Hlavní obsah

Víkendové tipy: Špetka chuti, Dubaj on-line a Greta mladým

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu další víkend, kdy vás asi moc nezajímá, co se kde děje. Kulturní, sportovní, gastro a další akce jsou zrušené a vy se musíte zabavit doma. To sice není vždy jednoduché, ale dobré jídlo, zajímavé čtení nebo zábava on-line vám dny volna určitě zpříjemní!

Článek

Pandemie a vládní opatření omezily život už před pár týdny a my pevně věříme, že si doma nelezete po hlavách. Nevynechávejte zdravotní procházky, a pokud najdete místo, kam zatím davy lidí nepřišly, nechte si ho pro sebe. Využívejte čas k vaření dobrot, ke čtení i rozšiřování obzorů. A my pro vás máme opět zajímavé tipy!

Jak se projíst do formy

Máte pocit, že pořád vaříte a jíte? Jestli se z karantény nechcete vykutálet, zkuste recepty, po kterých nepřiberete! Najdete je v kuchařce Špetka chuti, která ve Velké Británii způsobila revoluci. Kamarádky Kate Allinson (48) a Kay Featherstone (34) nikdy nesnily o tom, že by se jejich kuchařka stala senzací a inspirovala k vaření a hubnutí miliony lidí. Prostě už nechtěly být tlusté. Jejich čtenáři a fanoušci si zamilovali, že vaří z dostupných surovin a jídlo není jednotvárné.

Foto: Nakladatelství Esence

Špetka chuti, nakladatelství Esence, 272 stranFoto: Nakladatelství Esence

Napínavé čtení

Milujete detektivky? Tak by vám neměla uniknout Zlodějka příběhů oceňované české autorky Michaely Klevisové (44). Kdo je ona zlodějka? Je to šéfka týmů scenáristů nekonečného televizního seriálu a těžko najdete někoho, kdo ji má upřímně rád: je podlá a neváhá jako téma využít i bolest svých blízkých. Když je nalezena mrtvá, podezřelých se nabízí hned několik. Odhalí inspektor Josef Bergman vraha včas? Krimipříběh vyšel poprvé v roce 2009 a jedná se o druhou autorčinu knihu a zároveň druhý díl oblíbené série případů rozvážného inspektora a pro velký úspěch se dočkala nového vydání.

Foto: Nakladatelství motto

Zlodějka příběhů, nakladatelství Motto, 288 stranFoto: Nakladatelství motto

Pohoda na papíře

Hledáte čtení pro dobrou náladu? Máme hned dva tipy. První je Báječný čas života britské autorky Abby Williams (43). Erin se ocitla bez snoubence, práce i bydlení. Lydii bude brzy 80 let, právě ovdověla a zjistila, že kromě velkého domu má i dluhy. Osud je svede dohromady a vznikne velké přátelství, které oběma ženám zachrání život. Knížka pohladí po duši a ukáže, že přátele si nemusíte hledat jen mezi vrstevníky.

K 58. narozeninám si Michal Viewegh nadělil román Převážně zdvořilý Leopold a je to „starý dobrý Viewegh“, u kterého se budete smát nahlas. To se prý stávalo i samotnému autorovi při práci na knize. Leopold je postarší novinář, není z nejvěrnějších, mluví ve verších a umí se pochválit i dojmout... Co se stane, když vyrazí na fesťák s čtyřmi ženami svého života?

Foto: Nakladatelství metafora, Nakladatelství Ikar

Báječný čas života, nakladatelství Metafora, 360 stran. Převážně zdvořilý Leopold, nakladatelství Ikar, 272 stranFoto: Nakladatelství metafora, Nakladatelství Ikar

S dětmi o Gretě a stromech

Jaké knížky pořídit dětem, aby se dozvěděly něco nového? O klimatické aktivistce Gretě Thunberg (17) jste asi slyšeli. Prvotina italské novinářky Valentiny Giannella (36) Říkejte mi Greta srozumitelnou formou představuje mladým lidem, jaký dopad mají klimatické změny. Dozvíte se třeba, že produkce červeného masa je z hlediska emisí 20krát náročnější než výroba jiných druhů bílkovin a život ve městě je udržitelnější než na venkově.

Vyrážíte na zdravotní procházky? Vezměte s sebou knížku známé britské autorky Jen Green (64) Stromy: Jejich kouzlo a tajemství a představte dětem fascinující stromovou říši. Zjistíte, že toho o stromech víte pramálo, že jsou mezi nimi obři i staříci, pod zemí si předávají zprávy a některé druhy o sebe pečují jako rodina.

Foto: Nakladatelství CPress, Nakladatelství Pikola

Říkejte mi Greta, nakladatelství CPress, 128 stran. Stromy: Jejich kouzlo a tajemství, nakladatelství Pikola, 80 stranFoto: Nakladatelství CPress, Nakladatelství Pikola

Fantastická zábava on-line

S kulturním vyžitím i cestováním je to teď těžší. Rušíte dovolené a všechny seriály už máte zkouknuté? Vyrazte za akrobaty! V magickém kanadském cirkusu Cirque du Soleil uniknete z každodenní reality do fantazie a imaginace. Pusťte si některé z hodinových videí na novém digitálním portálu CirqueConnect a přeneste se do vysněného vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Prohlédněte si úžasné okamžiky z proslulých show a přitom zůstaňte domaFoto: Profimedia.cz

Zajímavý výlet v obýváku

Anebo si užijte virtuální procházku po Dubaji: navštivte nejlepší muzea, místa plná umění nebo krásné exotické památky. On-line platforma Dubai 360 umožňuje poznat celou řadu dubajských dominant a užít si výhledy z nejrůznějších mrakodrapů.

Foto: Dubai Tourism

Skoro třímilionová Dubaj je nyní bez turistů, ale nabízí úchvatnou virtuální prohlídkuFoto: Dubai Tourism

Užijte si víkend, i když pořád nemůžete dělat vše, co máte rádi! A díky těmto 10 pravidlům to zvládnou i děti.

Načítám