Hlavní obsah

Výročí Listopadu: Šunkové rolky s křenem v aspiku

Hodnocení:
(42)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Aspik buď milujete, nebo tuto třaslavou lahůdku nedokážete pozřít. Dříve šunkové závitky nechyběly na žádné obložené míse, dnes je doma připravuje málokdo. Vraťte se v čase a naservírujte tento retro předkrm v poctivé domácí podobě!

Ingredience pro:
4 kusy
  • 8 plátků dobré šunky
  • 150 g sýru žervé
  • 2 lžíce čerstvého křenu
  • 1 sterilovaná okurka
  • 2 uvařené křepelčí vejce
  • 20 g želatiny v prášku
  • 1 kousek červené papriky
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml láku z okurek
Článek

Postup

Krok 1: Želatinu (nejlepší je želatina na vaječnou tlačenku a aspiky) nechte 10 minut nabobtnat v 500 ml tekutiny. Chuťově je za mne nejlepší vývar dochucený trochou láku z okurek. Ale pokud chcete mít aspik úplně čirý, použijte jen osolenou a trochu okyselenou vodu, ve které případně vyvařte divoké koření. Nicméně je vám asi jasné, že to bude na úkor chuti.

Krok 2: Mezitím si připravte rolky: vždy 2 plátky šunky položte přes sebe, potřete čtvrtinou žervé ochuceného čerstvě nastrouhaným křenem a zamotejte. Použít můžete i křenové pomazánkové máslo. Všechny 4 závitky vyskládejte do malého pekáčku vyloženého potravinovou folií tak, aby mezi nimi bylo max. 1,5 cm místa - na větší formu by vám aspik nemusel stačit.

Krok 3: Nabobtnalou želatinu zahřejte, aby se rozpustila (nesmí se ale vařit!) a opatrně nalijte na rolky tak, aby nebyly úplně ponořené. Nechte v chladu téměř zatuhnout.

Krok 4: Mezitím si připravte zbytek: pokrájejte vajíčka, okurku a papriku. Já dala čerstvou, ale ještě tradičnější bude nakládaná kapie. Když aspik trochu zatuhne, jednotlivé ozdoby namočte do zbývající želatiny a položte na závitky. Nechte opět téměř zatuhnout a poté přelijte zbytkem.

Krok 5: Když je želatina dokonale tuhá, ostrým nožem namoženým do horké vody krájejte na jednotlivé porce.

Tip: Aspik se na závitky vrství postupně, aby vám ozdoby neuplavaly. Pokud by vám mezitím zatuhl i ten v hrnci, můžete ho opatrně na mírném plameni znovu rozpustit.

A verdikt? Křenové závitky samy o sobě byly skvělé (obzvláště dobré by byly z domácí šunky), želatina nás rozdělila na dva tábory. Použijte kvalitní vývar nebo alespoň domácí vegetu, na chuti to bude hodně poznat!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.