla, které si s tím určitě poradí,“ říká Nerina Ramlakhan. Čím víc budete hudrovat, tím víc si vsugerujete, že je to problém.

A pokud se doopravdy necítíte dobře, nechte si zkontrolovat hladinu vitaminu D. V zimě ho může být kvůli malému množství slunečních paprsků nedostatek. Vitamin D totiž ovlivňuje nejen například imunitu, ale i kvalitu spánku.

Pár praktických rad

Než natrénujete vstávání bez budíku, naučíte se vnímat signály těla a vyjdete mu vstříc, chvíli to potrvá. I s budíkem ale můžete vstávat odpočatí. Tady jsou tipy, jak na to:

  • Motivace - Snažte se každý den na něco těšit. Když máte důvod vstát z postele, jde to hned snáz. Jen si vybavte, jak se vám vstává ve čtyři ráno, když víte, že míříte na letiště a jedete na dovolenou.
  • Vaše čtvrthodinka - Každé ráno po probuzení a každý večer před usnutím si dopřejte 15 minut bez jakéhokoli kontaktu se světem. Žádné mobily, televize, počítače či tablety. Prostě jen vy.
  • Umístění budíku - Nařiďte si budík, ale nedávejte si ho na noční stolek, ale na druhý konec místnosti. Abyste ho vypnuli, budete prostě muset vstát. A jakmile jednou z postele vylezete, máte to nejhorší za sebou.
  • Hlavně před půlnocí - Snažte se chodit spát tak, abyste toho co nejvíce naspali před půlnocí. To je doba, kdy tělo načerpá nejvíce energie.

Počítáte ovečky, ale pořád nemůžete usnout? Babské rady říkají, že pomůže teplé mléko. Podle vědců je ale nejlepším lékem na nespavost sex!

Reklama

Související témata:

Načítám