Hlavní obsah

Sex je nejlepší lék na nespavost, tvrdí vědci

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Spojení mezi milováním a spánkem je mnohem hlubší, než si možná myslíte. Zdravý sexuální život vede k lepšímu spaní a naopak. Když zlepšíte jedno, pozitivně se to odrazí i na tom druhém. Chcete důkaz?

Článek

Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu 1. LF UK a VFN na svých stránkách uvádí, že problémy se spánkem představují globální epidemii, která ohrožuje zdraví a kvalitu života až 45 % světové populace. Nespavost prý postihuje celých 30-45 % dospělých, přičemž nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek mají negativní vliv na celkové zdraví. Krátkodobě se zhorší například i pozornost, paměť a schopnost učení.

Efekty v delším časovém horizontu se podle všeho pojí s dalšími významnými zdravotními problémy, jako jsou obezita, diabetes či oslabení imunitního systému. Nedostatek spánku se týká také mnoha psychických potíží, jako jsou deprese, úzkosti a různé psychózy. Zní to beznadějně, ale možná můžete potížím předejít jednou příjemnou činností.

Odměna za sex

Podle nové studie může sex napomáhat lepšímu nočnímu odpočinku! Platí to hlavně pro sex vášnivý a provozovaný ve vícero polohách, divoká noc zkrátka přispívá k fyzické únavě a vyčerpání. Své by o tom nejspíš mohli vyprávět rekordmani, kteří podle očitých svědků vydrželi souložit několik hodin v kuse. V této souvislosti se hovoří například o jistém Nigerijci, který se miloval 15 hodin, 7 minut a 23 sekund (jeho výkon je zapsán v Guinessově knize rekordů). Ten pak musel usnout snad i vestoje. Dobrou zprávou je, že se do říše snění můžete dostat mnohem dříve než on. K tomu, abyste po sexu rychle „odpadli“, stačí i pár minut namáhavějších pozic, které navíc ovlivňují spánkové návyky.

Orgasmem k únavě

Výzkum provedený na australské univerzitě Central Queensland ukázal, že 64 % sledovaných lidí mělo po sexu lepší noční spánek. A ten byl ještě příjemnější, když respondenti prožili orgasmus, udává se v odborném časopise „Psychology Today“, ve kterém byly výsledky zmíněné studie uveřejněny. Vědci během experimentu zkoumali 460 účastníků v rámci projektu „Sex as Sleep Therapy“ a přišli na to, že uvolnění hormonu oxytocinu pomáhá lidem dosáhnout lepšího spánku. Oxytocin totiž vede k tomu, že se lidé cítí lépe, šťastněji a uvolněněji.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Vyčerpání z milování vede k lepšímu spánku. Zvlášť je-li zakončeno orgasmem, který tělo zaplaví tolik uklidňujícím oxytocinemFoto: nd3000, Shutterstock.com

Delší spánek, větší chutě

A platí to i obráceně. Studie z roku 2015 vedená na Lékařské fakultě Michiganské univerzity potvrdila, že čím déle lidé spí, tím více se následující den zajímají o sex. Obě studie tedy potvrzují jednu příjemnou pravdu. Všichni respondenti jsou toho názoru, že když se dobře vyspí, mají větší sexuální choutky, a když je dobrý sex (dynamický a ideálně zakončený vyvrcholením), mnohem lépe se usíná. Lze to přirovnat k silám jin a jang – dvěma částem jednoho celku, které se vzájemně ovlivňují.

A podzimní benefit...

Podle islandsko-americké sexuoložky, terapeutky a spisovatelky Yvonne K. Fulbright navíc sexuálně aktivní lidé trpí méně na nachlazení a chřipky. Expertka čerpá z poznatků vědců z Wilkesovy univerzity v americké Pensylvánii, kteří zjistili, že lidé, milující se jednou či dvakrát týdně, vykazují oproti těm méně sexuálně aktivním vyšší hladiny protilátek, které organismus chrání před bakteriemi, viry a jinými vetřelci. Že jste tuhle informaci v období chladného podzimu potřebovali slyšet? Rádo se stalo.

A jak to chodí u vás? Pomáhá vám sex k lepšímu spánku?

Reklama

Načítám