Hlavní obsah

Vše o partnerské terapii: Kdy vám odborník lásku zachrání, a kdy už ne?

Foto: Profimedia

Jsou situace, kdy už svoje vztahové problémy sami nezvládnete. Nestyďte se oslovit odborníkaFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželská terapie? Hloupé utrácení! To si o odborné pomoci ve chvíli, kdy vztah přestává fungovat, myslí řada lidí. V čem ale přece jen může pomoci? A kdy je naopak zbytečná?

Článek

Spousta lidí je přesvědčená, že v lásce si musí pomoci sami. Tento názor ale plyne spíš z toho, že toho o párové terapii moc nevědí. Britská expertka na vztahy Tracey Cox přináší odpovědi na nejčastější otázky týkající se odborné vztahové pomoci.

Kdy pomoc vyhledat?

V podstatě kdykoli, když potřebujete, aby vás někdo pozorně poslouchal a poskytl vám pohled na vaše problémy z jiné perspektivy. Nejčastěji jde o tyto situace:

  • Když se hádáte častěji, než je to obvyklé
  • Když se škorpíte stále o jednu a tutéž věc
  • Když se cítíte znudění, frustrovaní, podráždění, i když k tomu nemáte objektivní důvod
  • Máte pocit, že vám partner nerozumí, neumí vám naslouchat
  • Přemýšlíte o nevěře, případně se jí jeden z vás již dopustil
  • Prožíváte životní událost, která vám převrátila život naruby a ovlivňuje i vztah (ztráta zaměstnání, odchod dětí z domova, smrt rodičů,…)
  • Trávíte spolu čím dál méně času
  • Nespíte spolu nebo jen velmi zřídka

Zachrání mi terapie vztah?

Míru úspěšnosti určují především dva faktory. Za prvé jde o to přijít včas, ne když už jste v podstatě v rozvodovém řízení. A za druhé na sobě musíte oba být ochotní pracovat. „Není úplně snadné zbavit se starých návyků, nevracet se k nim. A terapie vám zabere dost času,“ vysvětluje Tracey Cox. Průměrnému páru podle ní stačí šest až dvanáct hodinových sezení, pokud trénují i doma.

Foto: Profimedia

Jednou z nejčastějších věcí je neschopnost komunikovat. A to vás expert na vztahy odnaučíFoto: Profimedia

Kdy to nefunguje?

Úspěšnost se výrazně snižuje, pokud přijdete uprostřed hluboké krize. „Jste vyčerpaní a nemáte sílu na sobě a na vztahu pracovat,“ varuje Tracey Cox.

Dobré prognózy také nejsou ve chvíli, kdy se jeden z páru již rozhodl vztah opustit, ale byl přemluven, aby se to ještě zkusilo. V tomto případě většinou ten, co je na odchodu, jen prokazuje svému protějšku jakousi poslední službu.

Jak vypadá sezení?

Na prvním sezení většinou terapeutovi vylíčíte své problémy. Bude vás jen sledovat a poslouchat, co říkáte. To mu umožní si o vás a vašem vztahu vytvořit určitou představu.

Pak vás naučí, jak spolu mluvit, jak jeden druhému naslouchat. „Když tohle lidé zvládnou, mají mnohdy polovinu bitvy vyhranou,“ říká Tracey Cox.

A že se budete stydět? Omyl! Před terapeutem je většina lidí upřímnější než doma. Vysloví věci, které by u sebe v obýváku neřekli, protože by se báli, že vše skončí jen hádkou nebo bude nad jejich slovy mávnuto rukou.

Bude terapeut na něčí straně?

V ideálním případě by měl být naprosto neutrální. „Jsme ale lidé, ne roboti. Proto se může stát, že s někým to půjde terapeutovi lépe. Vyvarovat se toho můžete tím, že si vyberete odborníka, kterého oba respektujete. Protože když jeden z vás má k němu negativnější přístup, méně ho přijímá, tak terapeut k němu logicky také nemá zcela vřelý vztah,“ vysvětluje Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Před terapeutem bývají lidé výrazně upřímnější než domaFoto: Profimedia

Jak se budu cítit?

Občas můžete mít pocit, že terapie vše zhoršila. Terapeut totiž otevře všechna bolestná témata, jako by vám do ran nasypal sůl. Ale vydržte! Bolest obvykle vede k úspěchům.

Doporučí nám rozchod?

Nečekejte, že vám dobrý terapeut řekne: „Tohle nemá cenu, jděte od sebe.“ Ale po nějakém čase můžete z jeho úst slyšet něco ve smyslu: „Strávili jsme společně hodně času, přesto to vypadá, že se nic nezměnilo. Měli bychom se možná začít zabývat i možností, že půjdete každý svou vlastní cestou.“

Jeho prací není jen vztahy opravovat, ale pokud to již není možné, pomáhá lidem zvládnout rozchod slušně a v klidu.

Jak říct partnerovi, že potřebujeme terapii?

Velmi taktně! To totiž určí, jak k věci přistoupí. Věta: „Jsme v čoudu, a ty potřebuješ, aby ti někdo pročistil mozek!“ není nejlepší způsob. Naopak říci „Zlato, miluju tě, ale myslím, že se oba potřebujeme naučit pár věcí, které nám pomohou, abychom spolu byli šťastnější“ je výrazně lepší způsob.

Pokud partner terapii rezolutně odmítá, nenuťte ho. Aby to fungovalo, musíte chtít oba.

Máte zkušenost s partnerským terapeutem? Pomohl vám?

Reklama

Načítám