Hlavní obsah

Špatný spánek omezuje v běžném životě. Co s tím?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Napočítáte večer velké stádo oveček a usínáte stejně až pozdě v noci? Nebo se naopak budíte brzy ráno a jste celí rozlámaní a unavení? Spánek nepodceňujte, jeho výkyvy nejsou úplně v pořádku. Kdy je na čase zbystřit, že se něco děje?

Článek

Potřeba spánku se u každého liší. Někdo se cítí svěží jako rybička po pěti hodinách, jiný by se i po deseti nejraději ještě zahrabal do peřin. Jednou za čas sice zvládne spát méně kdekdo, když ale potřeba spánku není dlouhodobě naplněna, podepisuje se to negativně na kvalitě života i na  zdraví. Cítíte se unavení, hůře se soustředíte a máte špatnou náladu.

Za problémy se spánkem může většinou stres, starosti, špatné zážitky či přepracování. Pokud je to jen občas, není třeba se znepokojovat. Pokud byste ale spali rádi, a tělo a mysl vám to neumožní, může se jednat o poruchu.

1. Nespavost

Nejznámějším problémem je nespavost neboli insomnie. Krátkodobá nespavost je vyvolaná nejčastěji stresem. Potrápí vás nejdéle týden a většinou sama odezní. Stres způsobuje i akutní nespavost, která trvá až čtyři týdny. Tady je na místě konzultace s lékařem. Může napsat hypnotika, jejich nevýhodou je, že vyvolávají závislost a spánek není plnohodnotný. Nejsou proto vhodné u dlouhodobé nespavosti.

Pokud tedy nespíte dlouhodobě, jedná se už o chronickou formu. Ta negativně ovlivňuje vaše zdraví a může být příznakem psychické choroby. Jestliže vás nespavost trápí delší dobu, už nečekejte a vyhledejte lékaře, aby zjistil příčinu a zvolil nejlepší vhodnou léčbu.

2. Spánková apnoe

Za problémy se spánkem mohou také poruchy dýchání ve spánku, tedy syndrom spánkové apnoe. Jde o krátké dýchací pauzy doprovázené chrápáním, které je také přerušované. Postižený se často budí brzy ráno.

Máte-li podezření, že apnoe trpíte, objednejte se do spánkové laboratoře a nechte si udělat monitoring spánku. Řešením je nasadit si na noc speciální masku, která je napojená na přetlakový přístroj (CPAP). Ten udržuje volné dýchací cesty pomocí zvýšeného tlaku vzduchu, který mechanicky zabraňuje kolapsu dýchacích cest. Další možností je jednoduchá operace.

Foto: BUNDITINAY, Shutterstock.com

Pokud trpíte nespavostí, dát si dvacet přes den vám moc nepomůže. Spíš vám ještě víc rozhodí spánkový režim Foto: BUNDITINAY, Shutterstock.com

3. Syndrom neklidných nohou

Za nekvalitní spánek může i syndrom neklidných nohou. Problém se projevuje slabým brněním, jemným mravenčením a svěděním, v nejhorším případě velkou bolestí nohou těsně před usnutím a během spánku.

Nenechte si těmito bolestmi kazit snění. Často pomůže jen změna životního stylu nebo moderní léky, jako jsou melatoninová hypnotika. Melatonin je hormon tmy a spánku, jeho hladina s tmou stoupá a se světlem klesá. A výhodou je, že tyto doplňky nevyvolávají ospalost další den.

4. Nadměrná spavost

Hypersomnie. Jde o nadměrnou denní spavost, kdy pacient trpí nekontrolovaným usínáním během dne. Nadměrné denní spavosti se týká i narkolepsie. Při ní se vyskytuje i ochabnutí svalů těla a halucinace.

Je jasné, že náhle usínání během dne má negativní vliv na společenský život i na vztahy s lidmi. Naštěstí tento problém není příliš častý. Pokud by se u vás nadměrná spavost opravdu objevila, je třeba zjistit její příčiny. Případně lze předepsat stimulanty, které vás udrží vzhůru.

5. Noční děsy a náměsíčnost

Některým lidem spánek narušují i noční můry a děsy a náměsíčnost. Jde o různé abnormální projevy, které se objevují v průběhu spánku nebo při probouzení. Lidé mohou být ve spánku agresivní, křičí a kopou. Noční můry umí potrápit hlavně děti, pomoci by měla návštěva psychoterapeuta.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pokud nejste jako princezna na hrášku, pořiďte si kvalitní matraci, která dokonale rozloží vaši hmotnost a zajistí ideální polohu páteřeFoto: New Africa, Shutterstock.com

Co udělat pro krásný spánek

Trpíte-li nespavostí, je třeba nejprve odhalit, proč k ní došlo. Pokud problém není tak zásadní, stačí dodržovat pravidla tzv. spánkové hygieny. Na prvním místě je třeba nastavit si pravidelný spánkový režim a vytvořit si příjemné prostředí na spánek. Ideální teplota na spaní je 16–20 °C. Pro snadné usínání je dobré mít klid, tmu a kvalitní matraci a polštář. Před spaním nejezte těžká jídla, nepijte kávu a alkohol a nekuřte.

Někdy ale upravení spánkového režimu nestačí. Poté si můžete vzít na pomoc bylinky (např. meduňku, levanduli, chmel či kozlík lékařský) a doplňky stravy s výtažky z bylinek či přípravky s melatoninem.

„Pro zajištění kvalitního spánku se vyhněte působení modrého světla. Před spaním nepoužívejte mobil, tablet a podobná elektronická zařízení. Ani usínání u televize nepřináší spánek dobré kvality,“ doporučuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Reklama

Načítám