Hlavní obsah

Lepší paměť i spánek zadarmo? Stačí pustit si muziku

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi hudbu? 99 procent lidí, kteří mají dar sluchu, odpoví ano. A je jedno, jestli vás baví heavymetalové pecky, nebo dáte přednost poslechu houslového sóla. Oblíbené tóny a melodie prospívají každému. Tohle je seznam hlavních benefitů.

Článek

„Hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky,“ řekl legendární německý filozof Friedrich Nietzsche. Podle něj je to jediné umění, které si dovede vychutnat úplně každý. Výtvarnému umění totiž ne všichni rozumějí, tanec hodně lidí nemusí bavit, ale hudba je něco natolik instinktivního, že ji člověk vnímá a reaguje na ni už od raného věku. Možná i proto má její poslech naprosto úchvatný vliv na vaše tělo i psychiku. Proč si svoje nejoblíbenější tóny pustit každý den?

1. Snáze si věci zapamatujete

Skupina severských vědců, působících na univerzitě v Helsinkách, zkoumala vliv hudby na schopnost zapamatování. Jejich experimentu se účastnili jak muzikanti, tak lidé s běžným vztahem k hudbě. Obě skupiny si měly snažit zapamatovat japonské znaky.

Výzkum, jehož výsledky byly později publikovány v časopise Frontiers in Psychology, ukázal, že hudba má skutečně významný vliv na učení a paměť. Ovšem zatímco muzikanti si nejlépe znaky zapamatovali, když poslouchali neutrální skladby, ostatním mnohem více pomáhal poslech jejich oblíbených kusů.

2. Budete lepší ve sportu

Asi jste si už mnohokrát ozkoušeli, že svěží muzika vás dokáže nakopnout k lepšímu cvičebnímu výkonu: uběhnete o trochu dál nebo se víckrát zvednete z lehu do sedu a ani to nebude tolik bolet.

To ale není všechno! Podle studie indických vědců z roku 2010 dovede hudba urychlit také potréninkovou regeneraci. Po odcvičené hodince je ideální pustit si spíše pomalejší meditativní žánr, který pomáhá zrelaxovat hlavu i unavené svaly.

Foto: SG SHOT, Shutterstock.com

Jestli chcete zvýšit svůj sportovní výkon, určitě si ke cvičení pouštějte hudbuFoto: SG SHOT, Shutterstock.com

3. Lépe zvládnete bolest

Hudba opravdu dovede snížit pocity bolesti a nevolnosti. Dokázala to mimo jiné studie vědců z Drexelovy univerzity ve Filadelfii, která zkoumala léčbu pacientů s rakovinou. Mírnit bolest a napomoct tak konvenční terapii pomáhal poslech relaxačních i klasických skladeb nebo pacientových oblíbených písniček. Podobný vliv by měla mít hudba na jakýkoli typ bolesti.

4. Kvalitněji se vyspíte

Spánek je gros fyzického i duševního zdraví. Máte-li problémy s nespavostí nebo spíte slabě a nekvalitně, nedokážete během dne příliš dobře fungovat. Hudba je jeden z několika nástrojů, který může kvalitu nočního odpočinku pozitivně ovlivnit.

Výzkum publikovaný v Journal of Advanced Nursing ukázal, že studenti, kteří 45 minut před ulehnutím poslouchali příjemné tóny, měli kvalitnější spánek než ti, jež si pouštěli audioknihy. Vyzkoušejte to na sobě! Dopřát si každý večer aspoň půlhodinku dobré hudby není zase tak těžký úkol!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Relaxační hudba před ulehnutím zlepší kvalitu spánkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Budete se cítit šťastnější

K nejlepším efektům hudby patří, že dokáže během pár minut spustit masovou produkci dopaminu, což je jeden ze čtyř hormonů štěstí. Je to tedy nejrychlejší a nejlevnější prostředek, který vám zlepší náladu, zredukuje stres a udělá vás šťastnějšími.

Jaký žánr je vám nejbližší?

Načítám