Hlavní obsah

Vláčný makovec

Hodnocení:
(199)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Také máte s většinou makových moučníků ten problém, že je v nich málo máku nebo jsou ještě ke všemu tak trochu suché? S naším receptem na makovec vám ani jedno nehrozí! Máku je opravdu plný a navíc je krásně vláčný.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na těsto na makovec
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
  • 120 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce džemu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 kůra z jednoho citronu
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 300 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
Na polevu
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 šťáva z jednoho citronu
Článek

Postup

Krok 1: Troubu vyhřejte na 170 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, solí, skořicí a kakaem, zašlehejte vajíčka, džem (nejlepší je nějaký pikantnější z červeného ovoce), jogurt a citronovou kůru a nakonec i mák, mouku, sodu a mléko.

Krok 2: Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 50 minut, až je špejle po zapíchnutí do těsta suchá. Dávejte ale pozor, abyste koláč nepřepekli.

Krok 3: Nechte 20 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Krok 4: Jestli chcete, vychladlý chlebíček ještě potřete polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.

Tip: Pro rychlejší pečení použijte místo formy na biskupský chlebíček kulatou koláčovou či klasický plech. A do těsta můžete vmíchat rozinky v rumu, nasekanou čokoládu nebo třeba čerstvé i kompotované ovoce (švestky, třešně).

Věděli jste, že mák obsahuje neuvěřitelné množství vápníku? Takže kouskem makovníku ke kávě vlastně děláte něco pro své zdraví…

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.