Hlavní obsah

Události roku 2019, které by neměly upadnout v zapomnění

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Rok 2019 byl na události bohatý. A to jak u nás, tak ve světě. Slavili jsme třicet let od sametové revoluce, opustil nás Karel Gott a český film bodoval na mezinárodním festivalu. Jaké další události je dobré si připomenout?

Článek

Již třicet let můžeme říkat, co si myslíme, cestovat, kam chceme, a dělat, na co máme talent. Před pár týdny jsme oslavili kulaté výročí sametové revoluce a to není zdaleka všechno. Co patří k zásadním událostem roku 2019? Některé jsou zásadní, jiné inspirující, některé smutné, ale takový je život.

Opustil nás Karel Gott (†80)

Začínáme zprávou smutnou, ale rok 2019 bude ve vzpomínkách mnoha lidí rokem, kdy milovaný a uctívaný Karel Gott v červenci oslavil osmdesátiny a 1. října nakonec podlehl rakovině. Božský Kája je považován za jednoho z našich nejvýznamnějších umělců, a proto mu byl na pražském Žofíně vystrojen pohřeb se státními poctami.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci zpěváka vytvořili u jeho vily na Bertramce ze svíček doslova koberecFoto: Profimedia.cz

Královské bejby

Britská královská rodina se opět rozrostla. 6. května se princi Harrymu (35) a vévodkyni Meghan (38) narodil syn, jehož celé jméno je Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Na trůn zřejmě neusedne, je totiž až sedmý v linii.

O měsíc později byl pokřtěn a jeho rodiče dosud tají jména kmotrů. Od té doby veřejnost číhá, kdy ho rodiče ukážou – zatím tak učinili jen na zápase v pólu a na oficiálním africkém turné.

Foto: Profimedia.cz

Ještě než Meghan s Harrym ukázali Archieho veřejnosti, pochlubili se královněFoto: Profimedia.cz

Ptáče v Benátkách

O tom, že režisér Václav Marhoul (59) pracuje na převratném filmu se nejdříve šeptalo, pak normálně mluvilo a teď se to může řvát do světa. Nabarvené ptáče je unikátní dílo české kinematografie. A po 25 letech se dostal český snímek i mezi soutěžní filmy na prestižním festivalu v Benátkách.

Jde o téměř tříhodinovou černobílou adaptaci románu Jerzyho Kosińského (†57) z druhé světové války, kde se málo mluví a téměř nehraje hudba. Film je tak plný krutosti, že někteří diváci během promítání opouštěli sál. Novináři pak ve svých recenzích hovořili o adeptovi na Oscara. A cesta k němu je nyní o trochu blíže, protože se film dostal do užší nominace.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku režisér s herečkou Jitkou Čvančarovou (41) a Petrem Kotlárem (11)Foto: Profimedia.cz

30 let od sametové revoluce

Letošní rok se nesl ve znamení oslav výročí 30 let od sametové revoluce. Nejen ti, kteří během ní hráli zásadní roli, vzpomínali na převratné listopadové události – průvod Národní třídou, shromáždění na Václavském náměstí a proslovy z balkonu nakladatelství Melantrich.

Ze třicet let starých záběrů i vyprávění těch, kdo se aktivně účastnili, mrazí ještě dnes. Demokracie nebyla samozřejmost a je třeba si to připomínat. Na to, co znamenal Listopad pro ženy, vzpomínala i naše redakce.

Foto: Profimedia.cz

Letos jsme si intenzivně připomínali, že je to již třicet let, co se (nejen) studenti vydali do ulic bojovat za demokraciiFoto: Profimedia.cz

Ženy běžely na rekord

Natočit dobrou komedii není jen tak, ale Martinu Horskému (41) se to podařilo dokonale – jeho Ženy v běhu viděl miliontý divák nejkratší dobu pro premiéře (počítáno od roku 1992), a to již za 42 dnů. Hvězdné obsazení, skvělé dialogy, pozitivní energie i silné emoce jsou evidentně sázka na jistotu.

Foto: Profimedia.cz

Jak nejlépe uctít památku zesnulého manžela? Tím, že splníte jeden z jeho snů – uběhnout maraton. Zleva: Jenovéfa Boková, 27, Zlata Adamovská, 60, Tereza Kostková, 43Foto: Profimedia.cz

Slovensko má prezidentku

Pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993 se stala právnička Zuzana Čaputová (46) a působí trochu jako zjevení ve vysoké politice (v tom nejlepším smyslu slova). Jaké jsou její priority? Otevřít se jinakosti, odmítat nedotknutelnost vybraných osob a silně vystupovat proti korupci. V závěru svého projevu poděkovala nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny, maďarštiny a romštiny.

