Hlavní obsah

Sedmero zdravého koření: Posílí imunitu a zlepší trávení!

Foto: monticello, Shutterstock.com

Foto: monticello, Shutterstock.com

Reklama

Silnější imunita, zdravější trávení a rychlejší metabolismus? Koření umí mnohem víc než jen ochutit připravovaný pokrm. Po čem byste měli sáhnout, až budete vařit příště?

Článek

Dáváte přednost pořádně okořeněným jídlům? Pak děláte radost nejen chuťovým buňkám, ale celému organismu. Některé druhy koření jsou totiž pro lidské zdraví velmi prospěšné. Co by nemělo ve vašich kořenkách chybět a co všechno sušené aromatické části rostlin dokážou?

1. Kurkuma na záněty

Jedno z nejzdravějších koření je kurkuma. Jedná se o velmi silný antioxidant, který posiluje imunitní systém, podporuje trávení a bojuje proti zánětům. Blahodárně působí na funkci jater, chrání slinivku břišní i srdce, zlepšuje funkce mozku a prospívá zdraví pokožky. Pochutnat si na ní můžete třeba v jogurtových dipech nebo nejrůznějších přílohách, od rýže přes brambory až po kuskus či quinou. Jak vyrobit léčivé zlaté mléko s kurkumou?

Foto: NIKCOA, Shutterstock.com

Kurkuma zlepšuje vzhled pokožky, funkci některých orgánů a posiluje imunitní systémFoto: NIKCOA, Shutterstock.com

2. Skořice pro lepší zažívání

Skořici má většina lidí spojenou s obdobím Vánoc, její využívání se ovšem vyplatí celoročně. Je to skvělý antioxidant, podporuje zažívání, usnadňuje léčbu viróz, snižuje krevní tlak a reguluje cholesterol i cukr v krvi. A podle některých studií pozitivně ovlivňuje efektivitu metabolismu. K dostání je skořice celá a mletá. Celá bývá aromatičtější a hodit se vám bude při výrobě domácích omáček, kompotů, jablečných náplní nebo punčů. Mletou zase oceníte v jogurtu, při pečení a vaření sladkých kaší. A můžete si z ní udělat i domácí čisticí masku pro mastnou pleť.

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Skořice reguluje cholesterol i cukr v krvi a zefektivňuje metabolismusFoto: rawf8, Shutterstock.com

3. Zázvor proti nachlazení

Díky tomu, že dokáže skvěle zahřát, je u nás zázvor oblíbený hlavně ve formě čaje. Posiluje imunitu, pomáhá v boji s nevolnostmi, nachlazením i bolavým krkem. Navíc zmírňuje bolesti kloubů a svalů a působí protizánětlivě. Pozor si ale dejte na množství, doporučuje se konzumovat maximálně jeden gram sušeného zázvoru denně. Kdo by se mu měl vyhnout? Jako koření najde využití především v receptech asijské kuchyně, zejména pak v masitých a rybích pokrmech. Neztratí se ani při přípravě perníku, sladkých pokrmů či při dochucování kompotů.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Zázvor je výborný bojovník proti nachlazení a bolesti v krku a působí protizánětlivěFoto: pilipphoto, Shutterstock.com

4. Pepř na podporu metabolismu

Oblíbené pokrmy lze také dochutit černým, zeleným, červeným či bílým pepřem. Všechny se získávají ze stejné rostliny a na zdraví mají blahodárné účinky. Nejoblíbenější je černý pepř, ten se sklízí ještě před dozráním, svou barvu získává při sušení. Podporuje metabolismus a činnost mozku, zlepšuje trávení, zastavuje průjem a ulevuje od nadýmání. Bílý pepř pochází ze zralých plodů, je jemnější a aromatičtější. Má stejné účinky jako černý pepř, navíc je močopudný a zlepšuje tvorbu žlučových kyselin. Hodí se i do světlejších omáček a můžete si z něj vyrobit pleťovou masku. Na pravidelné vysoké dávky pepře by si měli dát pozor lidé užívající léky na vysoký tlak, snížení krevní srážlivosti a vysoký cholesterol.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Černý pepř zlepšuje funkce mozku a podporuje tráveníFoto: Krasula, Shutterstock.com

5. Kajenský pepř pro regulaci cukru

Nenechte se zmást, kajenský pepř má s pepřem sice stejné jméno, ale jedná se o jinou rostlinu. Získává se z jednoho druhu chilli papriček, má silné antibakteriální účinky, zlepšuje cirkulaci krve, snižuje hladinu cukru v krvi, reguluje cholesterol a příznivě ovlivňuje trávení. Využijete ho při přípravě indických a mexických pokrmů, výborně se hodí třeba do fazolí, plněných tortil, omáček, k masu nebo do některých čokoládových dezertů.

Foto: Thanatip S., Shutterstock.com

Kajenský pepř umí regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krviFoto: Thanatip S., Shutterstock.com

6. Kardamom jako afrodiziakum

Kardamom pomáhá proti žaludečním křečím, zmírňuje pálení žáhy a bojuje se zácpou. Má antibakteriální a antiseptické účinky a je považovaný za afrodiziakum. Oblíbený je zejména v indické kuchyni, kde se přidává do pečiva, koláčů, polévek i hlavních jídel. Hodí se také do likérů a ověřenou kombinaci tvoří s kávou. Společně povzbuzují trávení a vyvolávají pocity radosti i spokojenosti, proto si ho zkuste přimíchat do horké nebo ledové kávy.

Foto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

Kardamom se využívá pro lepší zažívání i jako afrodiziakumFoto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

7. Badyán proti zahlenění

Badyán se většinou přidává do sladkých pokrmů, kompotů a svařáků, své místečko má i v asijské, především ve vietnamské, kuchyni. Dochutit jím můžete různé druhy masa, ryby i mořské plody. Má antibakteriální účinky a tělu usnadňuje boj proti virům a bacilům. Pozitivně působí i na horní dýchací cesty, které uvolňuje od zahlenění, pomáhá při revmatu, svalových křečích či kolice a zlepšuje stav pleti.

Foto: PIXbank CZ, Shutterstock.com

Badyán je skvělý pomocník v boji proti virům a bacilůmFoto: PIXbank CZ, Shutterstock.com

Nezapomeňte ale, že koření samo o sobě vás neuzdraví, je to jen jedna ze skládaček v celé mozaice zdravého životního stylu. Stejně fungují i bylinky. Jaké byliny by měla znát každá žena?

Reklama

Související témata:

Načítám