Hlavní obsah

Vracíte se ke sportu po porodu, zranění či delší pauze? Nepokažte to!

Foto: Thinkstock

Při návratech ke sportování to chce se trochu držet zpátky a začít nejdříve zpevňováním tělaFoto: Thinkstock

Reklama

Máte za sebou zranění, porod nebo zkrátka dlouhou pauzu bez pohybu a chcete sportovat, jako jste to dělali předtím? Máme pro vás rady, jak si svou snahou nezpůsobit problémy!

Článek

Vracet se po delší době k pravidelným pohybovým aktivitám je podle trenérů mnohem těžší, než kdybyste nikdy předtím nesportovali. To ví i třiatřicetiletá Iva, která si dva měsíce po narození dcery vyrazila zaběhat. „Táhla jsem se jako šnek a o svém čase čtyři a půl minuty na kilometr jsem si mohla nechat jen zdát,“ vypráví čtenářka. Pohybovala se celou dobu na šesti a půl minutách a vůbec z toho neměla dobrou náladu.

Jste jinde než tehdy

A v tom může být ta potíž: „ U lidí, které dosáhli vyšší sportovní výkonnosti a museli sportování přerušit, je problém v tom, že mají zafixovanou určitou úroveň a snaží se o ni ihned,“ říká fitness trenér Radek Mirovský. Bohužel jejich forma je nyní jiná než před pauzou. Přesným příkladem je Iva, která se dlouho nemohla smířit s tím, že se ke své kondici musí zase postupně dostat. Časem forma totiž opouští i vrcholové sportovce. A překvapivě ne v horizontu let, ale týdnů.

Foto: Thinkstock

No tak jste přibrala, a co? Buďte ráda, že jste zase zdravá a můžete se hýbat. Kila se díky tomu opět ztratíFoto: Thinkstock

Zase od nuly

I když to nezní povzbudivě, tak strašné to zase není. „Zkrátka jde jen o to, abyste při svém návratu k původní kondici byli trpěliví,“ říká trenérka kondičních lekcí Radka Vandasová. Jinak si můžete způsobit zranění, ale také se nechat odradit. Postupujte proto adekvátně svému stavu – nezapomeňte, že jste také trochu zestárli a možná i přibrali. „Tam bývá další kámen úrazu, proto doporučuji postupovat pomalu, opatrně,“ radí Radek Mirovský.

Krok za krokem

Odborníci se shodují, že platí obecná rovnice: doba návratu do formy či původní výkonnosti před pauzou se rovná době pauzy. Proto pokud jste třeba stejně jako Iva neběhali půl roku, svůj obvyklý čas čekejte také až za šest měsíců. Do té doby nabírejte kondici lehčími aktivitami, třeba chůzí, nordic walkingem, plaváním.

Také nižší zátěží, a především v počátku zpevňováním těla. „Začněte nejdříve s posilováním hlubokého stabilizačního systému a speciálně svalů břicha, hýždí a mezilopatkových, které mají tendenci rychle ochabovat,“ uvádí Radka Vandasová. Pomoci vám mohou lekce pilates, různé druhy jógy, ale třeba také balanční cvičení (například na bosu, powerplate) či cvičení rehabilitační.

Foto: Thinkstock

Jóga vám pomůže nejen s dobrým držením těla, ale dokáže i zklidnit mysl a uvolnit dušiFoto: Thinkstock

Protahujte zkrácení

Ač se to nezdá, pomoci vám také může důkladný strečink. „Některé svaly nebo svalové skupiny mohou být zkrácené nebo přetížené, a tam právě protahování pomůže. Dynamickou formu strečinku zařazujte na začátek fyzické aktivity, statický strečink na konec,“ doplňuje Radka.

Až nebudete unaveni

Další věcí, kterou nesmíte uspěchat, je četnost tréninků. Myslete na to, že vaše tělo potřebuje zpočátku mezi tréninky delší pauzu na regeneraci po zátěži, než jste byli zvyklí. Proto sportujte vždy, až vás přestanou bolet svaly. Někdy tělu víc pomůže jen procházka než náročný trénink.

Zkrátka nechtějte od sebe hned příliš. Co myslíte?

Reklama

Načítám