Hlavní obsah

Parapet se zelená! Předpěstujte si květák, celer i salát

Foto: Marinka Buronka, Shutterstock.com

Foto: Marinka Buronka, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tu! Stýská se vašim rukám po zahradničení? Můžete se radovat. Přichází čas na předpěstování rané zeleniny. V druhé půlce ledna můžete v teple domova vysévat květák, celer nebo salát. A také letničky!

Článek

Na pořádné zahradničení si sice ještě musíte pár týdnů počkat, ale už teď můžete nakupovat semínka a předpěstovávat zeleninu, která potřebuje více času, aby vyrostla. Když se vydáte do zahradnictví, pořiďte si rovnou i květníčky na předpěstování. Výhodné jsou sadbovače z rašeliny, protože až rostliny povyrostou, můžete je přímo v těchto květináčcích vsadit do větších a ušetříte si tak piplání s malými rostlinkami.

Jaký je vhodný substrát pro výsev

K předpěstování sazenic zvolte vhodný substrát – i ten mají v zahradnictvích. Substrát pro výsev je vzdušný, propustný a přiměřeně chudý na živiny. V době klíčení a v počátečním stadiu růstu totiž může být přemíra živin rostlinám spíše na škodu, potřebují je, až když povyrostou a vy je budete přesazovat.

Co předpěstovat v lednu

V druhé polovině ledna je čas na předpěstování raného salátu, celeru a květáku. Rostlinkám vyberte světlé místo, nejlépe parapet. Nepřehánějte to ale s teplotou, bohatě postačí 20 až 22 °C. Semínka budou klíčit pomalu, proto buďte trpěliví a substrát udržujte vlhký. Místo kropáčku použijte jemnější rozprašovač.

1. Celer

Celer vysévejte řídce a mělce. Drobná semínka budou klíčit dva až tři týdny, a to v závislosti na teplotě. Semena celeru si uchovávají klíčivost až pět let, proto si zbytek v sáčku bez obav uchovejte na další sezonu.

Foto: sophiecat, Shutterstock.com

Nemůžete se dočkat, až se zahrada zazelená? Začněte s celerem na parapetu už v lednuFoto: sophiecat, Shutterstock.com

2. Květák

Také květák vysévejte řídce, jedině tak budou moci rostliny povyrůst a bude se vám s nimi dobře pracovat při přesazování. Ideální je, když semínka porostou samostatně v malých rašelinových květináčích určených pro předpěstování.

3. Salát

Do rašelinových sadbovačů můžete vysévat i salát. Lze ho vysévat hustěji, klidně dvě semínka na centimetr čtvereční plochy. Výsev je snazší do provlhčeného substrátu, což platí i o celeru nebo květáku.

Přesazování sazeniček: kdy zkrátit kořínky

Jakmile se na rostlinkách objeví dva lístky (říká se jim děložní), je čas na přesazení. Jestli se vám zdá sazenička křehká, počkejte, až se objeví i třetí lístek. Pak je přesaďte buď do větších samostatných květináčů, nebo do větších nádob a truhlíků. Mezi rostlinami nechte místo asi pět centimetrů, aby se mohly vyvinout.

Až sazenice opět zesílí a budou mít několik listů, přesaďte je do samostatných větších sadbovačů, květníků nebo i obyčejných kelímků od jogurtu. Při přesazení zkraťte sazeničkám celeru kořínky asi o třetinu, vytvoří si pak bohatší a zdravější kořenový systém. Květáku ani salátu kořínky nezkracujte.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Těšíte se na samostatné silné sazeničky? Jejich zelená energie vám zlepší náladuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Přišel čas na petúnie, pelargonie a lobelky

Zbylo vám na parapetu ještě místo a jste v zahradnické ráži? Můžete si předpěstovat i květiny. V lednu, nejpozději počátkem února, by měly být vyseté petúnie, pelargonie nebo lobelky. Mají totiž dlouhou vegetační dobu, podobně jako zmíněná zelenina.

Chyby při pěstování: moc i málo světla

Vypiplání sazeniček od semínek po statné rostliny je náročnější. Potřebujete tak akorát světla, tak akorát tepla a tak akorát vody. Když mají sazenice světla málo, skomírají, když je ho hodně, takzvaně se za ním vytahují a mají tenké stonky. Když to přeženete se zálivkou, mohou rostlinky uhnít, ale když je zalijete málo, uschnou. Chce to cvik. Mrkněte proto na obecné zásady zalévání.

Nechce se vám rýpat v hlíně, ale zelené rostlinky milujete? Pusťte se do hydroponie!

Reklama

Načítám