Hlavní obsah

Vynálezy, které ženám změnily život. A pračka to není!

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Jsou vynálezy, které nám usnadnily každodenní činnosti a zvýšily kvalitu našeho života. Bez pračky, ledničky nebo auta si už téměř neumíme život představit. A pak jsou vynálezy, bez kterých bychom se asi my ženy obešly. Dělají „jen“ život příjemnější, hezčí a veselejší. Které to jsou?

Článek

Rády využíváme výdobytky moderní doby a pokud to jde, ulehčíme si život. Nepereme na valše, jídlo neuchováváme v chladu za oknem, dopisy neposíláme po holubech a za oceán nejezdíme lodí. Pračky, ledničky, e-mailu a letadel bychom se vzdaly jen nerady. Pak jsou tu ale věci z kategorie „šlo by to i bez nich“. Vibrátoru, navigace nebo rtěnky bychom se uměly vzdát, ale naštěstí nemusíme. Co ženám život zpříjemnilo a jak k těmto vynálezům došlo?

Vlasy podle nálady

Probudíte se ráno střapaté, ale den je to jak stvořený pro rovné vlasy? Stačí nahřát žehličku na vlasy a za chvíli voilà. Pomocí žehliček se dají vlasy narovnávat, tvarovat, s některými typy dokonce i vlnit.

První primitivní způsob vymyslela Erica Feldman již v roce 1872, kdy použila rozžhavené železné tyče. Za skutečnou vynálezkyni žehličky (1912) je považována Lady Jennifer Bell Schofield. Byla posedlá narovnáním vlasů a odmítala nosit velkou kudrnatou hlavu.

Většího rozmachu se žehlička na vlasy dočkala v 60. letech, kdy se ženy chtěly zbavit loken a kudrnatých vlasů a rovnaly kde čím, klidně žehličkou na prádlo. V dnešní době jde o jednu z nejpoužívanějších kadeřnických pomůcek a díky ní mohou ženy měnit vzhled podle nálady.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

A to jsem ráno měla na hlavě afro!Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Knihovna na cesty

Balíte na dovolenou a půl kufru vám zaberou knihy? V knihovně máte knížky až ke stropu a ve dvou řadách, takže už nikdy nemáte šanci objevit svého oblíbeného Nesbøho? A ten zamilovaný román je spíš na jedno přečtení a místo by na poličce zabírat nemusel?

Pak možná patříte k lidem, kteří zajásali, když se na trhu na přelomu století objevily první čtečky elektronických knih (původní smysl digitalizace knih byla jejich archivace). Zpočátku nebylo snadné oblíbené autory v „e-podobě“ sehnat, ale knižní domy se brzy poptávce přizpůsobily. A zájem o čtečky a e-knihy každým rokem roste.

Barevné rty jako symbol

Říká se, že červená rtěnka sluší každé ženě, jen musí najít správný odstín. Ale než dostaly ženy po celém světě možnost denně si zdobit rty, chvíli to trvalo. Rtěnka byla dlouho spojená s prostopášnicemi bez morálky.

Historikové tvrdí, že rty si krášlily již dávné civilizace před 5000 lety. Ve středověku bylo barvení rtů dokonce známkou satanismu, případně bylo vyhrazeno jen prostitutkám.

Počátkem minulého století  se začal postoj k rtěnkám měnit. Začaly se totiž měnit samotné ženy a v roce 1912 byly rudě nabarvené rty symbolem ženské soudržnosti při demonstraci za volební právo žen v New Yorku.

A dnes? Volit můžeme, a to ze stovek typů a odstínů. Rtěnka dokáže udělat se ženou divy, umí rozzářit unavenou tvář i dodat sebevědomí. A k volebním urnám už naštěstí také smíme!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Ještě přetřít rty a nikdo nepozná, že nemám svůj denFoto: puhhha, Shutterstock.com

Jak se ve světě neztratit

Tvrzení, že ženy neumí číst v mapách a nemají silný orientační smysl, může znít lehce šovinisticky, leč je bohužel v mnoha případech je pravdivé. Můžeme o tom hodiny diskutovat, nebo se s tím můžeme smířit a zapnout navigaci.

Zadáte výchozí bod A, cílový bod B a tahle chytrá věcička vás navede, pomůže vyhnout se kolonám a upozorní na policejní hlídku. Systém označovaný GPS (Global Positioning System) navrhlo americké ministerstvo obrany v 70. letech a k rozvoji navigací v autech došlo kolem roku 2000, kdy se výrazně zvýšila přesnost určení polohy. A víte, jaké další technické vymoženosti ženy skvěle ovládají?

Není vidět a umí zázraky

Není moc vidět, dokážeme za ni utratit tisíce a když má správnou velikost a tvar, umí s ženskými vnadami učiněné zázraky (tři chyby při výběru prádla). Jestli máte někdy pocit, že je vaše podprsenka krapet nepohodlná, měly byste si zkusit středověký korzet.

Na přelomu 19. a 20. století se objevily první pokusy o návrhy podprsenek a nakonec uspěla Američanka Mary Phelps Jacob, které vadilo, že pod plesovými šaty je korzet moc vidět, a navíc ji bude omezovat při tanci. Ženy jásaly, konečně mohly dýchat.

A dnes? Některé dámy mají doma sbírku modelů všech střihů a barev a jiné se naopak rozhodly chodit „naostro“ a zapojují se do bezpodprsenkových výzev.

Foto: AbElena, Shutterstock.com

Je jedno, že tu nádheru nikdo kromě mě neuvidí, já se díky krajce cítím sexyFoto: AbElena, Shutterstock.com

Orgasmem proti hysterii

Proč a kdy vznikl vibrátor, jedna z nejpopulárnějších erotických pomůcek? První zmínky o náhražce mužského přirození jdou tisíce let zpět, ale vibrátor v dnešní podobě vznikl jako zdravotní pomůcka pro lékaře Spojeného království ve viktoriánské době (doba vlády královny Viktorie 1837–1901), kteří léčili pomocí orgasmů ženskou hysterii.

Zarytě tvrdili, že nejde o potěšení, ale léčbu, protože ženy dlouho neměly na sexuální uspokojení nárok. V roce 1902 se objevil elektrický vibrátor, rozjela se jeho masová výroba a s ní i jeho rozšíření do domácností. Pravdou ale zůstává, že lze s jeho pomocí navodit klid v duši.

A jak vypadá v Česku sexismus v praxi? Jsou u nás ještě ženy ponižovány?

Reklama

Načítám