Hlavní obsah

Krmíte labutě či ptáčky na zahradě? Na pečivo zapomeňte!

Foto: Klimek Pavol, Shutterstock.com

Foto: Klimek Pavol, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku pomalu přituhuje a koruny stromů i zem alespoň občas překrývá sněhová peřina. Venku žijící zvířata mají kvůli tomu těžší přístup k potravě, kterou ale zoufale potřebují, aby chladné měsíce přežili. Mezi ohrožené patří i ptáci, do jejichž přikrmování se pouští spousta lidí. Na co si přitom dát pozor?

Článek

Spousta ptačích druhů odlétá na zimu do jižnějších oblastí s mnohem větším výběrem potravy. Těm, co zůstávají v našich končinách, komplikují získávání potravy krátké dny, zmrzlá půda, sníh i to, že se hmyz před chladem schoval do nejrůznějších škvír a hmyzích hotelů. Sehnat tolik jídla, aby si vytvořili dostatek tukových zásob a zimu zvládli, je pro spoustu z nich náročný úkol, jímž tráví drtivou část dne.

Před tím, než se jim rozhodnete připravit něco chutného do krmítka nebo než vyrazíte krmit labutě k zamrzlé řece, je dobré si zjistit, co jim prospívá a co by jim mohlo naopak uškodit.

Pečivo může být pro ptáky fatální

Pokud sami nebo se svými ratolestmi chodíte krmit labutě a kachny, pamatujte na to, že pečivo byste měli nechat doma. Klasické rohlíky a chléb sice ptáky rychle zasytí, nedodají jim ale téměř žádné živiny a vitaminy. To často vede k podvýživě, u mláďat navíc hrozí vznik tělesných vad a nedostatečný vývin křídel. Kvůli v pečivu obsaženému kvásku, soli a různému koření ptáčkům hrozí také zažívací potíže a tvrdé pečivo jim může způsobit poranění jícnu.

Do jídelníčku ptáků nepatří ani cukroví nebo těstoviny. Místo toho jim raději přineste pro ně přirozenější stravu rostlinného původu, například listový salát, nasekanou zeleninu, klidně i tu mraženou z pytlíku, hrách, cizrnu, kukuřici nebo jakoukoliv obilovinu.

Do krmítka nikdy nedávejte jakkoliv zkažené krmivo a zbytky z kuchyně. Absolutně nevhodné je cokoliv slaného, uzeného či kořeněného.

Myslete i na to, že není dobré divoké ptáky překrmovat. Zkuste se tedy vyhnout velmi frekventovaným místům, kde už dostávají více, než je nutné, a raději zajděte na místa méně navštěvovaná.

Foto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Chystáte se krmit kachny nebo labutě? Místo pečiva jim přineste raději zeleninu nebo obilovinyFoto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Krmítko patří mimo dosah predátorů

Při přikrmování ptáčků na zahradě je základem správně vybrané a umístěné krmítko. Nejvhodnější materiál je dřevo, které na rozdíl od kovu neklouže a nenamrzá. Důležitá je dostatečně velká stříška, jež krmivo ochrání před sněhem, deštěm a tedy i plesnivěním. Dobré je chránit ho také před větrem, posloužit k tomu mohou například postranní lišty u základny.

Umístěné by mělo být minimálně 1,5 metru nad zemí a dva metry od stromů, keřů či zídek, odkud by na ptáčky mohly číhat kočky a jiní predátoři. V blízkém okolí by neměly být ani velké skleněné plochy, do nichž by ptáci mohli narazit a poranit se.

Foto: Radovan1, Shutterstock.com

Krmítko umístěte tak, aby na něj nemohly vyskočit kočky či jiní dravci, a potravu chraňte před sněhemFoto: Radovan1, Shutterstock.com

Semínka, oříšky i jablíčka

Ptáčky přikrmujte od listopadu do března. Množství přidávané potravy přitom upravujte podle aktuálního počasí, více krmiva opeřencům nasypte během mrazů a když napadá hodně sněhu.

Do krmítka jim můžete nasypat hotové směsi prodávané v obchodech. V nich ale často bývají semínka, která některým ptáčkům příliš nevoní. Je proto lepší namíchat jim směsi vlastní.

Ideální jsou slunečnicová semínka a drcená jádra oříšků, na nich si pochutnají všichni. Přisypat můžete trochu dýňových a lněných semínek i obilovin, třeba loupaný oves, pšenici a proso. Pro zpestření přidejte mák, některé ptáčky potěší i nastrouhaná mrkev, čerstvá jablíčka či vařená rýže a brambory.

Foto: Artush, Shutterstock.com

Nejen sýkorky si s radostí pochutnají na nejrůznějších semínkách a drcených ořešíchFoto: Artush, Shutterstock.com

Krmíte jednou za měsíc čistěte

Krmítko nezapomeňte pravidelně čistit, aby se co nejvíce zabránilo možnému přenosu různých nakažlivých nemocí. Alespoň jednou za měsíc z něj všechno vysypte a vydezinfikujte ho octem smíchaným s vodou v poměru 1 : 1.

Reklama

Načítám