Hlavní obsah

Vidíte rozmazaně a v divných barvách? Pozor, hrozí i slepota!

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K šedému zákalu se postupně dopracují všichni, protože souvisí se stárnutím očí. Poradíme vám, co dělat, abyste se zbytečně nevystavovali riziku oslepnutí.

Článek

Šedý zákal souvisí se stárnutím oka a postihuje až devadesát procent lidí nad 75 let a polovinu lidí po šedesátce. U mladších nebo dětí je opravdu výjimečný. Když ho odhalíte a vyřešíte včas, nemusí vůbec ovlivnit váš život. V opačném případě hrozí slepota, což se může stát v případě hodně pokročilého zákalu bez lékařského ošetření. Ve světě se podílí na vzniku slepoty skoro v padesáti procentech případů, u nás je tento vývoj naštěstí výjimečný.

Je to šedý zákal?

Šedý zákal poznáte podle zamlženého a rozostřeného vidění do dálky, citlivosti na silnější světlo, zkresleného vidění barev nebo dvojitého i trojitého vidění, když si zakryjete jedno oko. K jeho rozvoji napomáhá cukrovka, úraz oka, větší dioptrická vada, dlouhodobé užívání některých léků, kouření, některá metabolická a celková onemocnění i nadměrné působení infračerveného a ultrafialového záření. „Záření UV paprsků působí na oči velice zrádně: oko může být dlouhou dobu bez projevů, ve vyšším věku se však může tvořit šedý zákal a může skončit i trvalým poškozením zraku,“ varuje optička a optometristka Petra Ustohalová.

Na dozrání nečekejte

Ačkoli se šedý zákal rozvíjí většinou pomalu, měsíce i roky, není dobré návštěvu lékaře odkládat – už totiž není pravda, že by se měl nechat „dozrát“. „Dřív se šedý základ operoval až v pokročilé fázi, ale dnes doporučujeme zákrok už ve chvíli, kdy se projeví zhoršeným viděním. Čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a zákrok náročnější,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize. I proto je dobré chodit po čtyřicítce pravidelně na preventivní kontroly k očnímu lékaři.

Foto: nikitabuida, Shutterstock.com

Stává se vám, že vidíte rozmazaně? Měli byste to konzultovat s očním lékařemFoto: nikitabuida, Shutterstock.com

Léčba šedého zákalu? Na diety nespoléhejte

Podle lékařů je jedinou léčbou šedého zákalu operace. Můžete se však setkat i s metodami, které sázejí na dostatečný přísun antioxidantů, hlavně vitaminu C a E, vitaminů skupiny B a také selenu a zinku. Radí i detoxikaci organismu a podporu krevního oběhu, což zajistí, že bude oko dostatečně vyživeno – a právě to má postup zákalu zastavit a stav vylepšit. Lékaři ale trvají na svém. „Šedý zákal nelze zpomalit nebo zastavit. Jedinou možností léčby je operace, která je ve věkové skupině nad 65 let nejčastějším chirurgickým zákrokem,“ vysvětluje Evžen Fric, primář Očního oddělení Nemocnice Kyjov.

Co pojišťovna zaplatí

Operaci šedého zákalu hradí zdravotní pojišťovna. Dostanete základní nitrooční čočku, která umožní vidět na jednu vzdálenost, a nadále budete muset nosit brýle. Chcete-li zákrok využít i k tomu, abyste se díky lepší čočce brýlí zbavili, musíte si operaci zaplatit. Bohužel nelze kombinovat operaci hrazenou pojišťovnou a vámi zaplacenou nadstandardní čočku – chcete-li lepší čočku, musíte uhradit i celý zákrok. Ceny na klinikách se liší: rozpětí za jedno oko je od 5 do 25 tisíc korun podle toho, jaký typ čočky si vyberete.

Můžete se zbavit dioptrií

Rozhodnete-li se využít operaci zákalu k vylepšení zraku, můžete mít nitrooční čočku, která přesně odpovídá vašim potřebám. Monofokální čočky nahradí buď brýle do dálky, anebo na čtení, multifokální či trifokální zlepší vidění na blízko, na střední vzdálenost i do dálky. Ke korekci astigmatismu jsou dobrou volbou torické čočky, a jestliže je vaším problémem vidění za šera a v horších světelných podmínkách, může lékař doporučit čočky asférické – jsou vhodné zejména pro řidiče a mladší pacienty.

Operace trvá čtvrt hodiny

„Paprsek vytvoří vstupní mikrořez, otevře přední pouzdro oční čočky a rozmělní ji. Po skončení laserové části chirurg čočku lehce odstraní a nahradí jí umělou. Celý ambulantní zákrok trvá asi patnáct minut a je zcela bezbolestný,“ popisuje operaci šedého zákalu Šárka Skorkovská. Domů odejdete jen s přelepeným okem. Nazítří náplast sejmete a oko normálně vidí. Operace druhého oka, je-li zapotřebí, se obvykle provádí po dvou týdnech.

Umělá čočka nemůže zestárnout, a tudíž se ani znovu zakalit. „Co se ale může stát, je zkalení pouzdra původní čočky, do kterého se vkládá nová čočka. Tomu se říká sekundární šedý zákal, který se dá také poměrně snadno odstranit,“ ujišťuje profesor Pavel Rozsíval z Oční kliniky FN Hradec Králové.

Chodíte na pravidelné preventivní kontroly k očnímu lékaři?

Související témata:

Načítám