Hlavní obsah

Věty, které říkají šťastní lidé. Proč to zkusit jako oni?

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návod na štěstí? Neexistuje. Ale jsou věci, díky nimž můžete být spokojenější. Pomoci mohou i „obyčejná“ slova. Seznamte se s větami, které prý šťastní lidé říkají dennodenně. A proto se cítí tak dobře.

Článek

Říká se, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě. A platí to prý i v opačném směru: nevrátí se vám jen to zlé, ale i to dobré. Když se chováte slušně, mile a vstřícně, vrátí se vám to jako bumerang. (Chcete být šťastní? Prostě si to naplánujte.)

Všechno dobré, co přispívá ke spokojenosti druhých, pomáhá ke štěstí i vám. Máte dobrý pocit sami ze sebe, dobře se cítí i vaše okolí a vy se tak v podstatě bez práce obklopujete spokojenými lidmi, vytváříte si svůj vlastní šťastný svět.

Jak toho docílit? Podle Billa Murphyho Jr., spisovatele a novináře, který přispívá do internetového časopisu Inc., stačí volit správná slova. Zkuste denně používat alespoň některé z těchto osmi vět a už po týdnu se prý budete cítit líp!

1. Rád tě vidím

Toto je podle Murphyho úplný základ a funguje spolehlivě. Je to prý nejhezčí věta, kterou někomu můžete říct. Dáváte tím najevo, že vám jeho přítomnost dělá radost, a to je velmi silný kompliment.

2. Co si o tom myslíš?

Slušní a pozitivní lidé mají jednu super vlastnost – umějí naslouchat (neschopnost vnímat druhé je jeden z komunikačních zlozvyků). Když se tedy v práci či doma zeptáte, co si o určité věci lidé myslí, je to jasně vyslaný signál: zajímáš mě ty i tvé názory, máš mi co dát, jsi pro mě přínosem. To v druhých samozřejmě vyvolává příjemné pocity – cítí se potřební a důležití. A tyhle pozitivní pocity přenesou i na vás. Pozor ale, funguje to jen tehdy, pokud máte o odpověď skutečný zájem.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Umění ptát se a naslouchat patří do výbavy šťastných lidíFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

3. Pamatuješ, jak jsi…

Překvapit někoho tím, že si pamatujete starou historku či zážitek, v němž figuroval, vyvolá vždy příjemný pocit. Pozor, mělo by se jednat o pozitivní příběh – třeba dobrý vtip, jímž vás daný člověk pobavil, nebo problém, který dokázal s grácií vyřešit... Prostě něco, na co může být pyšný. Jednak mu tak naznačujete, že je pro vás natolik důležitý, že si to pamatujete, jednak mu posilujete sebevědomí.

4. Věřím ti

Každý o sobě občas pochybuje. A když vám někdo řekne, že vám věří, důvěřovat sám sobě je pak snazší. I tenhle malý projev důvěry může lidem pomoci dosáhnout lepších výsledků v čemkoli. Když vám někdo věří, jste silnější. A ti, kterým vyjádříte tuto podporu, vám budou vděční. Budou si vás cenit, a pokud někdy zapochybujete vy o sobě, podpoří vás.

5. Promiň, mrzí mě to

Tohle říkejte, jestliže to tak opravdu cítíte. Když uděláte něco, co druhému ublížilo, a vy toho teď skutečně litujete. Pokud totiž není omluva opravdová, nebude fungovat. Lidé vycítí, zda to myslíte vážně, a umějí odpouštět jen těm, kteří o to skutečně stojí (přesto jsou ale věci, které se odpouštět nevyplácí).

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když to cítíte upřímně, nestyďte se omluvitFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Děkuji!

Není to jen zdvořilostní fráze, je to vyjádření úcty a vděku. Projevujete tak respekt a dáváte najevo, že daného člověka neberete jako samozřejmost. Takže děkujte! Opravdově, všem a za všechno. Nic není samozřejmost a nikdo vám není ničím povinen. Cokoli pro vás kdokoli udělá, je to jen jeho dobrá vůle, za kterou byste měli být vděční.

7. Není zač

Žadné „v pohodě“, „jasňačka“ nebo „to je ok“. Tyhle věty vděčnému člověku vysílají signál, že vám na poděkování nezáleží, že jsou vám ukradená slova díků i on sám. Šťastní, pozitivní a slušní lidé říkají spíš „není vůbec zač“, „rád jsem pomohl“, „bylo mi potěšením“, protože opravdu rádi dělají něco pro druhé. Vrací se jim to v podobě pomoci od ostatních, když ji potřebují.

8. Ne

I tohle slovo je pro spokojené lidi důležité. Všechno má své hranice, a i když chcete dělat ostatní šťastnými, nemělo by to být na váš úkor. Slovem „ne“ se dokážete ochránit a zabráníte tak druhým, aby vás využívali. (Umíte říkat ne bez pocitů viny?) Jsou to dvě obyčejná písmenka, ale nesmírně mocná. Používejte je, když potřeby ostatních ohrožují ty vaše. Lidé, kteří vás mohou učinit šťastnými, to budou respektovat. A ti ostatní? Ti by k vaší spokojenosti stejně nikdy nepřispěli, naopak dřív nebo později by vás umořili.

Štěstí je stav mysli a za svou osobní spokojenost jste zodpovědní jen vy sami. Tohle jsou 4 triky, které vám pomohou naučit se být šťastní

Reklama

Související témata:

Načítám