Hlavní obsah

Vajíčka jako skvělá fitness potravina. Jak působí na zdraví?

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybyste měli mít doma jen několik jednotek základních potravin, vajíčka by zřejmě byla mezi nimi. Kromě toho, že sama o sobě představují chutnou svačinu, často jsou nezbytnou součástí těst, omáček, polévek a dalších pokrmů. Jak je to ale s jejich vlivem na zdraví a štíhlou figuru?

Článek

Jíst pokrmy z vajec každý den není zdraví škodlivé. Spíš naopak. Vajíčka jsou jednou z nejhodnotnějších živočišných potravin s velmi výhodnými výživovými hodnoty. Fitness nadšenci si je cení díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, které organismus dokáže velmi dobře využít. Jedno vajíčko má kolem šesti gramů bílkovin, přitom jen kolem 70–80 kcal. Co víc, obsahuje řadu vitaminů, minerálů a dalších cenných živin. Pojďme si k tomu říct více.

Vajíčka a cholesterol

Vesměs existuje jen pár důvodů, proč se lidé vyhýbají vajíčkům, Buď jim nechutnají, jsou na veganské dietě, nebo se obávají cholesterolu. První dva důvody vám nebereme, u třetího je třeba zmínit ale.

Že vajíčka jsou hlavním viníkem vysokého cholesterolu, je už dávno vyvrácený mýtus. Vejce ho sice obsahují, ale souvislost mezi cholesterolem v jídle a výslednou hladinou cholesterolu v těle je jen pramalá. Tělo si totiž většinu této steroidní látky produkuje samo a souvisí to s celou řadou faktorů včetně genetiky.

Některé studie dokonce poukazují na opačný efekt vajíček – střídmá konzumace (kolem dvou denně) by měla vést ke zvýšení hladiny takzvaného hodného HDL cholesterolu. Ten zlý cholesterol označují písmenka LDL a žloutek ho naopak pomáhá snižovat. Jak je to tedy s vaječným žloutkem?

Foto: Sergii Baibak, Shutterstock.com

Vejce na jakýkoli způsob jsou skvělá k snídani, příjemně tělo nastartujíFoto: Sergii Baibak, Shutterstock.com

Žloutek: Jíst, či nejíst?

Ve fitness světě je běžnou praxí konzumace pokrmů pouze z vaječných bílků. Na jedné straně to má racionální důvod. Bílek z jednoho vejce obsahuje asi jen 20 kcal a oproti žloutku má také více bílkovin. V celém vejci je kolem šesti gramů bílkovin, z toho čtyři v bílku. Bílek navíc neobsahuje prakticky žádný tuk.

Pokud ale chcete z vajíčka vytěžit i něco pro zdraví, pak vězte, že většina cenných látek se koncentruje ve žloutku. Dává to smysl – ukrývá živiny, které by mohly dát vzniknout novém životu. Nachází se zde vitamin D pro imunitu, vitaminy skupiny B včetně biotinu důležitého nejen pro krásné vlasy, také vitamin A a E. Z minerálů pak vápník, zinek, železo, selen, draslík.

Nezanedbatelný je také obsah lecitinu. Právě tato látka mimo jiné dokáže snižovat hladinu již zmíněného špatného LDL cholesterolu. Příznivě působí také na játra i mozek.

Foto: iva, Shutterstock.com

Žloutek obsahuje spoustu cenných látek. Také jste ho jako děti jedli s cukrem?Foto: iva, Shutterstock.com

Proč si připlatit za vejce z volného chovu

Většina sortimentu v běžných supermarketech sestává z vajec od nosnic v klecích nebo v halách. Klecový chov bude od roku 2027 zakázaný, ovšem halových chov od slepic buď z voliér nebo podestýlek není zas o tolik lepší alternativa. Pravidla pro podestýlky dovolují devět slepic na jeden metr čtvereční. Slepice konzumují granulovanou stravu a nespatří denní světlo. Ačkoli se mohou po hale volně pohybovat, přirozená potřeba vyhrabávání a zobání kořínků a hmyzu není naplněna.

Volný chov nebo ekochov je náročnější na údržbu a není příliš ekonomicky výhodný, z toho důvodu jsou tato vejce o poznání dražší a také hůře dostupná. Ve volném chovu je dle legislativy nanejvýš jedna slepice na čtyři metry čtvereční. Díky volnému výběhu alespoň zčásti konzumují přirozenou stravu. Proto jsou tato vejce výživově hodnotnější a zpravidla také chutnější. Nemalou motivací ke koupi vajec z volného chovu samozřejmě může být i etická stránka věci.

Načítám