Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Slovy nelze popsat, jak moc chutný a úžasně vláčný tento mrkvový dort je. Musíte ho zkrátka upéct a ochutnat. Nejste zrovna rození cukráři? Nebojte se, zvládnete ho levou zadní! Vaši blízcí vám za něj budou ruce líbat!

45 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Korpus
  • 600 g mrkve
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 g vlašských ořechů
    8
  • 5 ks vejce
    3
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 ml oleje
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
    1
  • 15 g jedlé sody
  • 50 g kokosu
Krém
  • 150 g másla
    7
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 30 g třtinového cukru
  • 70 g cukru moučka
  • 750 g měkkého tvarohu
    7
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
    7
K dokončení
  • 100 g vlašských ořechů
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Přistrouhejte k ní kůru z citronu. Ořechy namelte také najemno. V míse vyšlehejte vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Nakonec zašlehejte citronovou šťávu a olej.

02.

Mouku smíchejte se sodou a zašlehejte do tekuté směsi. Přimíchejte kokos, ořechy a mrkev.

03.

Formu vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypejte strouhankou) a vlijte do ní připravenou směs. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 55 minut (proveďte test špejlí).

04.

Upečený korpus nechte vychladnout a připravte si krém. Změklé máslo vyšlehejte se všemi cukry a tvarohem. Vmíchejte vanilkovou dřeň a nakonec dotuha vyšlehanou šlehačku.

05.

Vychladlý korpus rozkrojte podélně na tři části. Spodní část namažte krémem, přiklopte prostřední částí korpusu, opět namažte krémem a přiklopte vrchní částí korpusu. Zbylým krémem pomažte celý dort a pomocí cukrářské špachtle uhlaďte.

06.

Polovinu ořechů na ozdobu rozemelte a dort jimi obalte. Zbylými celými ozdobte. Dort nechte důkladně vychladit, poté rozkrájejte a podávejte.

Máte rádi moučníky s mrkví? Vyzkoušejte mrkvový chlebíček s pomerančovou polevou.

Související témata:

Načítám