Hlavní obsah

Rozhýbejte svaly na zahradě: Je čas přeházet kompost

Foto: Lucinda J Ringer, Shutterstock.com

Foto: Lucinda J Ringer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte na zahradě kompost a pořád odkládáte jeho přeházení? Leden je ideální čas, kdy se do téhle práce pustit. Jaro přijde za pár týdnů a vy budete mít po ruce skvělou půdu pro záhony i květníky.

Článek

Na zahradě je pořád co dělat a ani zima vás nenechá jen tak lenošit. Možná jste některé práce odkládali a teď se zdá, že je na ně pozdě. Třeba přeházení kompostu? Naopak! Mrazivé lednové dny jsou pro tuto zahradnickou aktivitu jako stvořené.

Jak proházet kompost v zimě: po vrstvách

Jestli zahradu nezahalila vysoká peřina sněhu a jen trochu mrzne, dobře se oblečte, vezměte si k ruce vidle, hrábě a rýč a pusťte se do kompostu. Horní vrstva bude pravděpodobně namrzlá, a tak ji snadno odstraníte. Nakonec musí přijít dolů, zatímco vydolovat chcete spodní vrstvu – nádhernou vyživenou zeminu, ve které bude radost pěstovat zeleninu a květiny.

Jednotlivé vrstvy, které se ještě v kompostu nerozložily, odkládejte stranou, až narazíte na kompostovanou zeminu. Listí, tráva a další rostlinné zbytky se rozkládají zpravidla tři roky – potom si můžete být jisti, že jste získali skutečně bohatou a kvalitní půdu.

Až se k ní dostanete, můžete ji hned kolečkem navozit na záhony a rovnoměrně, asi ve vrstvě 10 centimetrů, ji tu rozprostřít. Ať klidně odpočívá, zapracujete ji až při jarní přípravě půdy.

Skladování kompostu a výroba substrátu

Pokud se chystáte na předpěstování zeleniny, třeba rajčat nebo paprik, kompost také přijde vhod. Schovejte si ho do silných černých pytlů anebo do kbelíků.

Zjara – anebo hned, když máte náladu – si z něj můžete umíchat domácí substrát: použijte jeden díl kompostované zeminy, jeden díl zahradní zeminy (ze záhonů) a jeden díl písku. V takové přírodní směsi bohaté na živiny se rostlinkám bude skvěle dařit.

Foto: sanddebeautheil, Shutterstock.com

Chcete mít bohatou úrodu? Bez dobře připravené půdy se neobejdete. A kvalitní kompost vám pomůžeFoto: sanddebeautheil, Shutterstock.com

Jak kompost znovu sestavit či obnovit

Jakmile z kompostu odeberete hotovou zeminu, můžete ho znovu poskládat, případně založit nový. Aby správně zrál, jsou důležité dvě věci: musí dýchat a musíte do něj dávat správné rostlinné zbytky. Prodyšnosti docílíte díky dřevu – na dno dejte větší větve, třeba po úklidu zahrady, a přidat můžete i kůru. Stěny lze vytvořit ze starých trámů, z dřevěných desek anebo z proutí.

Základní pravidlo pro kompostování zní: na dva díly hnědého materiálu (např. tlejícího listí) by měl přijít jeden díl zeleného materiálu (např. posečené trávy). Tu ale v lednu pravděpodobně mít nebudete, na dno proto vložte větší, hůře rozložitelné kusy (třeba větvičky), zatímco navrch přijdou měkčí a snadněji tlející části (listí).

Co patří do kompostu

Do kompostu pak může putovat vše, co se dobře rozkládá a z čeho jsou živiny: slupky a odřezky ze zeleniny a ovoce, drcené vaječné skořápky, listí, jehličí, sláma, kůra, dřevo, piliny, případně hnůj, pokud ho máte k dispozici. Nově založený kompost můžete prolít vodou, protože vlhkost (a následné teplo) urychlují tlení, což je vůbec nejdůležitější proces, který se v hromadě rostlinného odpadu děje. Tlení podpoří i chlévský hnůj.

Dbejte na rozmanitost!

Čím rozmanitější kompost bude, tím lépe. Míchejte vlhké se suchým, zelené s hnědým. Starší s novějším. A jestli topíte dřevem, tak do kompostu přidávejte i vychladlý dřevěný popel. Je to perfektní hnojivo, protože obsahuje vápník, draslík, fosfor i hořčík, tedy všechny prvky, které v sobě mívají chemické produkty.

A ještě tip na závěr: Pokud vám na zahradě řádí krtek, sbírejte krtince do kbelíků. Jejich půda je totiž kyprá a dobrá a je jako stvořená pro jarní předpěstovávání.

Načítám