Hlavní obsah

Výběr tábora pro dítě: Jak ho může pokazit pořadatel a jak rodiče?

Foto: Profimedia

Máme rady, jak vybrat vhodný tábor pro vaše dětiFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za pár týdnů děti odloží aktovku do kouta a začnou jim prázdniny. Máte již naplánováno, jak je stráví? Pokud jedou na tábor, vyberte prověřený a takový, na jaký chce vaše dítě jet.

Článek

Mirka hledala letní tábor pro dítě poprvé loni, její devítiletá dcera projevila zájem vyrazit za prázdninovým dobrodružstvím. Dohodla se se dvěma kamarádkami ze školy, a nehrozilo tak, že pojede někam, kde nikoho nezná.

„Netušila jsem, že vybrat tábor je taková věda. Maminky kamarádek to hodily na mě a já trávila dlouhé hodiny na internetu, nechtěla jsem holky poslat do neznáma,“ vzpomíná Mirka.

Nakonec se zadařilo a děvčata si užila krásné dva týdny v přírodě. „Tábor mi nakonec poradila kamarádka v práci, její děti tam jezdily už dlouho, a tak byl prověřený. Nechápu, že mě nenapadlo zeptat se jí dřív,“ diví se Mirka. Z příběhu vyplývá první tip, a to, že je fajn, když může jet vaše dítě na tábor s někým, koho zná.

Pořadatelé táborů: Důvěřuj, prověřuj

Než tábor zaplatíte a dítě předáte u autobusu vedoucím, zjistěte si o něm maximum. „Rodiče by si měli vždy důkladně prověřit organizátora tábora. Pokud bude s táborem problém, dítě to může tak poznamenat, že už nikdy nikam nebude chtít jet, a to by byla přece škoda,“ vysvětluje Martin Paclík, provozovatel webu České tábory. Právě tento web si klade za cíl uspořádat databázi táborů, a poskytnout tak dětem a rodičům co nejlepší a nejobsáhlejší seznam těch prověřených.

Foto: Profimedia

Základ je najít takový tábor, který svým zaměřením vyhovuje dítětiFoto: Profimedia

Zajímat by vás mělo, jak je pořadatel ochotný komunikovat. „Pokud je složité se mu dovolat nebo na e-mail odpovídá s prodlevou, tohle všechno může naznačovat, že není spolehlivý,“ varuje Martin Paclík.

„Ideální je poslat dítě na tábor, který už někdo z okolí absolvoval. Anebo vybrat takový, který třeba nemá za sebou dlouhou historii, ale pořádá ho někdo, komu rodiče důvěřují. Třeba podnik, v němž pracují, nebo kupříkladu přátelé nadšenci,“ poznamenává dále Martin Paclík.

Správný výběr tábora z pohledu rodičů

Někdy ale za nepovedený tábor mohou rodiče. Chcete naučit potomka plavat, ale on zatím neudělá bez kruhu ani tempo? Vodácký tábor tak asi není to pravé ořechové. Nebo máte doma „IT“ specialistu, který o sport zavadí maximálně v televizi? Ke sportu ho veďte, ale neposílejte ho na pobyt, kde se bude sportovat od rána do večera. Stejně jako chcete, aby s vámi jednal fér pořadatel, jednejte fér vy s ním.

O nemoci nelžete

Nenechávejte si pro sebe informace o nemocech svých dětí. Posíláte potomka na tábor s nějakou nakažlivou chorobou? Až nakazí celý tábor, bude to na vás. Má dítě alergii na vosí štípance, a vy to zatajíte? Ohrožujete jeho život. A pozor, podle novely zákona o veřejném zdraví by dokonce v budoucnu na tábory neměly být přijaty děti bez povinného očkování.

A nezkazte tábor ratolesti ani svým lajdáctvím. Třeba jako se to povedlo mámě Viktora. „Nestihla jsem mu koupit nové plavky, zabalila staré, a ony mu u řeky praskly. Hodně mi to vyčítal,“ říká Lenka. Dodržujte pokyny vedoucích táborů, když je na seznamu věcí, které si má dítě zabalit, skládací nůž, asi tím není myšlena dětská rybička.

Foto: Profimedia

Chcete, aby vaše dítě tábor nesabotovalo? Zkuste se domluvit s rodiči jeho kamaráda či kamarádky, třeba by mohli jet spoluFoto: Profimedia

Kde si stěžovat?

Ať uděláte předtáborový průzkum sebelepší a sebepodrobnější, vždy se něco pokazit může. Víte ale, kde si stěžovat? Tak třeba pokud tábor organizovala škola či Dům dětí a mládeže, je třeba kontaktovat ministerstvo školství, pokud byl problém s hygienou či stravou, je třeba se obrátit na hygienickou stanici.

„Pokud tábor organizovala třeba cestovní kancelář nebo agentura, a ta nesplnila to, co za stanovenou cenu slíbila, zabývat se tím může Česká obchodní inspekce,“ vysvětluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Martin Paclík poznamenává, že web České tábory provozuje i právní poradnu, v níž jsou odborníci rodičům schopni poskytnout zdarma rady týkající se táborů.

Na základě čeho jste vybrali tábor pro svoje dítě?

Reklama

Načítám