Hlavní obsah

Jak dlouho trvá, než se dostanete k orgasmu?

Foto: tool2530, Shutterstock.com

Foto: tool2530, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Mazlení, předehra, vášeň, stahy svalů, vzdechy a sladká tečka na závěr. Je řeč o několika minutách, nebo snad desítkách minut? K vyvrcholení se každé pohlaví propracovává po svém. Jste jako žena v nevýhodě?

Článek

Orgasmus. Vždycky bude mnohé lidi fascinovat. Informací, jaký vlastně je a proč se za ním honit, nikdy není dost. Vlnu zájmu způsobují například i studie, které se zabývají dobou, kterou muži a ženy potřebují k dosažení orgasmu. Co na tohle téma říká věda? Stačí, když dobrovolníkům rozdáte stopky a požádáte je, aby co nejpřesněji zaznamenali, za jak dlouho vyvrcholí. A studie je na světě.

Stopky do ruky a...

Přesně takový výzkum se objevil v odborném časopise Journal of Sexual Medicine. Studie se zaměřila na něco, co se nazývá „intravaginální ejakulační latenční doba“, což představuje čas, jenž muž potřebuje k dosažení orgasmu od okamžiku vstupu penisu do vaginy. Tyto údaje tedy říkají, jak dlouho trvá, než muži dosáhnou orgasmu, když mají pohlavní styk se ženou.

Jako podle jízdního řádu

Experimentu se zúčastnilo 500 párů z Nizozemí, Velké Británie, Španělska, Turecka a Spojených států. (Muži byli ve věku 18 let nebo starší, měli stabilní heterosexuální vztah po dobu nejméně šesti měsíců s pravidelným pohlavním stykem.) Při porovnání výsledků po jednom měsíci monitorování se zjistilo, že pánové obvykle dosahují orgasmu někdy mezi pěti až šesti minutami od zahájení vaginálního styku. Ovšem nechte si zdát, že se tahle data shodují s ženskými potřebami!

Když se vlaky míjejí

Stejný odborný časopis, jiný výzkum – tentokrát zaměřený víc na něžnější pohlaví. Ten odhalil, že u žen je průměrná doba do dosažení orgasmu při pohlavním styku s hlazením a jinými formami stimulace 13,4 minuty. A to je o něco více než dvojnásobek času, jaký uváděli muži ve studii výše. Je také důležité, že 69 % z 535 zúčastněných žen uvedlo, že samotný pohlavní styk jim k orgastické katarzi nestačí.

V překladu to znamená, že dámy běžně potřebují další aktivity nebo formy stimulace, aby vyvrcholily. Většina žen také sdělila, že orgasmus přichází snadněji, když upřednostní jezdecké pozice. Pro vysvětlení se nemusí chodit daleko. „Koníček“ nabízí konzistentnější stimulaci klitorisu, tedy doprovodnou provokaci velkého zakončení. Tak se vyhoupněte do sedla, ať svoje rytmy sladíte. Nebo snad máte jiný nápad, jak rozdíly v dosahování orgasmu zmírnit?

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Většina žen dosahuje orgasmu snadněji v jezdeckých pozicíchFoto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Nejvhodnější chvíle

„Velkou roli hraje načasování,“ popisuje britská sexpertka Tracey Cox. „Nejhodnější doba na milování je v devět hodit ráno, neboť hladina testosteronu u obou pohlaví dosahuje vrcholu. Organismus ho vylučuje během spánku a nejvyšších hodnot dosahuje ráno. Pokud ženy touží po rychlejším vyvrcholení, měly by se zároveň milovat v polovině menstruačního cyklu. Nervová zakončení jsou totiž nejcitlivější,“ doporučuje známá sexuální guru. Milenky si tak s výbuchem slasti mohou v případě potřeby (například v touze po simultánním zážitku) pospíšit, ale na stranu druhou není důvod. Vždyť sex není závod!

To hlavní? Pocity!

„Tělo není topinkovač, abyste do něho strčili pečivo, teplota stoupla a orgasmus vyskočil jako rozpálený toast. Orgasmus je spíše hlavolam. Jste-li šikovní a zkušení, cesta může být kratší, každý ale rébus nevyluští nebo ho rozlouskne jenom někdo a někdy,“ popisuje gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor s tím, že nedoporučuje mužům ani ženám, aby při sexu bádali a vyhodnocovali rychlost, nástup a typ orgasmu. Každý jsme nějaký, takže jestli zrovna vám trvá třeba dvacet minut, než se pracně vyšplháte na vrchol, neberte to jako nějaké selhání, ale spíš mějte radost z úspěchu. Čas je přece relativní pojem.

Reklama

Načítám