Hlavní obsah

Tradiční bylinková zahrádka. Vypěstujte si staročeské koření

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jestli jste propadli kouzlu bylin a přemýšlíte, jaké další druhy pěstovat, inspirujte se u našich (pra)babiček. Pod okny rostl heřmánek, řepík či měsíček, na parapetu majoránka a mezi zeleninou kmín.

Článek

Chcete si na zimu nasušit vlastní zásoby bylinkového čaje nebo koření? Pak by vám na zahradě neměl chybět bylinkový koutek. Poslední dobou jsou oblíbené hlavně středomořské bylinky, jako je rozmarýn, oregano nebo tymián, ale pozornost si zaslouží i tradiční koření, které se v našich podmínkách pěstuje už celá století. Vybrali jsme proto pět bylin, které dříve nechyběly na žádné staročeské zahrádce.

Heřmánek pro vůni i koupele

Heřmánek pravý má podle lidového léčitelství tišící, hojivé a protizánětlivé účinky, připravují se z něho čaje, koupele i masti. Pro heřmánek můžete na zahradě vyčlenit samostatný kout, poroste vám dobře i mezi zeleninou nebo květinami.

Bylině se daří na slunných a teplejších místech, ve volné přírodě roste většinou podél cest nebo na rumištích. Heřmánek je jednoletka, která se umí sama vysemenit, takže pokud budete mít štěstí, bude stačit jeden výsev. Vysévá se od půlky srpna do konce září, do zimy zakoření a první sklizně se dočkáte už koncem jara. Protože k naklíčení potřebuje heřmánek světlo, semínka nezasypávejte.

Heřmánek je užitečný nejen jako bylina, ale poslouží i při boji se mšicemi. Pro ně je zajímavější než třeba listová zelenina nebo růže. Můžete ho proto „obětovat“ a vysadit ho blízko květin či zeleniny, kde odláká pozornost škůdců.

Foto: ileana_bt, Shutterstock.com

Heřmánek je půdopokryvná rostlina, vyčleňte jí dostatek prostoruFoto: ileana_bt, Shutterstock.com

Měsíček k užívání i do kosmetiky

Měsíček lékařský vykvétá sytě oranžovými nebo žlutými květy a je užitečný v mnoha směrech. Z nasušených i čerstvých květů můžete vařit čaj, který pročišťuje a pomáhá při srdečních onemocněních. Zevně pak měsíček hojí a léčí rány, vaří se z něho masti. Na zahradu láká včely a motýly, kteří opylují i ostatní květy. Léčivější jsou podle lidové medicíny květy oranžové.

Bylina se vysévá ze semínek v průběhu celého jara. Kvete od pozdního jara až od konce podzimu. Semínka stačí jen rozhodit po záhonech, třeba mezi ostatní bylinky nebo zeleninu. Žluté a oranžové květy vytvoří pestrou mozaiku. Také měsíček se sám vysemeňuje a příští rok byste ho už nemuseli vysévat. Přesto se vyplatí semena sebrat a schovat.

Foto: Lui12, Shutterstock.com

Podle lidové medicíny jsou oranžové květy zdravější. Kolik ale budete mít žlutých, a kolik oranžových, vám předem nikdo neřekneFoto: Lui12, Shutterstock.com

Řepík, zapomenutý lékař

Řepík lékařský je trvalka, takže mu vyberte dostatečně velké místo, bude se bude rok od roku rozrůstat. Bylina zmírňuje bolesti, hojí rány, působí protizánětlivě i antibioticky. Z řepíku si můžete uvařit čaj, když vás bolí v krku, nebo si připravit obklady při kožních potížích a hnisavých ranách.

Bylině se bude dařit téměř v každé propustné půdě, ocení ale výživnou, spíše vápenitou zeminu. Sazenice řepíku pořídíte v zahradnictví nebo požádejte souseda, který bylinu má, aby vám kus odkopl. Vysazujte na jaře na slunné místo nebo do polostínu.

Foto: LianeM, Shutterstock.com

Řepík vám pomůže i při hnisavých zraněníchFoto: LianeM, Shutterstock.com

Kmín na zklidnění trávení

Kmín kořenný je dvouletá bylina. Používá se v kuchyni jako koření, ale má i své léčivé účinky. Povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv, zabraňuje nadýmání a plynatosti, podporuje vykašlávání a účinný je i při léčbě plicních chorob. (A jak dokáže uklidnit žaludek po slavnostním hodování!)

Při pěstování je kmín náročný na teplo a světlo. Na půdu ale vysoké nároky nemá. S jeho výsevem počkejte, až se teploty ustálí mezi 10 až 14 °C, což bývá většinou koncem dubna nebo začátkem května (i nyní v červnu ale můžete směle zasít). Záleží i na kvalitě osiva. Semena kmínu se sejí do čtverců o rozměrech 30 x 30 cm.

První rok rostlina vyroste, až druhý rok vykvétá a tvoří se malé nažky. V průběhu června a července pak uzrají do tmavě hnědé a mohou se sklízet. Je třeba je usušit a teprve pak vydrolit.

Foto: Furiarossa, Shutterstock.com

Kmín je dvouletka náročná na světlo a teplo. Máte takové místo? Tak neváhejte!Foto: Furiarossa, Shutterstock.com

Majoránka proti nadýmání

Majoránka zahradní má typickou vůni a chuť, používá se jako kuchyňské koření i jako léčivka. Podporuje trávení, působí proti nadýmání, má močopudné účinky, doporučuje se při astmatu. Protože u nás nepřečká tuhou zimu, pěstuje se jako letnička a každý rok se vysévá znovu.

Majoránku vysévejte na slunné a závětrné stanoviště. Nejlepší je předpěstovat ji v truhlíkách a květináčích. Vyžaduje lehkou a výživnou půdu, neuděláte chybu, když ji obohatíte hnojivem. Semínka se vysévají do jamek od března do května. Jen lehce je zasypejte zeminou, protože ke klíčení potřebují světlo. Vzešlé sazenice rozesaďte do samostatných truhlíků nebo je v druhé polovině května či začátkem června přesaďte na záhon na slunné místo. (Když není záhon, klidně ji vypěstujete i v bytě v paneláku!)

Foto: Breaking The Walls, Shutterstock.com

Majoránka je u nás pouze letnička. Protože není náročná na místo, lze ji pěstovat i v bytě za oknemFoto: Breaking The Walls, Shutterstock.com

Reklama

Načítám