Hlavní obsah

Vláčná skořicová bábovka s jablky a slaným karamelem

Hodnocení:
(91)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Bábovka nás nikdy neomrzí – může být pokaždé jiná, v podstatě na ní není co zkazit a ještě je snadná na přípravu. Teď v zimě doporučujeme kombinaci vláčného jablečného těsta, voňavé skořice a slaďounkého karamelu.

Ingredience pro:
1 bábovka
Na bábovku
  • 100 g másla
  • 80 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 2 jablka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
Na karamelovou polevu (lze vynechat)
  • 100 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • 120 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: Rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou kůrou, vajíčky, moukou a kypřicím práškem. V případě potřeby zřeďte trochou mléka, ale těsto by mělo zůstat dost husté.

Krok 2: Jablka oloupejte, vyndejte z nich jadřince a pokrájejte na kostičky. Smíchejte se lžící mouky – to způsobí, že v těstě zůstanou rovnoměrně rozprostřená.

Krok 3: Vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi hodinu při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Krok 4: Cukr s vodou svařte za občasného míchání na zlatý karamel (trvá to déle, než kdybyste použili samotný cukr, ale karamel pak nehrudkuje), přidejte sůl, skořici a ohřátou smetanu a ještě pár minut povařte na hustý sirup.

Krok 5: Před podáváním bábovku tímto sirupem přelijte.

Jaká je ta vaše „nej“ bábovka?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama