Hlavní obsah

Víčka od PET lahví: 5 tipů, jak je můžete doma využít!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápadů, co vše vyrobit z obyčejných PET lahví, najdete na internetu nespočet. Ale nevyhazujte ani víčka – i ta lze kreativně zužitkovat. Třeba na výrobu barevných dekorací nebo praktických pomocníků.

Článek

Zábavnou domácí recyklaci PET lahví jsme vám ukázali v článku o domácím využití plastových obalů. A dnes vám předvedeme, jak zpracovat i obyčejná plastová víčka. Přizvěte klidně na pomoc děti a pusťte se do práce. Inspirujte se jedním z pěti tipů, jak dát víčkům od petek druhý život.

1. Malířská paleta z víček

Malují vaše děti rády temperami či podobnými barvami a vy nemáte malířskou paletu? Klidně si ji vyrobte. Stačí mít větší poklop od plastového kyblíku a pár větších víček, třeba od aviváží nebo od mléka. Nejprve do velkého víka vyřízněte odlamovacím nožem otvor na palec a poté přilepte víčka od petek tavnou pistolí. Pozor jen, aby otvor na paleček nebyl příliš ostrý. Řez opatrně opalte nad svíčkou či zapalovačem a hrany se zataví.

Foto: Jakub Jurdič

Malířská paleta se bude dětem líbit – a vy oceníte její praktičnostFoto: Jakub Jurdič

2. Stojánek na fotky

Vyrobte si roztomilou kytičku a z ní zábavný stojánek. Víčka slepte tavnou pistolí. Horní víčko kytičky pak nařízněte odlamovacím nožem, aby se do něj dala zasunout fotka, a na protější straně udělejte šídlem dírku. Zapíchněte do ní špejli (nebo silnější drát), z druhé strany ji zabodněte do většího víčka – bude stabilní a poslouží jako podstavec.

Až vás kytičkový stojánek omrzí, udělejte si klidně jiný podle videonávodu, jak z obalů na CD vyrobit stojánek na fotky, nebo se inspirujte článkem o rozmanitém praktickém využití kancelářské svorky.

Foto: Jakub Jurdič

Kytičky s fotkami můžete vystavit třeba do dětského pokoje Foto: Jakub Jurdič

3. Uzavíratelný pytlík s víčkem

Vozíte si často na dovolenou jídlo? Pak určitě bojujete s nedostatkem místa a snažíte se ušetřit každý centimetr. Mnohé potraviny nemusíte převážet v krabicích – odsypte si do sáčků potřebné množství a uzavřete je víčkem. Víčko odstřihněte spolu se špičkou prázdné PET lahve. Víčko pak odšroubujte, sáček prostrčte hrdlem a přes jeho okraje pak víčko znovu zašroubujte. Sáčky s víčky můžete samozřejmě používat opakovaně.

Foto: Jakub Jurdič

Potraviny můžete na cestách převážet v praktických sáčcích s uzávěrem z víčekFoto: Jakub Jurdič

4. Veselé magnety s fotkami

V papírnictví kupte pár malých magnetek, přilepte je tavnou pistolí k plastovým víčkům – a máte hotový základ. Určitě volte víčka větší, která najdete například na mléce či tekutých pracích prostředcích a avivážích. Obkreslete je na fotku či jakýkoli menší obrázek (přibližně velikosti kartičky pexesa) a podle obrysu vystřihněte. Vzniklé kroužky pak vmáčkněte dovnitř připravených víček. Větší typy mívají zevnitř šroubovací zarážky a obrázek do nich krásně zapadne, takže ho nemusíte ani lepit, aby nevypadl.

Foto: Jakub Jurdič

Magnety z víček si mohou děti vyrobit zcela podle svých představFoto: Jakub Jurdič

5. Květináč i svícínek

Máte k dispozici větší množství nastřádaných víček a tavnou pistoli? Polepte jimi hladký květináč anebo skleněnou dózičku podle své fantazie. Jde to snadno a milý výrobek oživí na jaře terasu, balkon i zahradu.

Foto: Jakub Jurdič

Víčka stačí přilepit tavnou pistolí a originální dekorace, která odolá nečasu, je na světěFoto: Jakub Jurdič

Chcete využít PET lahve právě teď? Vytvořte jednoduché krmítko pro ptáčky. Anebo si raději za pár minut vyrobíte z PET lahve perfektní termosku?

Načítám