Hlavní obsah

Velikonoční zvyky a tradice: kdy péct jidáše a barvit vajíčka

Foto: Foxxy63, Shutterstock.com

Foto: Foxxy63, Shutterstock.com

Velikonoce jsou pro křesťany největšími svátky, připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Mnohé velikonoční zvyky a tradice ale pocházejí i z předkřesťanských dob. Víte, jaké jsou nejznámější a kde se vzaly?

Článek

Velikonoce nejsou jen křesťanské svátky, jejich tradice vyrůstají ze starších židovských i pohanských zvyků. Oslavovala se smrt zimy, příchod jara a nový život. Jaké jsou v současné době nejčastější velikonoční tradice a zvyky?

1. Pašijový týden

Svatý týden předchází Velikonoční neděli. Začíná Květnou nedělí a křesťané si během něj připomínají poslední dny Ježíšova pozemského života. Jeho hlavním motivem jsou pašije (z latinského passio - utrpení), které připomínají Ježíšovo umučení.

Každý den Svatého týdne má svoji barvu a také se s ním pojí zvyky. Víte, co dělat například o Škaredé středě nebo na Zelený čtvrtek? A kde vzalo svůj název Modré pondělí?

2. Velikonoční vajíčka

Vejce je nejdůležitější symbol Velikonoc, a to v pojetí křesťanském i pohanském. Symbolizuje zrození a nový život, koloběh života a smrti, znovuzrození a také hrob Ježíše Krista. K vajíčkům neodmyslitelně patří i kuřátka, která značí nový život i jarní svěžest.

Zdobené vejce se nazývá kraslice. Vejce se zdobila již ve starověku, používala se nejčastěji červená barva, která symbolizovala krev Krista. Barvení mělo i praktický význam, lépe se tak poznala vejce vařená od syrových. Vařená vejce byla určena pro koledníky, vyfouknuté ozdobené vejce pak bylo nejčastější součástí velikonoční výzdoby. Jak správně vyfouknout vajíčko jednou dírkou či dvěma?

3. Beránek

Vedle barevných vajíček je v mnohých domácnostech na stole ještě velikonoční beránek. Beránek je symbol čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Beránkem izraelité o Pesachu uctívali památku vysvobození z egyptského otroctví. Jako obřadní pokrm je znám už od středověku, i když se neví, jestli šlo o beránčí maso, nebo moučník. Beránkem božím je označován i Ježíš Kristus, který se obětoval pro spásu světa.

4. Mazanec a jidáše

Stejně jako k Vánocům vánočka patří k Velikonocům mazanec. Připravuje se z vánočkového těsta, původně se ale pekl slaný, nikoliv sladký jako dnes. Jeho tvar měl symbolizovat slunce, na vrchu se dělal symbolický kříž. Pekl se buď na Bílou sobotu, nebo na Boží hod velikonoční, důležité ale bylo, že spolu s beránkem a dalšími velikonočními dobrotami se nechával světit. V některých krajích se svěcené jídlo snědlo vestoje v kostele, jinde jím hospodář podělil rodinu a návštěvy, část dal zahradě a studni, aby byla úroda a voda.

Jidáše se pekly i jedly na Zelený čtvrtek. Svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Krista. Před pečením se pomazávají medem, ten zase symbolizuje hojnost jara.

5. Velikonoční zajíček

Zajíček je v bibli symbol skromnosti, pokory a chudoby, tedy křesťanství a Ježíše. Na mnoha obrazech mívá Panna Maria u nohou bílého zajíčka. Byl také symbolem zmrtvýchvstání, plodnosti a štěstí. Velikonoční zajíček, který schovává dětem v zahradě velikonoční vajíčka, k nám doputoval z Německa. Tato tradice vznikla zřejmě i proto, že se zajíci na jaře často při hledání potravy zatoulali až do blízkosti lidských příbytků.

6. Řehtačky

Středa je den, kdy podle historie Jidáš zradil Ježíše. Na Zelený čtvrtek pak přestávají zvonit zvony, říká se, že odlétají do Říma pro požehnání a vracejí se až v sobotu večer, aby stihly zvěstovat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zvony a varhany pak na vesnicích nahrazoval zvuk řehtaček. V některých krajích se nechodí na koledu v pondělí, ale právě ve čtvrtek nebo na Bílou sobotu. Chlapci s řehtačkami se zastaví u každé chalupy a za říkačku o zradě Jidáše dostávají vejce, sladkosti či peníze.

7. Koleda a pomlázka

Tradice pletení pomlázky a šlehání dívek sahá až do středověku. Chlapci a muži o Velikonočním pondělí obcházejí dívky a ženy a vyšleháním pružnými a mladými proutky jim předávají zdraví a krásu a celkově je „pomlazují“. Odtud tedy pomlázka. Od žen dostávají na oplátku na pomlázku pentle různých barev, vajíčka, sladkosti a někde i alkohol. V některých oblastech chlapci polévali děvčata vodou, jinde to bylo naopak.

Kdy jsou Velikonoce 2024

Podle křesťanského kalendáře vychází vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. Pokud úplněk vyjde na neděli, Velikonoce se slaví neděli následující.

  • Popeleční středa – 14. února 2024
  • Svatý týden – 24. března až 1. dubna 2024
  • Velký pátek – 29. března 2024
  • Velikonoční neděle – 31. března 2024
  • Velikonoční pondělí – 1. dubna 2024

Reklama