Hlavní obsah

Všechno je bio. Už i sex!

Foto: thinkstock

Milujete se v bio kvalitě, nebo...?Foto: thinkstock

Reklama

Do postele nic chemického! To je heslo takzvaného zeleného, bio či eko milování! Taky chcete ušetřit přírodu i sebe a užít si milostných radovánek bez všudypřítomných škodlivin? Máme pro vás 5 tipů!

Článek

Podle dat Eurostatu Češi recyklují odpad čím dál víc. Gigant Durex uvádí, že průměrný člověk má sex zhruba jednou za čtyři dny. Co má společného recyklace se sexem? Máte dobrý pocit z obojího! Takže pokud jste ekologicky šetrná osoba, nebo jí chcete být, tak jistě oceníte tipy na zelený sexuální život. Fajn idea, jenže co si pod tím představit? Portál Tree Hugger.com zaměřený na zdraví doporučuje následující:

1. Vyměňte svíčky

K romantické náladě patří svíčky. Jenže ty jsou často vyrobené z parafínu na bázi ropy, to znamená, že při hoření dochází k uvolňování fosilních paliv. Ano, těch paliv, která jsou spojená se změnami klimatu. Co místo nich? Svíčky vyrobené z ekologicky šetrných materiálů, jako je sója, včelí vosk nebo palmový olej, což je asi ta nejzelenější možnost.

2. Povzbuďte se přírodně

Trh je zaplaven „zaručenými“ sexuálními povzbuzovači, které mohou být toxické a hrozí u nich riziko zdravotních problémů. Přitom příroda nabízí svá afrodiziaka. Taková čokoláda s obsahem fenylethylaminu je stimulantem zlepšujícím náladu. Kam se ale „hrabe“ na matky v laktaci…

Studie provedená na University of Chicago uvádí, že sexuální touha žen se zvyšuje, když čichají k potu kojících matek. Zní to velmi neatraktivně, ale prý to nakopává libido. Jen pozor, aby taková kojící matka měla pochopení a jednu vám nevrazila…

Foto: thinkstock

Jaká afrodiziaka si vychutnáváte vy?Foto: thinkstock

3. Používejte organické lubrikanty

Osobní maziva jsou nepostradatelná, jenže klidně můžete zjistit, že vaše oblíbená tubička obsahuje totéž, co olej do auta. Americká studie o bezpečnosti populárních lubrikantů zjistila, že ve vodě rozpustný Astroglide z Velké Británie je toxický pro děložní čípek a není přátelský k našim přirozeně se vyskytujících mikroorganismům včetně lactobacilů. To třeba Starglide od německého výrobce Lavela je jiné kafe. „Jedná se v podstatě o první systém lubrikačních gelů v přírodní kvalitě na světě,“ tvrdí Vladimír Lusík z dodavatelské firmy pro portál Ekolist. „Složení bio lubrikantů je natolik čisté, že se dají i jíst. Jako marmeláda,“ směje se.

4. Vybírejte neškodné sexuální hračky

Erotické pomůcky jsou velký byznys, celosvětové prodeje vypovídají o 15 miliardách eur ročně. Bezpečnost hraček ale není regulována. Většinou jsou vyrobeny z nebezpečných materiálů jako PVC, jehož příměsi mohou být jedovaté – zejména ftaláty jsou spojovány například s reprodukčními problémy. Jak nedat toxinům šanci? Hračky z lékařského silikonu to jistí! Nebo je libo skleněné či dřevěné dildo? V českých sexshopech se tyto věci zabydlují! Hledejte etiketu ftalát free.

5. Kupujte lepší kondomy

Pláštěnky šetrné k životnímu prostředí se pyšní přírodním latexem bez obsahu mléčné bílkoviny přidávané během výroby, čili jsou biologicky rozložitelné (tak zvané fair trade kondomy) a vhodné i pro vegany.

Objednat se dají v edinburghském obchodě Organic Pleasure, který nabízí veganské kondomy a lubrikanty Wild Yam. Vybrat si můžete i z velkého množství skleněných vibrátorů a dild a rozhodně se u toho nemusíte stydět, pravděpodobně vás obslouží dáma. „Obchod jsem založila proto, abych ženám nabídla alternativu k levně a masově vyráběným vibrátorům, které často obsahují ftaláty," říká Lucy Tanat-Jones, zakladatelka obchodu.

Na nákupy se ale můžete vydat i do sousedního Německa. Berlínský obchod Other Nature kromě veganských kondomů nabízí i bio tampony. (Šetrné sexuální chování se vyznačuje i tím, že se gumičky nesplachují do záchodu!)

Proč souložit zeleně?

Cílený zájem o ekologicky šetrné výrobky deklaruje asi 3,5 milionu dospělých Čechů. Vyplývá to z aktuálního šetření TNS AISA pro CSR fórum. Zbylým prý chybí důvod, proč by to měli dělat. Také jeden potřebujete? Návrat k přírodě a k jejím původním hodnotám. Jdete do toho?

Tak co na to říkáte?

Reklama

Načítám