Hlavní obsah

Vzkaz od mužů: Nechovejte se jako naše matky!

Foto: Thinkstock

Každý občas potřebuje něhu, radu, pomoc, ale nic se nemá přehánětFoto: Thinkstock

Reklama

Není ti zima? Vezmi si čepici! Nemáš hlad? Vzal sis prášky? Připadá vám, že takhle ženy mluví jen s dětmi? Omyl! Jsou i takové, které takto komunikují se svým partnerem! A mají pocit, jak skvěle se o svou lásku starají. Ovšem pozor, muže to většinou dost vytáčí!

Článek

Své o tom ví šestatřicetiletý Honza. Jeho o dva roky mladší přítelkyně Soňa je totiž přesně ten typ ženy, který si muže plete se svým dítětem. „Já vím, že mě má ráda a udělala by pro mě první poslední. Ale pořád mě hlídá, abych nenastydnul, abych pravidelně jedl, a já nevím, co všechno,“ popisuje Honza s tím, že telefon mu zvoní skoro pořád. „Stále zjišťuje, zda jsem v pořádku, jestli se nezpozdím, co dělám, jestli mě v práci někdo neštve a podobně. Je to fakt šílené,“ pokračuje Honza. Ten se snaží svou přítelkyni neustále omlouvat tím, že ho má jednoduše ráda a je to její způsob, jak dát lásku najevo. „Ona je vážně moc hodná, ale já už jsem z toho nešťastný. I před kamarády na mě šišlá jak na dítě a v restauraci mi radí, co si objednat,“ říká Honza s tím, že už s ní o tom i mluvil a doufá, že Soňa s tou přehnanou péčí přestane.

Možná bude mít štěstí a Soňa skutečně alespoň trochu ubere. Ale faktem je, že mnoho žen má s tímto chováním problém a dopouští se ho nevědomky a v dobré víře.

Foto: Thinkstock

Občas může být ženská péče nesnesitelnáFoto: Thinkstock

Péčí si zajišťují kontrolu nad partnerem

Odborníci se shodují, že většinou se takto chovají ženy nevyzrálé, nesebevědomé a nejisté. „Tímto způsobem si vlastně jakoby zabezpečují lásku a přízeň partnera. Tak, jak pečují o druhé, většinou i o děti, vlastně potřebují pečovat i o sebe,“ říká psycholožka Lenka Čadová.

Podle psycholožky Kataríny Lomské Filasové se tímto způsobem ženy snaží získat kontrolu nad partnerem, která jim dodává pocit jistoty a toho, že jsou nepostradatelné. „Chtějí, aby život probíhal podle jejich pravidel a představ. Je za tím vlastně schovaný postoj, že muž je v podstatě neschopný tvor, který by si bez ženina upozornění neuměl ani sám dojít na záchod. A ona si díky tomu, jak vše organizuje, připadá důležitá, šikovná, chytrá a podobně,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Tip redakce:Občas se toto chování objeví u žen, které se nedávno staly maminkami. Ale i na to pozor, protože tohle je Vzkaz od mužů: Děti, neberte nám manželky!.

Foto: Thinkstock

Muž může vybouchnout, a žena přitom necítí vinuFoto: Thinkstock

Dvě možnosti, obě na nic

Jenže tohle není vůbec dobrý model, a to ani pro jednoho z páru. Většinou totiž vše dospěje k jedné z následujících dvou možností:

  • Oba na tu hru přistoupí – v praxi to znamená, že muž přijme roli neschopného trouby, s ničím ženě nepomáhá, nechává vše na ní. Ona je sama, bez pomoci, a on si hledá nejrůznější způsoby úniku, uzavírá se do sebe, odchází do hospody a podobně.
  • Muž se vzbouří – pokud je to ale jen formou hádky, nikoli konstruktivního hovoru, žena se urazí. Ona to totiž nedělá záměrně, je tak nastavená, činí to podvědomě v dobré víře, že partnerovi neskonale pomáhá.

Jen málokterý muž totiž takové chování zvládne, málokomu vyhovuje. „Většina mužů se necítí jako malí kluci. Mají sami se sebou zkušenost, že se o sebe dokážou bez problémů postarat, takže vlastně nechápou, proč se jich někdo pořád ptá, jestli se najedli,“ popisuje Katarína Lomská Filasová.

Ovšem výjimky existují. Především mužům, o něž jejich matka silně pečovala, tento způsob partnerství vyhovuje. Někdy dokonce po partnerce vlastně vyžadují, aby jim tu matčinu péči vynahradila. Ani tato varianta ale není z dlouhodobého hlediska příliš šťastná. „Časem totiž muži stejně začnou to chování vnímat jako manipulativní, budou vnímat závislost, která je svazuje. A ať už vědomě či nevědomě budou mít tendenci z toho vztahu utéct,“ říká Lenka Čadová.

Tip redakce:A navíc, manžel, který si bez vás ani nezaváže tkaničku u bot, je na zabití. Dočtete se o tom v článku Pomoc! Rozmazlila jsem si manžela!

Tak takhle ne, miláčku!

Drtivá většina mužů moc dlouho takovou extrémní péči a kontrolu nevydrží, takže k rozkolu dojde mnohem dřív. A je to jedině dobře, protože muž by se neměl nechat vmanipulovat do role dítěte. Naopak by měl své partnerce dát jasně najevo, že takhle žít nechce! „Nestačí ale říct ,přestaň mi říkat, co si mám obléct'. Musí jí popsat vše, co se v něm odehrává, když to dělá, jak se cítí, jaké pocity to v něm vyvolává a podobně,“ radí Katarína Lomská Filasová. Jedině tak má žena šanci to pochopit, zjistit, jaké důsledky její chování má. A pochopení je první a zároveň nejdůležitější krok k tomu, aby se ženy zbavily tohoto vzorce chování.

A pokud ani to nepomůže, není ostuda vyhledat pomoc odborníka. Dobrý psychoterapeut totiž dokáže rozklíčovat, proč se žena takto chová, kde tento vzorec chování okoukala, a tím jí pomůže se ho zbavit. Protože v téhle hře, kdy je jeden za kontrolora a druhý je vmanipulován do role dítka pod dohledem, nebude nikdy nikdo šťastný!

Co si o tom myslíte? Znáte někoho, kdo řešil tenhle problém? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám