Hlavní obsah

Jak se rychle zbavit kocoviny? Vsaďte na nejlepší vyprošťováky. Voda, sůl a cukr vás postaví na nohy

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probudili jste se po bujarém silvestru s pocitem, že umíráte? Nezoufejte! Existuje pár tipů, které vám pomohou neproležet celý den s mokrým hadrem na hlavě. Kocovina je reakce, při níž se tělo vyrovnává s přemírou alkoholu. Jak se z ní dostat rychleji?

Článek

Jak na Nový rok, tak po celý rok… Právě to mějte na paměti a snažte se vzchopit. Nechcete přece, aby vás bolela celý rok hlava a měli jste pocit, že vás přejel parní válec. Pokud jste to s oslavou přehnali a pili jste jeden drink za druhým, do zpěvu vám zřejmě není. Ale věřte, že se s tím dá něco dělat. Kňourat není žádné umění. Umění je postavit se kocovině čelem. Jak na to?

1. Spěte

Na Nový rok je volno, tudíž nemusíte vstávat. A to je dobře: Z kocoviny je totiž dobré se vyspat. Po prvním probuzení se pořádně napijte, vlezte zpátky do postele a pokuste se znovu usnout. Uvidíte, že podruhé se už probudíte v mnohem lepším stavu. Spánek či klidový režim vám pomůže odbourávat zbytky alkoholu.

2. Pijte

Alkohol způsobuje dehydrataci organismu. Proto pijte a tekutinami (samozřejmě nealkoholickými) rozhodně nešetřete. Ráno pomalu a po malých doušcích vypijte tři decilitry vody a poté si dejte po čtvrthodině další dvě deci, případně další za čtvrt hodiny. Někomu vyhovuje voda čirá, jinému udělá dobře perlivá. Vhodná je minerálka, dodá důležité látky. Někoho postaví na nohy sklenice mléka, které dočasně sníží kyselost žaludku, a můžete si dát i slabý čaj. Ulevit dokáže také vychlazený kolový nápoj. Záleží jen na vašem zažívání. Co se však nedoporučuje, je káva: Odvodňuje a dráždí žaludeční sliznici.

  • Máte žaludek na vodě? Přijímejte tekutiny pomalu a průběžně, po malých dávkách, klidně po doušcích nebo po lžičkách. Aby vás nápoj opravdu osvěžil, je dobré do něj přidat trochu cukru a špetku soli.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Hned po ránu se pořádně zavodněte. Pijte pomalu a po malých doušcích, dělejte klidně přestávky, organismus musí dostat čas vodu správně vstřebatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Funguje vyprošťovák v podobě dalšího alkoholu?

Někteří lidé nedají po propité noci dopustit na vyprošťovák – tedy sklenici piva (případně i něčeho silnějšího). Rozhodně to nelze doporučit, protože do těla, jehož metabolismus se právě horko těžko dává do pořádku, dodáte další dávku alkoholu, který škodí i v malém množství… Pokud máte i během kocoviny chuť na další alkohol a tenhle vyprošťovák vám pomáhá, může se jednat o abstinenční příznak a je nejvyšší čas se nad sebou zamyslet.

3. Nakopněte se kyselým a cukrem

Třebaže je žaludek podrážděný a koncentrované kyselé nápoje ho ještě víc rozbouří, mnoha lidem pomáhá něco sladkokyselého: Dejte si nakládanou okurku nebo zavináče, případně jinou podobnou pochutinu, třeba salát šuba ze sledě.

Nemáte na jídlo ani pomyšlení? Zkuste se napít láku od okurek nebo naředěného, lehce doslazeného nálevu z kysaného zelí. Anebo vymačkejte celý citron do velké sklenice, přidejte cukr a špetku soli, zalijte studenou vodou a pomalu vypijte. Máte-li chuť na džus, v každém případě ho pořádně nařeďte. Nezapomínejte, že při kocovině potřebujete doplnit také cukry.

4. Doplňte minerály a vitaminy

K dehydrataci patří ztráta důležitých vitaminů a minerálů. Vyzkoušet můžete šumivý vitamin C nebo multivitamin, dobré je doplňovat vitaminy skupiny B. Zabrat by měl i hořčík. V lékárně prodávají speciální preparáty určené přímo na kocovinu – obsahují látky, které podpoří zotavení.

5. Dejte si sprchu

Sprcha vás zaručeně osvěží. I když máte pocit, že během dvou vteřin umřete, věřte, že vám udělá dobře. Nejdřív se sprchujte teplou vodou, potom vyzkoušejte vlažnou a kdo to zvládne, může si na závěr dopřát proud studené vody. Kdo se necítí, zůstane u vlažné. Střídání teplot lze několikrát zopakovat. Uvidíte, že vás to probere.

6. Spravte se vývarem nebo česnečkou

Nejlepší vyprošťovák? Den předem si připravte hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar. Pak už ho jen ohřejte a dejte si – klidně po lžičkách. Sáhnout lze i po bujonu v kostce či instantní polévce. Kdo při kocovině netrpí na podrážděný žaludek, ocení klasickou česnečku z vývaru.

  • Zkuste rychlou česnečku bez práce: Na polévkový talíř dejte rozetřený česnek se solí, přidejte trochu oleje a pepře a zalijte vroucí vodou. Někdo doplní i špetku chilli.

Další vhodné potraviny na kocovinu

  • Banány: Studie prokázaly, že vitamin B6, který obsahují, je jednou z nejúčinnějších látek proti kocovině. Dále představují bohatý zdroj draslíku a hořčíku, navíc dodají jednoduché sacharidy – a i ty je třeba doplnit. Nadto jsou banány lehce stravitelné a nedráždí bolavý žaludek.
  • Med: Je považován za účinný přípravek v boji s kocovinou. Dodá jednoduché cukry, minerály a další důležité látky, to vše tělo bojující s alkoholem potřebuje.
  • Vajíčka: Obsahují aminokyselinu cystein, ta pomáhá játrům odbourat toxiny. Proto jsou vhodné i další zdroje bílkovin (je v nich obsažen i cystein): Tedy třeba bílý jogurt, který rozbouřený žaludek lépe přijme. Bílkoviny obecně napomáhají organismu při obnově a regeneraci.
Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Je-li kocovina „přiměřená“ a žaludek není rozbouřený, česnečka může být to pravé. V opačném případě si dávejte po lžičkách vývarFoto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

7. Jděte na procházku

Sice vám není do skoku, ale nějaký pohyb přece jen zvládnete? Vybičujte se a vyrazte na procházku. První pocity budou zřejmě děsivé, ale pohyb na čerstvém vzduchu okysličí krev a díky tomu bude kocovina snesitelnější. Zhluboka dýchejte a uvidíte, že se po chvíli budete cítit mnohem lépe. Jestli nezvládnete rychlejší chůzi, nevadí. I hlemýždí tempo na vzduchu v parku se počítá.

8. Zkuste saunu

Někomu sauna a vypocení na kocovinu pomáhají, jiný při pomyšlení na horký vzduch omdlévá. Kdo se rád a pravidelně saunuje, může mu tento rituál pomoci. Je však třeba se předem hodně napít, protože alkohol odvodňuje a vstupem do sauny dehydratace zesílí.

  • Obecně však není návštěva sauny s alkoholem v krvi vhodná, může vám ublížit, zvlášť jestli na ni nejste zvyklí nebo jste toho vypili hodně anebo máte nějaké chronické onemocnění. Pro organismus totiž představuje další velkou zátěž navíc!

Načítám