Hlavní obsah

Vypucujte hrábě i motyky. Zahradnická sezona klepe na dveře

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Reklama

Za pár týdnů propuknou první jarní práce. Zkontrolujte proto zahradnické náčiní, vyčistěte hrábě a rýče, naostřete nůžky. Prodloužíte životnost nástrojů a bude se vám líp pracovat.

Článek

Jestli jsou pro vás leden a únor dlouhé měsíce, kdy vás už pomalu svrbí prsty a nemůžete se dočkat jarních prací, máme pro vás tip. Právě teď je nejlepší čas ošetřit zahradnické náčiní. Až budete v sezoně v plném nasazení, nebudete na to mít dostatek energie i času. Takže opravujte, renovujte, ošetřujte.

Olej a dezinfekce pro motyku

Většina zahradnického náčiní, jako jsou třeba motyky, rýče, hrabičky a hrábě, má kovovou část, která je v častém kontaktu se zeminou. Vlhkost kovu samozřejmě nesvědčí. Odstraňte zapomenuté nánosy hlíny, nejlépe kartáčem, a vše dočistěte – stačí obyčejnou vodou nebo navlhčeným hadříkem. Pokud bude na kovu rez, jednoduše ji odstraňte brusným papírem.

Kovové části můžete také vydezinfikovat čistým alkoholem. Tím zneškodníte případné bakterie, které by mohly v záhonech napáchat neplechu. Následně vezměte jakýkoli minerální olej, třeba i ten, který se používá pro údržbu jízdních kol, namočte do něho hadřík a kovovou část ošetřete. Potom náčiní uložte a nechte ho vyčkávat do jara.

Foto: Marina_vert, Shutterstock.com

Správná péče prodlouží náčiní životnostFoto: Marina_vert, Shutterstock.com

Pečujte také o násady

Zahradnické náčiní bývá opatřené násadami. I o ty je třeba se postarat, aby vám dobře padly do ruky a hned zjara jste si nezadřeli třísku. Násadu prohlédněte, a pokud je kousíček dřeva odštípnutý nebo narazíte na drsný povrch, zjemněte ho brusným papírem.

Potom násadu ošetřete lněným olejem. Stačí ho nanést v jedné vrstvě, například opět hadříkem. Do dřeva se vše dobře vsákne a násada bude hned v lepší kondici a na omak bude příjemnější. Místo lněného oleje můžete použít vazelínu nebo obyčejné sádlo.

Pokud už násada dosloužila, kupte novou. Nejlepší jsou ty z jasanového dřeva, které je velmi pružné, ale zároveň i tvrdé a odolné. Než se do obchodu vydáte, změřte si dobře průměr původní násady. Před jejím nasazením zkontrolujte kovovou část, jestli není rezavá nebo tupá, a případně ji ošetřete.

Foto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Správně nabroušené nůžky nejen ulehčí práci, ale nepoškozují rostlinyFoto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Naostřete zahradnické nůžky

Až budete brzy zjara zastříhávat keře nebo stromy, potřebujete nůžky, s nimiž se minimálně zapotíte, které budou ostré a funkční. Práce v minulé sezoně je mohly docela dobře otupit. Očistěte je od případných zbytků zaschlé mízy z rostlin. Ostří stačí otřít hadříkem namočeným v lihu nebo v čistém alkoholu. Čepele tak zároveň dezinfikujete.

Potom si vezměte brousek a čepele naostřete. Brousek byste měli mít po ruce i v sezoně a občas ho použít, protože jedině tak udržíte nůžky v dobré kondici a zachováte řeznou hranu, která nebude poškozovat rostliny. Kovové části nůžek pak naolejujte opět minerálním olejem. Zabalit je můžete do mastného hadříku.

Nezapomeňte na hadice, konve i kolečko

Revizi a údržbu zahradnického náčiní zakončete prohlédnutím hadic. Nepraskly někde? Nejsou ztrouchnivělé? Mají funkční všechny plastové komponenty? Pořiďte si nové nebo je opravte. Zkontrolujte také konve a postřikovače.

Prohlédnout můžete i zahradnické rukavice a hned si připište na seznam nákup několika nových párů. Určitě se neztratí. Revizi podrobte také kolečko. Zaměřte se na pneumatiky, promažte olejem ložiska. Očistěte kovové části od rzi a ošetřete je vhodnou barvou.

A teď už se můžete těšit na novou zahradnickou sezonu. Mezitím se podívejte na 5 nejoblíbenějších zahradních stylů: Najdete v nich ten váš?

Reklama

Související témata:

Načítám