Hlavní obsah

Všechny rostliny vám uvadnou? Možná děláte těchto 5 chyb!

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Pokaždé když si domů přinesete novou pokojovou rostlinu, už předem víte, že nepřežije déle než pár měsíců? Není za tím karma ani osud, ale vaše nedostatečná péče! Zkontrolujte si, zda neděláte jednu z těchto pěti chyb.

Článek

Uhyne vám doma každá kytka? Dříve, než na pěstování flóry rezignujete, si přečtěte náš článek. Možná odhalíte, že děláte jednu z nejčastějších chyb při péči o ně...

1. Topíte je

Lidé, kteří už pár pokojovek zahubili, se obvykle cítí poučeni a zalévají je ostošest. To ale není dobře! Paradoxně jednou z nejčastějších příčin chřadnutí pokojových rostlinek je přelévání, které vede k uhnívání kořenů.

Automaticky totiž neplatí, že čím více vody, tím lépe. Některé rostliny sice vyžadují přísun vody minimálně obden, jsou ale i takové, kterým stačí dát napít jednou za měsíc. Potřebují totiž mezi každým zavlažováním úplně vyschnout.

Chce to tedy ke každé pokojové rostlině přistupovat individuálně. Když si pořídíte nový přírůstek, vždy se v obchodě přeptejte na zásady péče. Případně si alespoň zapamatujte název a následně si informace vyhledejte na internetu nebo v příslušném atlasu.

Foto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Zálivky nesmí být ani málo, ani moc. Každá květina potřebuje něco jinéhoFoto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

2. Dáváte jim málo vody

Stejně jako přelévání patří mezi největší chyby v péči o pokojové rostliny i nedostatečné vlažení. V tomto případě platí stále stejná rada: zjistěte si nezbytné informace ke každé své rostlině. Zdá se vám, že si to nedokážete zapamatovat? Jednoduše si udělejte malý harmonogram a vyvěste ho třeba na lednici. Uvidíte, že si to brzy zautomatizujete. A jestli přemítáte, zda zalévat shora, nebo do misky, vězte, že je to zbytečné dilema. Více se dozvíte ve speciálním článku o zalévání.

3. Ignorujete potřebu světla

Obzvláště nezkušení pěstitelé si často myslí, že jediné, co musejí ohledně svých rostlinek řešit, je zalévání. Často je však zahubí tím, že je nechají na nevhodném místě. Zatímco některé kytky potřebují přímé světlo, jiné chtějí sice dost jasu, ale ne přímé paprsky, a některým dokonce víc vyhovuje stín.

Opět je to různé a je potřeba zjistit vše důležité předem a podle toho vybrat správnou lokaci. Ideální bude, když to zvládnete už napoprvé – mnoho pokojovek si totiž v častém přemísťování příliš nelibuje.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rostliny potřebují kromě vody světlo – a i v tomto případě jsou jejich požadavky rozdílnéFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Nehnojíte je

Další věc, kterou potřebuje prakticky každá pokojová rostlina, je hnojení. Při nedostatečném přísunu živin jim chybějí stopové prvky jako železo nebo zinek. Když rostlince začnou žloutnout listy a odpadávat květy i poupata, nejspíš bude nutné trochu pohnojit. Existuje řada rozmanitých hnojiv, a proto si nechte poradit v zahradnictví.

5. Přecpáváte je živinami

Jako u všeho i zde platí, že je třeba dodržovat míru. Jestliže rostlina poroste podezřele rychle, možná jste ji přehnojili, případně jste použili hnojivo příliš koncentrované. To může vést ke spálení citlivých kořenů a následnému uhynutí. Takže dodržujte návod k použití a rozhodně se nesnažte svému zelenému kamarádovi „přilepšit“.

Jak se vám daří pěstování pokojových rostlin?

Reklama

Načítám