Ján Gordulič (39), slovenský komik, který každý týden komentuje slovenskou politiku v pořadu Těžký týden, o ní řekl: „Je to dáma a je těžké si z ní dělat legraci, protože ona to dělá tak, jak se má!“

Foto: Profimedia.cz

Pokorná a lidská, taková je slovenská prezidentkaFoto: Profimedia.cz

Nejdojemnější závěr StarDance

Desátý ročník populární taneční soutěže se zpočátku tvářil nenápadně – taneční páry nebyly tvořené z velkých jmen showbyznysu a ani mezi tanečníky nebyli staří známí. Nikdo nebyl dopředu favorizován. Až do prvního kola...

Tam se ukázalo, že herec Matouš Ruml (34) nemá daleko do profíka a herečka Veronika Khek Kubařová (32) bude princeznou parketu. Ve finále se potkali i s rybářem Jakubem Vágnerem (37).

Nakonec vyhrála Veronika s Dominikem Vodičkou (23) a i fanoušci Matouše uznali, že na jejich freestyle nemělo nic. K tanci si vybrali píseň Hany Hegerové (88) Potměšilý host, kterou herečka při tanci i zazpívala, a zároveň věnovala jako poděkování tanečnímu partnerovi. Po jejich vystoupení si uslzené oči utíraly nejen přítomné dámy, ale i pánové.

Foto: Profimedia.cz

Finále StarDance bylo bohaté na dojemné okamžiky, ale freestyle vítězného páru byl vážně sílaFoto: Profimedia.cz

Greta nejmladší osobností roku

Kdo letos nezaznamenal haló okolo šestnáctileté ekologické aktivistky Grety Thunberg ze Švédska? Moc vás asi nebude. Ještě před rokem a půl ji nikdo neznal a dnes inspiruje miliony mladých lidí po celém světě – stala se celosvětovou tváří a hlasem protestů za ochranu klimatu a časopis Time ji zvolil osobností roku.

Greta ostře kritizuje světové politiky, že nedělají v ochraně klimatu dost. Tak jako má Greta spoustu příznivců, má i řadu odpůrců. Ti poukazují na to, že na titulce Timesů se kdysi objevil i Adolf Hitler.

Foto: Profimedia.cz

Názor si na Gretu musí každý udělat sám, ale jisté je, že se o ochraně klimatu díky ní mluví víc nahlasFoto: Profimedia.cz

Skončila Hra o trůny

Hra o trůny (2011–2019) – jeden z nejúspěšnějších seriálů století v květnu skončil a hovoří se o konci definitivním. Boj o pověstný železný trůn je rozhodnut, bylo prolito hodně krve, viděli jsme hodně nahoty, intrikovalo se jako o život a žádná postava si nemohla být jista, zda dožije do konce série.

Někteří herci se svěřili, že u nového scénáře vždy nejdříve nalistovali poslední stránku, aby zjistili, jak dopadli. Výpravná fantasy série natočená podle bestsellerové románové řady George R. R. Martina (71), vypráví epický příběh o zradě a ušlechtilosti z mýtického Západozemí, kde nikdy nevíte, jak dlouho bude trvat zima, touha je věčná a odpouští se jen zřídka.

Foto: Profimedia.cz

Usedla na Železný trůn Matka draků, nebo Jon Snow?Foto: Profimedia.cz

Kylie Jenner na vrcholu

Dosud si titul Nejmladší miliardář světa hýčkal Mark Zuckerberg (35), který se jím stal ve 23 letech. Časopis Forbes ale letos vyhlásil, že na trůn usedla Kylie Jenner (22) z klanu Kardashianů, hvězda Instagramu, televizní reality show a majitelka kosmetické značky Kylie Cosmetics.

Ve svých jednadvaceti se stala nejmladší self-made miliardářkou všech dob. Nevlastní sestra Kim Kardashian (39) uspěla díky slavné rodině a sociálním sítím, kde ji sleduje jen na Instagramu 152 milionů lidí (tenhle muž chce vypadat jako Kim K.). Letos na podzim oznámila navíc kosmetická společnost Coty Inc., že od příštího roku přebírá 51procentní podíl v impériu Kylie Jenner, což je bude stát 600 milionů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Kylie Jenner má ve 22 letech slušně vyděláno!Foto: Profimedia.cz

Co byla podle vás zásadní událost v showbyznysu tohoto roku? Připomeňte si, komu se dařilo v první půlce roku.

Reklama

Související témata:
Game of Thrones

Načítám