Hlavní obsah

Nejen skvělý způsob, jak spálit tuk! 6 výhod studené sprchy

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Horkou koupel, potažmo horkou sprchu, mnoho lidí vnímá jako nejlepší formu relaxu. To také je. Nicméně taková studená sprcha má výjimečný vliv na zdraví, krásu i štíhlou linii. A kdy jindy s ní začínat, než s nastávajícím létem?!

Článek

Své výhody má teplá i studená sprcha. Pokud bojujete se stresem, úzkostí, migrénou nebo celkovým tělesným napětím, pak bude skvělou volbou horká. Avšak sportovci, ale také jedinci, kteří chtějí zhubnout nebo zapracovat na posílení obranyschopnosti, by měli dát zelenou studené. Pojďme si říct, jaké jsou její největší výhody.

1. Příval nové energie

Studená sprcha vás jednoduše dokonale nakopne. Pokud se cítíte tak nějak utlumení, padáte únavou, rychlá ledová sprcha je skvělá volba, jak s tímto stavem zatočit. Ačkoli to teď může znít jako terapie mučením, není to úplně tak. Minimálně zpočátku vám ledová sprcha sice nebude příjemná, avšak ten pocit poté, co ji opustíte, je k nezaplacení.

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Studená sprcha vám rozproudí krev a zlepší náladuFoto: LStockStudio, Shutterstock.com

2. Dokonalé prokrvení těla

Sprchování horkou vodou směřuje krev do pokožky, zatímco ledová sprcha způsobí, že se krev snaží držet v orgánech. Je to přirozená ochrana těla před chladem. Ledová sprcha tak přispívá k celkové regeneraci organismu. Skvělého výsledku však dosáhnete i tehdy, kdy horkou a ledovou sprchu střídáte, čímž dokonale podpoříte krevní oběh.

3. Lepší proudění lymfy

Lymfatický systém se zjednodušeně stará o odvod odpadních látek z těla. Pokud je zanesený, někde na těle se to dozajista projeví. Můžete trpět otoky, ale také mít větší sklony k infekcím (Nikdy nepůjčujte své boty nebo třeba sluchátka!). Studená sprcha přispívá k tomu, že se lymfatické cévy smršťují, horká zase vede k jejich uvolnění. Pokud tedy budete střídat studenou a teplou sprchu, napomůžete odtoku tekutin, které mohou lymfatický systém ucpávat.

4. Rychlá regenerace svalů

Sprchování studenou vodou si oblíbili hlavně sportovci. Má to jednoduchý důvod – vede k rychlé regeneraci svalů. Znáte ten pocit, kdy jdete cvičit, avšak následujících několik dnů vás bolí celé tělo? Právě tomu by měla předcházet ledová sprcha ihned po tréninku. Krev se totiž po fyzické námaze drží v pokožce a tím, že ji nasměrujete na chvíli do orgánů, se zlepší cirkulace. Dojde tak ke skvělému prokrvení těla, tedy i k rychlé regeneraci. Ledová sprcha se doporučuje také začínajícím sportovcům, kteří po fyzické námaze trpí otoky končetin. (Netrpíte náhodou vysokým krevním tlakem? To by vám mohlo pomoct těchto 7 bylinek!)

Foto: lzf, Shutterstock.com

Trpíte například při běhu nebo po něm otoky nohou? I s tím dokáže pomoci studená sprchaFoto: lzf, Shutterstock.com

5. Rychlejší spalování tuků

V těle nemáte jen bílý tuk, který zřejmě všichni dobře znáte. Je to přece ten, který tvoří nehezké faldíky na břiše, stehnech, a vlastně všude, kde ho nechcete. V těle se ale vyskytuje také takzvaný hnědý tuk. Navzdory názvu to není další nežádoucí tkáň. Funkce hnědého tuku je zvyšování tělesné teploty, čili spalování kalorií neboli bílého tuku. Při ledové sprše se aktivuje právě onen hnědý tuk, který vás zbavuje toho proradného bílého.

6. Krásnější vlasy

Pokud si myjete hlavu studenou vodou, můžete si obstarat krásnější hřívu. Chladná voda totiž udržuje vlasové folikuly ploché, čímž zajistí jejich přilnavost k pokožce. Vlasy tak působí silnější, lesklejší, a především méně vypadávají (více v článku Vlasy: Padají a nerostou? Víme, jak to napravit).

Hubnout ale nemusíte jen díky ledové sprše, Proměna Petry (28): Zhubla 17 kilo a inspiruje ostatní.

Reklama

Načítám