Hlavní obsah

3 nejrozšířenější mýty o cholesterolu. Jaká je pravda?

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O cholesterolu se toho traduje hodně, mnohé ovšem neodpovídá pravdě. Cholesterol není takovým strašákem pro zdraví. Naopak, naše tělo ho potřebuje.

Článek

Cholesterol se do lidského těla dostává potravou, ale také si ho samo vytváří v játrech, nadledvinách a střevech. Tím pádem v tom, jakou hladinu cholesterolu máte, hrají roli strava i tělo samotné.

Náš organismus cholesterol potřebuje jako součást buněčných stěn, jimž zajišťuje propustnost pro další látkové pochody. S pomocí cholesterolu se tvoří vitamin D, žlučové kyseliny a některé hormony, například pohlavní.

1. mýtus: Cholesterol musíte mít co nejnižší 

Není cholesterol jako cholesterol. Tělo ho potřebuje, je však důležité upřesnit, který máte na mysli. V mnohých článcích se můžete dočíst o tzv. zlém cholesterolu. Tím je myšlen LDL cholesterol (low density lipoproteins), který při vyšších hodnotách proniká do cévních stěn, kde způsobuje vznik aterosklerózy neboli kornatění tepen. To může vést třeba k srdečnímu infarktu, angíně pectoris a mozkové příhodě.

Druhým typem je HDL cholesterol (tzv. hodný). Tvoří se v játrech a tenkém střevě a jeho velkým úkolem je regulace LDL cholesterolu v krvi. Díky němu se nám neusazuje na stěnách cév. Nízká hladina cholesterolu však není synonymem pro zdraví. Podle nové studie lidé mohou i přes nízkou hladinu onemocnět závažnými onemocněními. Proto je důležité si obě hodnoty hlídat.

Foto: napocska, Shutterstock.com

Pravidelné kontroly hladiny vašeho cholesterolu nepodceňujteFoto: napocska, Shutterstock.com

2. mýtus: Hubení tento problém nemají

Kdepak. I hubený člověk může mít vysokou hladinu LDL cholesterolu. Lidem, kteří jsou přirozeně hubení, aniž by dbali na svou stravu a pravidelný pohyb, se tuky mohou ukládat do orgánů nebo jejich blízkosti. Tělo je sice hubené, ale zdraví trpí.

Pravidelné kontroly by měl podstupovat každý. Pokud se u vás objeví zvýšená hodnota, lékař vám poradí změnu stravovacích návyků. Omezte hlavně uzeniny, tučné hovězí a vepřové maso. Sádlo a máslo nahraďte kvalitními rostlinnými oleji a prospěje vám také čerstvá zelenina a ovoce. Takto můžete jíst i preventivně.

3. mýtus: Křepelčí vejce jsou zdravější

A jak je to s těmi vajíčky? Vůbec to není tak špatné, jak se tvrdí. Obsahují sice cholesterol, ale většina je ten „hodný“. Kromě něj je ve vajíčkách také lecitin, který pomáhá regulovat množství cholesterolu v krvi. Přemění ho totiž na látku rozpustnou ve vodě, která se následně z těla snáze vyloučí. Jedno až dvě slepičí vejce za den vám tedy rozhodně neuškodí.

Křepelčí vejce jsou na tom podobně jako slepičí. Množství cholesterolu závisí na stravě slepice, co ho snesla. Více cholesterolu bývá ve vejcích z domácího chovu, kde nosnice dostávají kvalitní krmivo a mají volný pohyb venku, nicméně ze stejného důvodu budou jejich vajíčka také zdravější.

V porovnávání vajec křepelčích a slepičích hraje roli velikost. Jedno malé vejce od křepelky má logicky méně cholesterolu než jedno slepičí.

Pokud potřebujete snížit cholesterol, pozor na bramborovou kaši!

Reklama

Související témata:

Načítám