Hlavní obsah
2,7
(3)
Foto: Drůbežářský závod Klatovy - Klatovské kuře

Foto: Drůbežářský závod Klatovy - Klatovské kuře

Takzvaná pštrosí vejce, tedy karbanátky plněné vajíčkem natvrdo, miluje snad každý. Ale znáte je z mletého kuřecího? Uvidíte, že tahle pochoutka bude dokonale šťavnatá a plná chutí.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 7 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 5 lžic hladkolisté petržele
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 1/4 hrnku mléka
  • 400 ml oleje na smažení
  • 2 lžíce octa
Článek

Pštrosí nebo také skotská vejce jsou pokrmem z mletého masa rozšířeným po celé Evropě. V Belgii a Anglii je můžete najít i pod názvem ptačí hnízda. Také se často servírují studená jako součást piknikového menu.

Postup

01.

Nejprve si uvařte 5 vajec natvrdo. Vložte je do vroucí vody s trochou soli a octa (budou se tak lépe loupat) a pro lehce tekoucí žloutek vařte 6,5 minuty. Poté je ihned vyndejte do mísy se studenou vodou a ledem a nechte asi 10 minut vychladnout. Délku vaření můžete upravit podle toho, jak máte vajíčka rádi.

02.

Mezitím si připravte mleté maso, které osolte, opepřete, smíchejte s 1 syrovým vejcem, nasekanou petrželí a dijonskou hořčicí. Rozdělte si ho na pět částí a vraťte se k vejcím natvrdo, která už můžete oloupat.

03.

Vajíčka lehce obalte v mouce, aby na nich maso lépe drželo, a každé do něj opatrně zabalte – navlhčenýma rukama z masa nejprve vytvořte placičku a poté ji okolo vejce pořádně uhlaďte.

04.

Nyní karbanátky obalte v klasickém trojobalu: nejprve hladká mouka, pak vajíčko rozšlehané s trochou mléka a nakonec strouhanka.

05.

Pozvolna smažte v co nejmenší pánvi – měly by se vám do ní vejít všechny porce a olej by měl dosahovat skoro do poloviny karbanátků.
Když jsou z obou stran zlatavé, nechte je chvilku okapat na papírové utěrce a podávejte s kyselou okurkou a bramborovou kaší.

Načítám