Hlavní obsah

Vše o soli: Kdy škodí a kdy pomáhá?

Foto: Thinkstock

Sůl používali lidé už ve starověku

Sůl! Říká se jí někdy bílé zlato. Existují tisíce způsobů, jak ji lidstvo využívá. Jak člověku pomáhá a kdy naopak škodí? Kolik jí denně můžeme zkonzumovat a kolik druhů existuje? Pokud chcete znát odpovědi na tyto otázky, čtěte dál.

Článek

Proč je pro člověka „sůl nad zlato“? Lidské tělo si ji nedokáže vytvořit samo, přestože je pro ně kvůli obsahu sodíku, draslíku, jódu a dalších látek životně důležitá. Sůl jako dochucovadlo používalo lidstvo již ve starověku, většinou ji získávalo z odpařování mořské vody. „Denní příjem soli by ale neměl přesáhnout 5 gramů denně,“ doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), což jsou zhruba dvě malé lžičky. Co to s lidským tělem udělá, když je jí příliš mnoho?

Tichý zabiják

Milovníci soli žijí s takzvaným tichým zabijákem. Lékařům se totiž podařilo prokázat, že zhruba třetina nadměrných konzumentů soli trpí nebezpečně vysokým krevním tlakem. Tím si zadělávají na cévní mozkové příhody, srdeční selhání. Čemu se nejvíce vyhnout, aby bylo riziko co nejmenší? Uzeným rybám, slanině, slaným sýrům, konzervám, fast foodům, trvanlivému pečivu. A jak jsou na tom Češi? Podle odborníků konzumují až dvojnásobné množství soli, než je zdravé.

Lidé, kteří mají problémy s vysokým tlakem, by měli konzumovat hlavně potraviny s nižším obsahem sodíku. To jsou například rýže, luštěniny, čerstvé sýry, kuřecí maso, jogurty, nesolené a nepražené ořechy, čerstvé ryby.

Tip: Jak se odnaučit solit nebo solení zmírnit? Místo soli naplňte slánku na stole bylinkami. Uvidíte, že si na změnu rychle zvyknete.

Foto: Thinkstock

Solíme víc, než bychom měli

Na silnici i do vody

Existuje zhruba 14 tisíc způsobů, jak se sůl využívá. Mezi ty nejdůležitější mimo konzumaci patří změkčování vody, které brání usazování vápníku, či konzervace potravin (jako „lednici“ ji používali již naši předkové, sůl prodlužovala trvanlivost potravin). Oblíbená je sůl i v kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu. Pomáhá nám také v boji s mrazem – narazíme na ni na silnicích či chodnících ve variantě posypové soli. Tyto soli ale nemají s tou poživatelnou nic společného.

Sůl jako pomocník

Jak již bylo řečeno, bez soli se lidské tělo neobejde. Sůl pomáhá:

  • Při tvorbě žaludečních šťáv – pro tvorbu trávicích enzymů jsou nutné součásti soli.
  • Při svalových kontrakcích – aby svaly správně fungovaly, potřebují dostatek minerálních látek.
  • Při přenosu nervového vzruchu – když je soli nedostatek, nemohou nervy přenášet informaci dále.
  • Při udržování vody v těle – výměnu soli a vody řídí ledviny. Solný roztok zbavuje tělo odpadu a dodává mu důležité minerály.

Není to ale jen jedlá sůl, která pomáhá organismu. Například proti elektrickému smogu pomáhají solné lampy, které jsou většinou vyráběné z himálajských solných krystalů. Ty fungují v rámci terapie jako přírodní ionizátory a zlepšují kvalitu vzduchu, posilují imunitu a ulevují lidem postiženým nemocemi dýchacích cest.

Tip:Trápí vás často rýma? Proplachujte si pravidelně nos slaným roztokem. Jednu vrchovatou lžičkou soli rozpusťte ve skleničce vlažné vody a proplachujte několikrát denně dutiny.

Pomocí solné koupele lze zase účinně detoxikovat organismus. Vhodná je například sůl z Mrtvého moře. Stačí jí přidat zhruba tři lžíce do vany a koupat se zhruba 20 minut. Tento roztok vyžene z těla toxiny, podpoří prokrvení pokožky a uvolní nervový systém. Nezapomeňte ale na závěr na studenou sprchu. Tím podpoříte krevní oběh.

Hitem jsou také solné jeskyně, kterých jsou po Česku desítky. Pobyt v tomto prostředí napomáhá léčit chronické záněty a kožní onemocnění, zpomaluje procesy stárnutí a jedna kúra v takové jeskyni působí na tělo jako několikadenní pobyt u moře.

Foto: Thinkstock

Existuje mnoho způsobů, jak sůl přijímáme

Neomezené zásoby?

Ročně se soli vytěží po celém světě stovky milionů tun. A díky neustále se obnovujícím zásobám v oceánu jí zřejmě nikdy nebude nedostatek. Podle odhadů je jí totiž v mořské vodě rozpuštěno přes 40 biliard tun. Sůl se získává z mořské vody, těží se také z povrchových i hlubinných lomů. V Česku se sůl netěží, v Evropě existuje několik solných nalezišť.

Jak říká výrok známé české pohádky, sůl je opravdu nad zlato. Tedy pokud se používá v té správné míře. Používáte sůl i mimo kuchyni? Máte své vlastní tipy, jak pomáhá vašemu organismu? Podělte se o to s námi v diskusi pod článkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC