Hlavní obsah

Minerálka ze soli nigari: jak dokáže tělu pomoci?

Foto: Dimijana, Shutterstock.com

Foto: Dimijana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sůl nigari je málo známý přírodní doplněk stravy plný hořčíku a dalších minerálů. Pomůže při únavě, stresu, infekcích i problémech s akné či nízkém libidu. Nejlíp bude, když si z ní uděláte minerálku a budete ji denně popíjet.

Článek

Sůl nigari neboli chlorid hořečnatý je přírodní nerafinovaná sůl extrahovaná z mořské vody ve formě vloček a je čistým zdrojem hořčíku. Chybějící hořčík se může projevit únavou, poruchami spánku, křečemi končetin, sníženou imunitou, stresem, vyrážkami, akné i zácpou.

Lze ho doplňovat různými způsoby, ale domácí minerálka, kterou si jednoduše připravíte z této soli, je nejrychlejší a také nejlevnější možností. Jedna sklenice (150–200 ml) této minerálky, ideálně ráno na lačno, pokryje doporučenou denní dávku hořčíku.

A jak si minerálku vyrobit? Stačí jednoduše rozpustit dvě polévkové lžíce soli nigari v litru vody. Nejlepší je pít ji preventivně, například jako třítýdenní kúru: zklidníte napětí, zlepšíte si náladu, spánek i paměťové schopnosti, pročistíte trávení i pleť a vyřešíte problémy se zácpou.

Nigari jako přísadu do japonské kuchyně, která se používá k výrobě známého tofu, najdete v bio obchodech. K čemu všemu je ještě dobrá?

Zlepšuje imunitní systém

Už v roce 1932 prokázal doktor Auguste Neveu schopnost soli posílit obranyschopnost těla zvýšením počtu bílých krvinek. I když nigari není lék sám o sobě, poskytuje tělu přesně to, co potřebuje k obraně imunity. V případě léčby nachlazení, chřipky či jiných virových a bakteriálních onemocnění ji můžete užívat jako účinný doplněk léčby.

Foto: NIKCOA, Shutterstock.com

Ze soli si udělejte domácí minerálku a každý den vypijte na lačno jeden hrnekFoto: NIKCOA, Shutterstock.com

Snižuje stres

Hořčík má rozhodující roli při stabilizaci nervového systému. Nedostatek této minerální soli často vede k poruchám, jako je nespavost, úzkost nebo deprese. Doporučená denní dávka tak pomáhá bojovat proti stresu a souvisejícím nervovým problémům.

Fyzická únava a stres také někdy vedou k nízkému libidu. I když nejde přímo o afrodiziakum, nigari povzbuzuje a stimuluje i v tomto ohledu. Jako preventivní nebo léčebné opatření vás udrží ve formě a vyhnete se problémům, které mohou narušit okamžiky intimity.

Pomáhá trávicímu traktu

Chlorid hořečnatý je se svým jemně laxativním účinkem pro líná střeva pravé požehnání a pomůže vám zbavit se drastických projímadel. Léčba po dobu 3 dnů pomáhá v případě přechodné zácpy (například při cestování) a zarputilou chronickou zácpu výrazně zmírní po zmíněné třítýdenní kúře. Překvapí vás, jak účinně pomůže i během zánětu zažívací traktu, protože pomáhá likvidovat bakterie a viry spojené s průjmem a zvracením.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Sůl nigari není jen k vnitřnímu užití, je vhodná i do koupele jako relaxační složkaFoto: FotoHelin, Shutterstock.com

Působí proti akné

Minerály obsažené v nigari mají antibakteriální a antiseptické účinky, které pomohou zbavit se také různých problémů pokožky, od akné až po rozšířené póry. Sůl můžete použít na vnitřní kúru nebo ji rozpuštěnou ve vodě můžete aplikovat přímo na postižená místa. Nejlépe ráno a večer pomocí vatové tyčinky, krém nanesete až pak.

Nigari ve vodě můžete také použít jako čisticí pleťovou vodu. Chlorid hořečnatý při vnitřním i vnějším použití také zlepšuje různé druhy ekzémů. Na postiženou oblast můžete přiložit obklady navlhčené v minerálce nebo sůl přidat do koupele. Takovou lázeň si jednou za týden může dopřát každý, protože má relaxační účinky a pomáhá doplnit minerály, které se dobře vstřebávají kůží (100–200 g na lázeň).

Jak nigari pít a kdy se nesmí

Trochu nepříjemná hořká chuť představuje snad jedinou malou nevýhodu blahodárné soli. Můžete na ni vyzrát, když před vypitím do roztoku přidáte trochu citronové šťávy nebo ovocného džusu. I když je nigari všeobecně prospěšná, nepřekračujte doporučené dávky, protože je to sůl jako každá jiná a v nepřiměřených dávkách může zatěžovat organismus. Proto se nedoporučuje při problémech s ledvinami, ale také při chronických střevních chorobách, vysokém tlaku, anémii, hemofilii nebo těm, kteří dodržují dietu bez solení. V případě pochybností se poraďte se svým lékařem.

Reklama

Související témata:

Načítám