Hlavní obsah

Vláčné marokánky

Hodnocení:
(216)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Nenechte se zmást mým seznamem ingrediencí a raději ho rovnou zdvojnásobte. Marokánky totiž vypadají poměrně nenápadně, takže o to více svou vůní lákají nedůvěřivce, kteří až podezřele často při pečení nabízejí své služby proslulých ochutnavačů cukroví. Také máte doma takové?

Ingredience pro:
28 kusů
  • 150 g směsi ořechů
  • 150 g sušeného ovoce
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 100 g čokoládové polevy
Článek

Postup

Krok 1: Ořechy i ovoce nasekejte. Já použila nesolené arašídy, mandlové lupínky a vlašské ořechy, ale skvělé jsou i pistácie, lískáče nebo třeba pekany. Z ovoce jsem namíchala nesířené meruňky, brusinky a rozinky. Barvu dodají i třešně či višně nebo klasické kandované ovoce.

Krok 2: Smetanu, cukr, mouku a máslo za stálého míchání asi 5 minut povařte na hustou kaši, vmíchejte ovoce a oříšky a ze směsi tvořte lžičkou na plech vyložený pečicím papírem malé placičky. Udržujte mezi nimi dostatečnou vzdálenost, při pečení se lehce roztečou.

Krok 3: Pečte asi 15 minut při 160 °C dozlatova. Kdyby vám připadaly příliš měkké, nemusíte se bát, po vychladnutí marokánky ztuhnou. Nechte je vychladnout přímo na plechu nebo papír s nimi stáhněte na rovnou plochu.

Krok 4: Marokánky jsou dobré i jen tak, ale s čokoládovou polevou (nebo čokoládou rozpuštěnou s trochou rostlinného tuku) budou ještě lepší. Ze spodní strany je v polevě omočte, přebytek nechte odkapat, položte suchou stranou na papír a nechce čokoládu ztuhnout.

Krok 5: Skladujte v uzavřené dóze na chladném místě a spotřebujte asi do 3 týdnů.

Jak jste na tom letos s pečicím maratonem? Nebo se tohoto „závodu“ neúčastníte?

ynezorPumanzeSaNyknalC