Hlavní obsah

Máslo do kafe? Můžete přidat i citron, sůl nebo uhlí

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se svět zblázní do nějaké „novinky“, která má mít spoustu úžasných vlastností a přínosů. Momentálně je to káva s ghí, tedy přepuštěným máslem. Proč byste to mohli vyzkoušet a co dalšího netradičního lze do kávy dát?

Článek

V posledních letech se obliba kávy s přidaným máslem nebo olejem vrací ve vlnách. Říká se jí bulletproof coffee (neprůstřelná káva). Proč někoho vůbec napadlo přidat do kávy tuk, tedy třeba ghí?

Evidentně jde o inspiraci, kterou někdo nejspíš potkal na cestách po Tibetu, Indii, Nepálu nebo ve Vietnamu, kde se tradičně podává čaj s jačím máslem. No a protože čaj není pro většinu lidí západního světa tím správným „nosičem“, vyzkoušeli kávu. A místo jačího másla pak buď kvalitní kravské, ideálně ghí, nebo také kokosový olej. Kávu s máslem pak před lety zpopularizoval americký biohacker Dave Asprey. Co s kávou udělá právě přidání tuku?

Jak připravit kávu s máslem?

Asi si málokdo dovede představit, že si dá kávu, ve které jen rozpustí máslo. Mastná oka asi nejsou tím požitkem, který si od kávy slibujete. Právě proto se postupuje jinak. Uvaříte si šálek kávy tak, jak jste zvyklí, a pak ho dáte spolu se lžičkou ghí či jiného tuku (oblíbený je například kokosový) do mixéru a mixujete tak, aby vznikla pěna. Pak nalijete do hrnečku a pijete.

Proč pít kávu s máslem nebo kokosovým tukem?

O tom, proč byste si takovou kávu měli dopřát, dovedou její příznivci mluvit dlouho – prý dodá energii, nakopne pozvolně a elán tak vydrží déle. Pomůže trávení, zažene hlad a káva je celkově krémovější, méně hořká a lahodnější.

Oponenti mají každopádně pravdu v tom, že jde o nápoj kalorický – ghí má například vyšší energetickou hodnotu než máslo. Cholesterolu je v něm stejně a rozhodně není tak významným zdrojem minerálů, jak se o něm někdy traduje. Ideální složení z hlediska zdraví srdce a cév nemá ani kokosový tuk.

Záleží tedy na vás, zda vám tento nápoj bude chutnat a občas si ho dáte jako zajímavou změnu. Ovšem na denní konzumaci s vidinou nějakých zázračných dopadů to určitě není.

Foto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Přidat si do ranní kávy ghí nebo kokosový tuk – to je právě velmi trendy záležitostFoto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Co lze ještě přidat do kávy?

Pokud jste zatím pili jen kávu s mlékem nebo cukrem, pak rozhodně nepatříte mezi ty správné experimentátory. Do kávy se totiž dá přidat leccos.

Káva s citronem – propagována bývá jako nápoj, který urychlí hubnutí, urychlí metabolismus. Citronová šťáva má být tím, co podpoří všechny kladné vlastnosti kofeinu a dalších látek v kávě. Jak je to ale opravdu a vyplatí se pít kávu s citronem společně?

Káva s alkoholem – panák rumu se do kávy dává většinou „pro zahřátí“ a jako „nakopávač“, tedy k aktivaci energie. Když si výjimečně dáte kafe s kapkou něčeho ostřejšího, nic se vám nestane, rozhodně by to ale nemělo být pravidlem. Alkohol v kávě je nadbytečná a nevyužitelná energie a představuje zátěž pro tělo při jeho odbourávání.

Káva se solí – možná jste ji ochutnali náhodou, když jste si spletli cukřenku a slánku, ale v některých přímořských zemích je to tradice. Prý vzešla z toho, že si někdo udělal kávu zalitou mořskou vodou. Přidáním soli do kávy se prý odstraní její hořkost, nápoj se zjemní.

Uhlí, vejce i řepa

Pokud byste chtěli pátrat po opravdu netradičních příchutích, můžete vyzkoušet třeba kávu s vaječným žloutkem a kondenzovaným mlékem, se šťávou z červené řepy nebo s uhlím.

Reklama

Načítám