Hlavní obsah

Kolik stojí vejce? Před Velikonocemi nabízí obchodníci výhodné slevy

Foto: Andriiii, Shutterstock.com

Foto: Andriiii, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik zaplatíte kolem Velikonoc za vajíčka a jak to s jejich cenou vypadá do budoucna? Obvykle stojí jedno kolem pětikoruny, ale vypadá to, že se obchodníci rozhodli nám udělat radost a nachystali spoustu slev.

Článek

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v lednu 2017 prodávala vajíčka za 3,40 Kč za kus a koncem téhož roku už za 4,90 Kč. Od té doby jsou ceny značně rozkolísané. Jak je to letos a jsou před Velikonocemi nějaké slevy?

Jak se vyvíjela cena vajec?

V roce 2019 vajíčka zlevnila a během roku stála od 2,90 Kč do 3,30 Kč. V roce 2020 se prodávala po 3 korunách za kus, aby se koncem roku 2022 cena zase vyšplhala na 4,90. Loni před Velikonocemi stála nejčastěji kolem 4 až 6 Kč za kus – pokud jste nevyužili slevových akcí. Do hry totiž kromě zvyšování nákladů za energie a krmiva zasáhla i ptačí chřipka, která se prohnala Evropou. Jak je to letos?

„Množství utracených zvířat kvůli ptačí chřipce je nižší než loni, a tak je téměř jisté, že ceny vajec budou v porovnání s loňskem nižší. Dokazují to i data ČSÚ z ledna, kdy ceny vzrostly jen o 2 %, což je tím, že v zimě se cena vajec mírně zvyšuje kvůli nižší snůšce. K mírnému nárůstu může dojít kvůli vyšší poptávce před Velikonocemi. Ale nějaký větší nárůst neočekávám, pokud se ovšem ptačí chřipka neprojeví razantněji,“ hodnotí situaci agrární analytik Petr Havel.

Foto: Lin Xiu Xiu, Shutterstock.com

Dobrá zpráva je, že vajíčka nejspíš nezdraží, obchodníci navíc chystají slevové akceFoto: Lin Xiu Xiu, Shutterstock.com

Kolik stojí vejce v akci?

Co dělat, pokud chcete před Velikonocemi nakoupit vajíčka co nejvýhodněji? „Z dat různých obchodních řetězců je patrné, že ceny vajec vždy v období Velikonoc rostou. Nákupem v akcích se ale dá ušetřit až 30 procent ceny,“ říká Monika Kopčilová, analytička retailových cen nákupního rádce Kupi. Pokud se podíváte do letáků obchodních řetězců, koupíte vajíčka v akci i za 2,70 Kč. Obecně jsou oproti loňsku levnější o 10–15 %. „Jen pro srovnání - balení 30 kusů vajec velikosti M stálo loni 179,90 Kč a letos 131,90 Kč,“ uvádí Renata Maierl​​​​ z firemní komunikace Kauflandu.

Také data cenového rádce Kupi potvrzují, že vejce oproti loňskému roku zlevnila. „Velikost M lze před Velikonocemi koupit za průměrnou akční cenu 2,90 Kč, což je o celých 43 % méně než loni, kdy se průměrné ceny vajec v letákových akcích běžně pohybovaly okolo částky 5,10 Kč za kus,“ říká Monika Kopčilová, datová analytička.

Stoupá počet akcí na vejce z podestýlky

Data z Kupi také poukazují nárůst počtu akcí na vejce z podestýlky. Dlouhodobě ubývá akcí na vejce velikosti L a roste počet slev na vejce velikosti S. Nejvíce si zákazníci už tradičně připlatí za vajíčka z volného výběhu nebo v biokvalitě, jejichž průměrné akční ceny se pohybují okolo 10 Kč/ks.

V akcích však lze koupit před Velikonocemi také již hotová vařená barvená vejce. Zatímco v roce 2019 bychom za 6 kusů takto připravených vajec zaplatili v akci 24,90 Kč, loni už stála 54,90 Kč, tedy více než dvojnásobek.

Klecové, nebo farmářské? Napoví čísla na vajíčkách

Cenu vajec určuje i to, z jakého jsou chovu. Nejlevnější jsou ta z klecového, od kterých ale mnozí výrobci už ustupují, a některé řetězce je ani neprodávají.

Jak poznáte, odkud kupované vejce pochází? Pomůže označení na skořápce:

  • číslo 3 označuje klecový chov
  • pod číslem 2 se skrývají halové chovy
  • číslo 1 znamená volný chov
  • číslem 0 jsou označena vejce z ekologického zemědělství

„Česká legislativa nezná termíny jako farmářské nebo sedlácké, proto se nedejte zlákat podobnými názvy, ale hledejte čísla na skořápce,“ upozorňuje Magdalena Zawadzka, specialistka vajec a mléčných chlazených potravin z online supermarketu Košík.

Kdy jsou Velikonoce 2024

Podle kalendáře vychází Velikonoce vždy na první neděli po prvním jarním úplňku (pokud vyjde na neděli, slaví se neděli následující).

  • Popeleční středa – 14. února 2024
  • Svatý týden – začal Květnou nedělí 24. března, končil v pondělí 1. dubna 2024
  • Velký pátek – 29. března 2024
  • Velikonoční neděle – 31. března 2024
  • Velikonoční pondělí – 1. dubna 2024

Načítám